I 2012 fikk sykkelverdenen se Sky-skuta seile bedre enn noen gang. Nå frykter lagets genierklærte leder, Dave Brailsford, at det evinnelige spørsmålet om doping og stadig større krav om åpenhet rundt hvordan Team Sky arbeider, vil undergrave det britiske storlagets konkurransemessige forsprang.

- Vår jobb er å få folk til å kjøre fortere. Men når man lykkes med det, kommer også mistanken. Det er uheldig, men det er også forståelig at folk stiller slike spørsmål, sier Team Sky-sjef Brailsford til The Scotsman.

Aldri før i lagets tre år lange eksistens har dopingspørsmålet versert mer rundt Team Sky enn akkurat nå. I en sesong hvor det britiske mannskapet demonstrerte den ene feilfrie triumfen etter den andre, har Brailsfords menn like fullt vært gjenstad for mistro som underdanig beundring. Og mens det stormer i sykkelsporten som aldri før, må Team Skys etiske statutter vise sin standhaftighet.

I vaken av skandalen rundt sportens detroniserte sykkelkonge Lance Armstrong, krevde Brailsford at samtlige ryttere og ansatte bekreftet sin dopingfrie fortid, i tråd med lagets standpunkt om nulltoleranse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I den forbindelse har både Bobby Julich og assisterende sportsdirektør Steven de Jongh forlatt Team Sky. Julich jobbet tett med blant annet Lars Petter Nordhaug. Nylig ble også arbeidsforholdet til Sean Yates avsluttet.

- Hensikten med Sky-prosjektet har alltid vært å være et rent lag, samt å bruke coaching og vitenskap. Vi må også være åpne og ærlige. Det er eneste måten vi kan sikre vår fremtidige eksistens, sier Brailsford.

Strever etter åpenhet
Til tross for at Bradley Wiggins triumferte, hadde Brailsford hendene fulle under Tour de France. Chris Froome kom på andre plass, men var misfornøyd med å måtte ofte sine egne sjanser. Mark Cavendish var også bitter over mangelen på støtte. Ett år inn i en treårs avtale var han på vei ut av Team Sky.

I tillegg måtte Brailsford håndtere et distraherende støy av dopingmistanke og kritiske antydninger, som på unngåelig vis går hånd i hånd med suksess i touren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Presset under Tour de France vippet ikke bare Wiggins av pinnen, også avbalanserte Brailsford mistet så smått befatningen i møte med pressekorpsets kvasse spørsmål. Resultatet ble en ikke så altfor overbevisende invitasjon til å observere lagets metoder i Manchester ved sesongslutt.

- Saken er den, at vi må fortsette å vinne. Vi er i et konkurranseutsatt miljø. På den ene siden ønsker vi å være åpne med tanke på hva vi driver med til vanlig, men på den annen side vil vi unngå å lære opp våre konkurrenter.

Motsetningen mellom åpenhet og konkurransefortrinn er Team Skys store dilemma, hevder Brailsford.

I en tid hvor hematologien kastes til side til fordel for sportens egen vitenskap, fremstår Team Sky mer og mer som en prestasjonsmessig lederstjerne for de andre lagene. I fjor ble riktignok Wiggins og co lettere latterliggjort da de tok i bruk utradisjonelle restitusjonsmetoder. Sky-ryttere begynte for eksempel « å kjøre ned» etter etappene i Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Denne sommeren ble innovasjonen imitert etter beste evne av blant annet RadioShack og Garmin-Sharp. Og mens Rabobank har ansatt tidligere presseansvarlig Luuc Eisenga som direktør med ansvar for «innovasjon og teknologi», går Europcar med planer om å påmønstre en spesialist i aerodynamikk.

Åpenhet bekjemper doping
TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad har liten sympati for Brailsfords dilemma, og mener Team Sky bør være så åpne og gjennomsiktige som mulig med tanke på hvordan laget jobber.

- Jeg mener Brailsford presenterer en merkelig tankegang. Det er jo ikke uvanlig at konkurrenter trener med hverandre, utveksler erfaringer og hjelper hverandre. Det er svært vanlig i mange miljøer. De som er smarte ser til de beste, og det er vanlig at de som søker råd og innspill får bidrag.

- Dessuten er det ærlig talt ikke noe «hokus pokus». Det handler om å jobbe hardt. De som har størst suksess er de som jobber hardest i kombinasjon med det største talentet. I tillegg er det selvfølgelig faktorer som taktikk, utstyr og restitusjon som også er utslagsgivende. Dog av marginal betydning i et felt hvor det er mange som er omtrent like gode.

Marginale fremskritt har alltid vært et fokuspunkt for Brailsford og hans trenerteam. Kaggestad mener kompetansen Team Sky besitter og forvalter kan lede andre lag og ryttere bort fra den himmelvide dopingfristelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Brailsford har lite å frykte med å dele med Sky sin kunnskap. Dessuten mener jeg at de har en viss plikt. Fordi mange miljøer kan for lite om kosthold og fysiologi, som igjen gjør at de i stede tyr til ulovelige midler. Sky kan være med å bidra til å øke kunnskapsnivået og dermed skape en større forståelse for hvordan en kan lykkes uten å ty til doping.

Realiserer potensialet for fullt
Samtidig er Kaggestad imponert over hvordan Team Sky tenker helhetlig og systematisk for å skape gode individuelle og kollektive prestasjoner.

- I tillegg virker det som de er meget gode til å følge opp enkeltutøverne og sette opp gode trenings- og rittplaner med målsetning om stadig utvikling. Mitt inntrykk av Sky er at uansett hvor gode ryttere de henter inn, så ser de alltid muligheter for forbedring. I motsetning til andre lag hvor de henter inn ryttere med håp om at de skal kunne prestere det samme som tidligere år, sier Kaggestad

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ser bare på Chris Froome, og hvordan han har utviklet seg i Sky. For mange andre lag ville det vært nok om han holdt seg på samme nivå som tidligere, mens i Sky har de i stedet sett en rytter med fantastisk potensial og startet jobben med å realisere det potensialet som foreligger.

Et dilemma med kun ett svar
Derfor er det kanskje ikke så rart at Brailsford ønsker å holde enkelte kort tett inntil brystet og derfor verne om noen av sine «britiske statshemmeligheter». Mange er sikkert like overrasket over Chris Froomes fremgang, som de er imponert. Og det vet Brailsford, fullstendig inneforstått med sportens mørke fortid.

- Åpenhet er den eneste måten vi kan kvitte oss med grumset fra fortiden og komme til fremtiden vi ønsker. Vi ønsker å lede ann, og holde kursen mot ren sykling, og derfor påhviler det oss ikke å være unnvikende.

Alt tyder derfor på at Team Sky åpner dørene i Manchester. Hvorvidt dette innbærer et bagatellmessig glimt av «laboratoriet», eller om hengslene løftes helt av, gjenstår å se. I hvilken grad reell åpenhet praktiseres kommer an på hvor den allmektige Brailsford trekker opp linjen i sanden. Så langt utveier iveren om å opprettholde forspranget den uttalte ambisjon om åpenhet.