OSLO (ANB): Kjetil André Aamodt mener OL i Oslo i 2022 kan bli et sårt tiltrengt samlingspunkt.

- Vi sitter på disse iPadene og på Youtube og har fokus i kanskje 30-40 sekunder om gangen. Det er ikke så mye som samler oss lenger, men et OL er så stort at jeg tror det vil gjøre det, sier Kjetil André Aamodt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Den tidligere alpinisten er blant de tidligere utøverne som i dagene før folkeavstemningen står på for å få Oslo-folket til å stemme ja til OL i 2022.

Vil ha med hele landet
Folkeavstemningen blir holdt sammen med stortingsvalget, men det er kun beboere i Oslo som kan stemme. Aamodt skulle imidlertid gjerne ha sett at hele landet fikk si sin mening.

- Jeg tror faktisk det hadde vært lettere å få et flertall om hele landet hadde vært med på avstemningen.

- Hvorfor tror du det ville artet seg annerledes da?

- Fordi Oslo-folk er veldig blaserte og tenker at dette bare blir mas og at mange veier kommer til å bli stengt. Det er for eksempel nesten ikke folk på fotballkamper i Oslo. Det er fordi det er så mye å ta seg til. Men akkurat derfor tror jeg det er enda viktigere at Oslo får store arrangementer som gjør at vi føler samhold og tilhørighet. OL på Lillehammer var et referansepunkt for min generasjon – dette kan bli et referansepunkt for en ny generasjon.

- Tror du Oslo-folk rett og slett er for passive til å stemme ja?

- Jeg er redd for det, og jeg tror de kommer til å angre seg siden. Det er mange eldre som har opplevd veldig mye og tenker at de har opplevd nok. Men da må de tenke på den nye generasjonen som ikke har vært med. En fjerdedel av generasjonen var ikke født i 1994 når OL arrangeres i 2022, sier 41-åringen.

HTML EMBED

Nok penger
Hovedargumentene mot et OL i Oslo dreier seg i stor grad om det økonomiske aspektet. OL er budsjettert å koste mellom 20 og 23 milliarder – en utgift som skal deles mellom staten, Oslo kommune og idretten (Norges Idrettsforbund).

Blant OL-motstanderne er det imidlertid få som har tro på at budsjettet kommer til å bli overholdt, men Kjetil Andre Aamodt er ikke redd for at andre sektorer kan bli nedprioritert på grunn av OL-prisen.

- Selv om du er for OL, er du ikke imot eldreomsorg eller skole. Vi har penger til begge deler i dette landet. Jeg tror ikke det er pengene det står på, men innsats og politisk vilje.

- OL koster mellom 20 og 23 milliarder kroner. Det vil si rundt 2,5 milliarder hvert år fra 2015 til 2022. Det er ikke mye om man tenker på hvor mye idretten gir til samfunnet, fortsetter han – og legger til:

- La meg si det slik: det har ikke blitt flere sykehjemsplasser i Oslo fordi vi ikke arrangerte OL i ’98, ’02, ’06 og 2010.

- Oslo-folk er bakpå
Aamodt, som tok tre medaljer under Lillehammer-OL i 1994, mener det beste argumentet for å si ja til OL er inspirasjonen det vil gi til barn, ungdom og frivillige som driver idretten framover.

- Vi trenger et løft og vi trenger inspirasjon, sier Aamodt, som erkjenner at det ser tungt ut på de siste dagers meningsmålinger.

- Sjansen er ikke veldig stor slik det ser ut nå. Jeg tror Oslo-folk er litt bakpå og de vet knapt at det er folkeavstemning. Jeg er helt sikker på at hvis de får tenkt seg om så vet de at et OL vil gi et løft til byen, et løft til den nye generasjonen og til barn og unge. Derfor burde de absolutt stemme ja, avslutter Aamodt overfor ANB.