Gå til sidens hovedinnhold

Terje Håkonsen til angrep på langrennseliten: - Nitrist passivitet

Terje Håkonsen fyrer løs mot norske utøvere, Skiforbundet og Olympiatoppen.

I et leserinnlegg i Vårt Land kritiserer snowboardstjerne Terje Håkonsen de norske langrennsprofilene som ikke vil mene noe om menneskerettighetsbrudd i Kina.

Håkonsen, som selv aldri deltok i OL, kaller det hele for «en nitrist passivitet» og skriver videre at «Idrettsforbundet og den Olympiske Komité ville satt alt inn på å overtale eventuelle utøvere som hadde varslet boikott av lekene».

Vinter-OL skal i 2022 arrangeres i Beijing i Kina, et land og regime som har blitt sterkt kritisert for brudd på en rekke menneskerettigheter.

Til OL i Beijing skal blant annet hele Norges langrennselite. I en artikkel i NRK kommer det frem at de fleste utøverne ikke har lyst til å komme med sin mening om situasjonen i Kina.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg her og nå. Selvsagt, menneskerettigheter er utrolig viktig. Men jeg har ikke lyst å stå og diskutere det, sa Helene Marie Fossesholm til statskanalen.

- Olympiatoppen og Skiforbundet er nikkedukker

Håkonsen synes det er trist å se at ingen av langrennsstjernene vil frem med meningene sine om temaet, og at de heller overlater det til Olympiatoppen og Skiforbundet.

Les også: Kina strammer grepet - NRK sier det er krevende

Nettavisen har sendt Håkonsen en rekke spørsmål, som han har svart på via epost:

«- Hvorfor mener du at utøverne bør ha en mening om dette temaet?

- Alle bør ha en mening om så viktige temaer. Det styrker demokratiet vårt. Men folk har også rett til ikke å mene noe. Det er ytringsfrihet i Norge. Men det er ikke greit å unnskylde seg med at man er utøver. Alle er et eller annet. «Jeg er rørlegger, så derfor mener jeg ikke noe om politikk». Det er ingen som aksepterer en slik bortforklaring. Du kan være rørlegger og ikke mene noe som helst, men ikke fordi du er rørlegger. Å være utøver er ikke en særstilling i samfunnet som automatisk gir fritak for meninger.

- Hva tenker du om at noen av utøverne overlater meningene sine til Olympiatoppen og Skiforbundet?

- Det er ikke bra for noen å overlate tenking og meninger til andre. Dette er heller ikke unikt for norske utøvere. Det kommer et liv etter idretten, og da må man ta stilling til mye hele tiden. Like greit å komme i gang med en gang. Utøvere blir på en måte pålagt å være forbilder, og da er det bra å hjelpe folk som prøver å styrke samfunnet ved å formidle viktige budskap, sånn som Amnesty.

- Tror du Olympiatoppen har gitt utøverne beskjed om å ikke mene noe om dette temaet?

- Alle som ser NRK-saken forstår at utøverne har vært på medietrening, og ikke kursing i menneskerettigheter. De har lært seg svarene, som er helt like for alle. Om det er Olympiatoppen eller Skiforbundet, vet ikke jeg. Men budskapet om at «jeg er utøver, så dette trenger ikke jeg mene noe om», det er innøvd.

- Hva forventer du av utøverne, Skiforbundet og Olympiatoppen i fremtiden når det gjelder temaet OL i Kina?

- Skiforbundet og Olympiatoppen vil aldri ta et samfunnsansvar og si noen negativt om IOC eller FIS. De er bare nikkedukker i systemet deres. Mitt poeng her, er å nå frem til utøverne. Jeg håper de kan snakke sammen uten lederne og bestemme seg for støtte viktige saker uten innblanding fra forbund, trenere og kommunikasjonsrådgivere. Og dette gjelder ikke bare Kina.

- Hvorfor mener du at norske langrennsløpere bør boikotte OL i Kina?

- Hehe, jo, det skulle blitt gjort for veldig lenge siden, men jeg mener ikke at de bør boikotte OL i Kina. Jeg støtter Amnesty i denne saken, som vil bare at norske utøvere må flagge en mening.»

Nettavisen har kontaktet Håkonsen på nytt for å spørre hva han legger i påstanden om at Skiforbundet og Olympiatoppen aldri vil ta et samfunnsansvar og si noen negativt om IOC eller FIS og at de «bare er nikkedukker i systemet deres».

Håkonsen har foreløpig ikke besvart Nettavisens andre henvendelse. Landslagssjef for langrenn Espen Bjervig ønsker ikke å kommentere den uttalelsen spesifikt.

Lea: - Frivillig å ytre sin mening

Kommunikasjonsansvarlig i Olympiatoppen Halvor Lea mener det er norske politikere som har det overordnede ansvaret når det gjelder norsk OL-deltakelse.

- Når det gjelder boikott så er det politikerne som bestemmer om vi skal delta i OL. Det er formelt slik at det er idrettstinget som tar beslutningen om vi skal delta i OL, men det er jo frivillig å delta. Det er det store høydepunktet for de fleste utøverne, sier kommunikasjonsansvarlig i Olympiatoppen Halvor Lea til Nettavisen.

Lea sier at når politikerne bestemmer at Norge skal delta, så samarbeider de med ulike nasjoner og norske myndigheter.

- Vi mener at ved å delta i disse landene, så gir vi et rampelys som gir anledning for politikere, media og organisasjoner til å løfte frem kritikkverdige forhold i disse landene, sier Lea, som mener det nå trolig vil bli et mer kritisk fokus på det som skjer i OL-landene.

Lea poengterer at Olympiatoppen har faste prosedyrer når det gjelder å rettlede utøverne.

- Nå det gjelder Beijing har vi startet den prosessen allerede og vi hadde nylig en større videosak der toppidrettssjefen snakket med NRK-journalist Kjersti Strømmen for at utøverne skal være skolert og informert om det landet vi skal til, forteller Lea.

Han er klar på at utøverne har ytringsfrihet og kan snakke og markere slik de ønsker, men at de også har muligheten til å ikke ytre seg offentlig.

- Vår oppgave er også å opplyse om at det kan ta energi om du uttrykker deg offentlig, men det er opp til den enkelte om de ønsker å gjøre det og bruke sin energi på de tingene, sier han.

Lea mener Håkonsen kanskje ser annerledes på saken fordi han selv valgte bort OL i hele sin karriere og lurer på om ikke Håkonsen inviterer idrettspolikerne til diskusjon.

- Når det er sagt, ønsker vi å informere og sette utøverne inn i de nasjonene vi skal reise til. Det gjør vi både muntlig og skriftlig og var noe vi startet med for rundt to uker siden, da vi hadde digital samling for alle utøverne som skal til Beijing. Det var rundt 200-300 utøvere samlet. Vi skal også informere om reglene fra IOC om politiske ytringer og demonstrasjoner.

Også Halvor Lea er etter intervjuet forelagt uttalelsen fra Håkonsen om at Skiforbundet og Olympiatoppen aldri vil ta et samfunnsansvar og si noen negativt om IOC eller FIS og at de «bare er nikkedukker i systemet deres». Lea har ikke svart på henvendelsen.

Bjervig: - Løpergruppa skal diskutere grundig

Landslagssjef for langrenn Espen Bjervig er opptatt når Nettavisen slår på tråden torsdag ettermiddag, men skriver senere følgende i en sms:

«Jeg er kjent med Terje Håkonsen sin uttalelse om norsk langrenn og hans syn på vår OL-deltagelse. Han har som alle rett til å ytre sine synspunkter, men han kjenner nok ikke godt nok til skiløpernes hverdag hvis han mener OL ikke er viktig for deres profesjonelle liv som skiløper. I tillegg er det selvsagt opp til hver enkelt løper om de ønsker å delta eller eventuelt boikotte et OL i Kina. Skiforbundet langrenn tar klar avstand fra brudd på menneskerettighetene og har dialog med flere for å få mer kunnskap om situasjonen i Kina. Løpergruppa skal diskutere dette grundig før vi tar stilling til hvordan vi kan engasjere oss».

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag