Team Sky kommer til Norge

Foto: Pascal Pavani (Afp)

Edvald Boasson Hagens Team Sky og flere andre storlag er klare for det norske etapperittet Glava Tour.

21.12.11 13:44

HØVIK (procycling.no): Team Sky, GreenEDGE, Lotto-Belisol og Garmin vil alle bli å se i neste års Glava Tour. Det norske etapperittet er blitt oppgradert til UCI 2.1-ritt av det internasjonale sykkelforbundet, dette innebærer at lag fra øverste hylle kan delta i rittet.

Rittet arrangeres mellom 16.-20. mai, neste år. Det er i samme tidsperiode som det italienske treukersrittet Giro d'Italia. Tour of California blir også arrangert i denne perioden.

- Det er mange ritt å konkurrere med. I vår periode er Italia rundt det store. Der er alle storlagene forpliktet til å kjøre. Det går også California rundt i perioden og Bayern Rundfahrt etterpå, så det er en hektisk periode, forteller Birger Hunderholdt.

Fire av sykkelsportens aller største sykkellag kommer altså til Norge. Team Sky, Lotto og Garmin er etablert som noen av verdens ledende sykkellag, mens nyetablerte GreenEDGE ser ut til å kunne ta steget opp i samme klasse allerede i sin første sesong.

- Det er en nysatsing i Australia. De forsøker å kopiere det Sky har gjort i Storbritannia. De har signert en hel rekke toppryttere, blant annet Matthew Goss og Simon Gerrans. Det er et av de 3-4 topplagene i verden, forteller Gino van Oudenhove.

Boasson Hagen: - Jeg kjører
Team Sky skal kjøre rittet. Det britiske laget skal ikke kjøre California rundt, dermed er det sannsynlig at flere gode ryttere kommer til Norge, blant annet Edvald Boasson Hagen.

- Vår egen Edvald sammen med en rekke toppryttere. Sky blir nok den største utfordreren. Dersom Edvald kjører, får han sikkert et lag rundt seg, sier van Oudenhove om laget.

Boasson Hagen kan forteller at han er klar for å kjøre, så lenge han er frisk og rask. 24-åringen starter sesongen i Tour Down Under, før hovedmålet Paris-Roubaix finner sted i april. Deretter reiser han til Norge for å kjøre Glava Tour.

LES OGSÅ:Edvald forlenger med Team Sky

- Er du hundre prosent sikker på at du er med?

- Ja, så lenge jeg er frisk, så er jeg med, bekrefter Boasson Hagen.

- Jeg har rittet på sesongplanen min for 2012. Jeg fortalte at jeg ønsket å kjøre rittet, og da blir det gjerne slik.

- Og da er det implisitt at laget kjører for deg i sammendraget?

- Ja, noen av de beste er opptatt med Giro d’Italia, men jeg tror likevel vi blir bra. Jeg har planer om å vinne så mange etapper som mulig, og å vinne sammenlagt. Det er flere etapper som kan passe meg bra, svarer han.

- Har mistet sin beste mann
Lotto-Belisol skal også kjøre rittet. Det belgiske laget er en videreføring av Omega Pharma-Lotto og har en stamme av ryttere derfra. André Greipel er sammen med Jurgen Van den Broeck lagets største stjerner.

- De har mistet sin beste mann i Gilbert, men har fått inn en hel del ryttere. Jelle Vandendert og Jurgen Van den Broeck er der fremdeles, belgiske van Oudenhove.

I årets Tour de France vant Jelle Vanendert etappen til Plateau de Beille. Han var også Phillipe Gilberts viktigste hjelperytter gjennom belgierens fantastiske sesong. Van den Broeck var en av forhåndsfavorittene til rittet, men måtte bryte rittet etter et stygt velt.

Flere profflag
I tillegg til lagene fra aller øverste hylle kommer en hel del profesjonelle kontinentallag. Topsport Vlaanderen-Mercator, Bretagne Schuller, Team NetApp og Colnago-CSF Inox er alle bekreftede deltagere i rittet.

Tysk sykkelsport er på vei oppover og NetApp-laget vil gå i fotsporene til tyske storlag som T-Mobile, Gerolsteiner og Milram.

- Dette er den neste store satsingen i Tyskland. De har planer om å bli det største tyske laget, og en del av protouren i fremtiden.

Colnago-laget har lenge vært fast deltager i Giro d'Italia og hevdet seg godt der. Laget er kjent for å produsere topprytter på topprytter. De nyeste stjerneskuddene er Sacha Modolo, Enrico Battaglin og Sonny Colbrelli.

- Pozzovivo, som har kjørt Giro d'Italia, kjører her. Det er kanskje det mest spennende laget som er bekreftet blant de profesjonelle kontinentallagene, forteller van Oudenhove.

Domenico Pozzovivo er en etablert sykkelstjerne i Italia, som år etter år hevder seg i Italias største etapperitt.

Glava Tour, 16.-20. mai 2012
1. etappe: Sandefjord-Tønsberg, 171 km.
2. etappe: Oslo-Drammen, 160 km.
3. etappe: Lillestrøm-Elverum, 184 km.
4. etappe: Hamar-Lillehammer, 200 km.
5. etappe: Gjøvik-Hønefoss, 180 km.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.