RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Termin-Aitor suveren

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Aitor Gonzalez vant søndag den 14. etappen i Tour de France, og sikret Spanias første etappeseier i årets ritt. Thor Hushovd håper fortsatt å vinne den grønne trøya.

Aitor Gonzalez var sterkest av de ti i bruddet og kom alene til mål. De ni andre spurtet om 2. plassen, og Nicolas Jalabert sikret plassen bak vinneren.

- Det var et stort og fantastisk øyeblikk for meg, konstaterte Gonzales til fransk TV like etter triumfen på den 14. etappen.

Hushovd øyner poengtrøyen
McEwen vant spurten i hovedfeltet, like foran Hushovd, og trygger ledelsen sin i poengkonkurransen. Men Thor Hushovd har ikke gitt opp drømmen om å avslutte årets Tour de France iført grønn ledertrøye.

- Det ble en bra spurt i hovedfeltet. Jeg fikk tak i Zabel og hang meg på, konstaterte Hushovd til TV 2-sporten like etter målpassering.

Skuffet
Han var skuffet over å ikke slå erkerival McEwen i spurten.

- McEwen er kjapp og tok meg igjen idag. Det er ikke så måye å gjøre med det, sukket Hushovd.

- Han viser at han er i form, og det blir knallhardt å kjempe med ham om den grønne trøya, la han til.

Gir ikke opp
Likevel gir ikke Hushovd opp håpet om den grønne poengtrøya.

- Alt er mulig. Plutselig mister McEwen poeng ved et uhell eller lignende. Jeg får gjøre mitt beste og hente flest mulig poeng underveis, sa Hushovd optimistisk.

Mandag er det hviledag i Tour de France - noe Thor Hushovd virkelig ser frem til.

- I morgen skal jeg bare slappe virkelig av. Nå er jeg sliten, sa Hushovd.

Høyt tempo
Begynnelsen på dagens paddeflate etappe var preget av høyt tempo og mange bruddforsøk.

Feltet ville ikke la noen gå og ingen brudd fikk opparbeidet seg noen stor ledelse før et ti-mannsbrudd fikk gå avgårde med 90 km igjen til mål.

Dette bruddet var sammensatt av ryttere som ikke var noen trussel i sammendraget eller i kampen om den grønne trøyen og ingen av spurtlagene hadde krefter til å kjøre det inn for en massespurt. Derfor økte forspranget deres raskt og det ble klart at de ville holde unna til mål.

Angrep på angrep
Med ni km igjen til mål begynte de ti i bruddet å angripe hverandre for å unngå en spurt i bruddet. Det viste seg at det var Fassa Bortolos Aitor Gonzalez som var både smartest og sterkest.

Gonzalez, som vant Spania Rundt i 2002, rykket fra de ni andre da det gjensto ca. 5,5 km og holdt unna helt til mål. De ni andre klarte ikke å bli enige om hvem som skulle tette luken til Gonzalez og da Mengin og Jalabert først prøvde var det altfor sent.

Gonzalez kom alene over mål og vant i suveren stil. Han tok dermed Fassa Bortolos tredje etappeseier i årets Tour og Spanias første. Jalabert og Mengin spurtet om 2. plassen og Laurent Jalaberts lillebror, Nicolas Jalabert tok den.

14 minutter bak
Hovedfeltet kom i mål over 14 minutter bak vinneren og spurtet om 11. plassen. Hushovd fikk nok en gang et godt opptrekk av lagkameraten Julian Dean, men McEwen ble nok en gang for sterk og slo Hushovd i spurten.

McEwen trygget dermed ledelsen sin i kampen om den grønne trøyen.

Kurt Asle Arvesen kom også inn med hovedfeltet og var på 101. plass i mål, på samme tid som McEwen og Hushovd, 14.12 bak Gonzalez.

Voeckler fremdeles i gult
Alle de beste i sammendraget var også med hovedfeltet til mål og Thomas Voeckler beholder dermed ledelsen i sammendraget og ungdomskonkurransen.

Armstrong er fortsatt 22 sekunder bak Voeckler.

Det var ingen kategoriserte bakker på dagens etappe og Virenque beholder sin klare ledelse i kampen om klatretrøyen.

(TRYKK OPPDATER/RELOAD FOR SISTE NYTT)

MINUTT FOR MINUTT:

17.19: McEwen er sterkest i spurten og tar 11. plassen. Hushovd blir nr. 12 og Hondo nr. 13. McEwen får dermed 15 poeng til i kampen om den grønne trøyen og Hushovd får 14.

17.18: Siste kilometeren igjen for feltet, og Hushovd sitter godt plassert i feltet.

17.15: Hovedfeltet har ca. 4 km igjen til mål nå og det er Lotto-Domo som har kommandoen i feltet nå. Hushovd sitter godt plassert, like bak McEwen, Zabel og O'Grady.

17.06: "Termin-Aitor" Gonzalez Jimenez tok Fassa Bortolos tredje etappeseirer i årets Tour, Jalabert nr. 2 og Mengin nr. 3.

17.03: Under 2 km igjen til mål og Gonzalez er ca. 12 sek foran Mengin og Jalabert som jager bak ham. Det ser ut til å holde for " Termin-Aitor".

17.01: Gonzalez har kun 2 km igjen til mål og har en bra luke til de andre. Fedrigo (C.A) forsøker nå å tette luken.

16.57: Aitor Gonzalesz (FAS) har fått en luke til de ni andre og det er mindre enn seks km igjen til mål. De ni andre lurer på hverandre og venter på at de andre skal tette luken.

16.55: Ni km igjen til mål og da begynner de å støte på hverandre. Fedrigo og Martinez får en luke, men den tettes av Jalabert. De ti er samlet igjen og venter på neste angrep.

16.45: De ti i teten forholder seg fortsatt rolige og avventer situasjonen. Spørsmålet er hvem som tør å angripe først, for alle ti er nok ikke interessert i en spurt til mål. Euskaltel er i en god situasjon da de har to ryttere med i bruddet. 15 km til mål for bruddet idet hovedfeltet har 25 km igjen til mål.

16.39: De ti i bruddet har nå kun 20 km igjen til mål og leder fortsatt med mer enn 13 minutter. De skal nå gjøre opp om etappeseiren og det er fire spanjoler der som håper å ta den første spanske seieren i årets Tour.

16.34: Bruddet har passert spurten i Villevieille, men de rullet bare rolig over den og Gerolsteiners Wrölich var først over.
Resultatene fra spurten i Villevieille:
1. Wrölich (GST) 6p/6''
2. Mengin (FDJ) 4p/4''
3. Fedrigo (C.A) 2p/2''

16.32: Bruddet nærmer seg nå dagens siste innlagte spurt, i Villevieille. De har 25 km igjen til mål og ledelsen er fortsatt over 12 minutter.

16.23: Brioches la Boulangère sitter fortsatt foran i feltet og jobber for sammenlagtlederen Thomas Voeckler, men holder et lavt tempo. Tempoet har også gått ned i bruddet som ligger 12 minutter foran fortsatt. Det er kun 30 km igjen til mål og rytterne begynner å lure på hverandre.

16.15: Bruddet har nesten 12 minutters ledelse og ca. 37 km igjen til mål. Disse ti vil sannsynligvis gå i mål først og det betyr at det blir spurt om 11. plassen i hovedfeltet. 11. plass gir 15 poeng i kampen om den grønne trøyen, poeng som betyr svært mye for Thor Hushovd i dag.

16.06: Nicolas Jalabert (PHO), som ligger i bruddet, punkterte, men er nå tilbake igjen i tetgruppen. De ligger nå over 11 minutter foran feltet og har bare 43 km igjen til mål. Det er nok ikke altfor lenge til enkelte ryttere vil prøve å få redusert denne gruppen og kanskje gå avgårde på egenhånd.

15.55: Med 51 km igjen til mål har bruddet nå en ledelse på mer enn ti minutter. Hushovd og Arvesen sitter i hovedfeltet. Arvesen er i dag en ren hjelperytter for Ivan Basso, som ligger på 3. plass i sammendraget. Hushovd kan satse på å ta verdifulle poeng i spurten som vil komme i feltet om 11. plasse, etter at bruddet har gjort opp om seieren.

15.49: Bruddet er nå over ni minutter foran feltet, som overhodet ikke er interesserte i å kjøre det inn. De passerer nå gjennom Montpellier. To av de ti i bruddet har etappeseire fra Touren tidligere; Botero har tre seire, han vant 14. etappe i 2000 og 9. og 15. etappe i 2002, hvorav en er individuell tempo. Mengin vant 16. etappe i 1997 og mange vil nok huske ham som den som tapte for Hushovd i spurten i 2002, da Hushovd vant 18. etappe i Bourg-en-Bresse.

15.41: Euskaltel er eneste lag som har to mann i bruddet, som nå leder med over åtte minutter, med 60 km til mål. De har dermed gode muligheter til etappeseier, men det er mange sterke ryttere som er med blant de ti. Egoi Martinez (EUS) er best plassert i sammendraget av de ti, men han er på 43. plass, 37.39 bak ledende Voeckler.

15.35: Det er søndagstempo i feltet idet rytterne passerer gjennom Pignan. Det er ca. 66 km igjen til mål og bruddet leder med mer enn seks minutter og det vil fortsette å øke. Ettersom at ingen av lagene til spurterne viser tegn til å ville kjøre dette inn, ser det ut til at kampen om etappeseieren står mellom de ti i bruddet. De ti i bruddet er:Botero (TMO), Jalabert (PHO), Landaluze (EUS), Gonzalez de Galdeano (LST), Martinez (EUS), Gonzalez (FAS), Fedrigo (C.A), Wrolich (GST), Lotz (RAB) og Mengin (FDJ).

15.29: De ti i teten fortsetter å samarbeide godt og hverken Quickstep eller Lotto viser tegn til å ville kjøre det inn. Brioches la Boulangère sitter foran i feltet og setter et lavt tempo. Avstanden har økt til mer enn fem minutter.

15.25: Bruddet fortsetter å øke forspranget og det er nå oppe i 4.14, med 73,5 km igjen til mål.

15.21: Timanns-bruddet har nå kun 77 km igjen til må og de holder høyere fart enn feltet. Forspranget har økt til 3.10.

15.13: Brioches la Boulangère har nå satt seg foran i feltet og holder farten i feltet for sammenlagtlederen Thomas Voeckler. De øker dog ikke tempoet, og avstanden til bruddet blir større.

15.09: De ti i bruddet har økt forspranget sitt til 2.00. Disse ti er: Botero (TMO), Jalabert (PHO), Landaluze (EUS), Gonzalez de Galdeano (LST), Martinez (EUS), Gonzalez (FAS), Fedrigo (C.A), Wrolich (GST), Lotz (RAB) og Mengin (FDJ). De har kun 82 km igjen til mål og forspranget fortsetter å øke. I og med at Crédit Agricole, Gerolsteiner og T-Mobile har folk med i feltet, blir det opp til Quickstep og Lotto-Domo å kjøre det inn dersom de ønsker en massespurt.

15.07: Ti mann har nå fått etablert et brudd, og de ligger minuttet foran feltet, som kontrolleres av US Postal. Lance Armstrongs lag ønsker at dette bruddet skal få gå avgårde slik at feltet roer seg ned, og det har nå skjedd. Ingen av spurtlagene ønsker å jage ennå og forspranget øker raskt.

15.04: Åtte ryttere har nå kommet seg opp til Jalabert og og et brudd etableres. US Postal kontrollerer tempoet i feltet, men setter det ikke altfor høyt og Armstrongs

15.00: Bruddet er innhentet etter at de ikke ble enige om hvem som skulle kjøre. Phonaks Nicolas Jalabert har stukket avgårde på egenhånd, men flere ryttere stikker etter ham. Det kjøres fortsatt svært urolig og tempoet er høyt. 90 km igjen til mål.

14.56: Nardello (TMO) og Fedrigo (C.A) har kommet seg opp til de fem i teten. US Postal har nå tatt kommandoen i feltet, og det ser ut som om bruddet nå skal få gå. US Postal er nok ikke interesserte i å jage, og det ser ut som om piffen har gått ut av Quickstep og Lotto.

14.53: 96 km igjen til mål og feltet har nå innhentet store deler av bruddet. Fem mann igjen i teten; Da Cruz, O'Grady, Sörensen, Merckx og Auger ligger ca. 10 sekunder foran feltet, der Crédit Agricole nå har begynt å jage.

14.51: Lotto og Quickstep fortsetter å jage bruddet. Farten er veldig høy og gjennomsnittsfarten til nå på etappen er 45,5 km/t.

14.44: Quickstep fortsetter å jage i feltet, og de er ikke fornøyde med dette bruddet. Det som er litt underlig er at Lotto-Domo hjelper til med jakten på bruddet, samtidig som deres mann Axel Merckx tar føringer i bruddet. Lotto vil også innhente bruddet ettersom en av McEwens utfordrere i kampen om den grønne trøyen, Stuart O'Grady, er med i bruddet.

14.42: Feltet fortsetter å jage bak de 12 i teten, og forspranget er bare 15 sekunder.

14.39: Ny velt i feltet, og ulykkesfuglen Jean-Patrick Nazon gikk i grøften. Hans lagkamerat, Nicolas Portal, venter på ham og de to jobber seg nå opp igjen mot feltet.

14.37: Feltet har passert gjennom langingssonen og da pleier tempoet å gå litt ned.

14.34: De 12 rytterne i teten ser ut til å få gå, og Quickstep og Brioches la Boulangère jobber ikke helhjertet i feltet. De tolv i bruddet er: O'Grady, Garcia-Acosta, Aldag, Commesso, Hruska, Tosatto, Dean, Sorensen, Dekker, Da Cruz, Merckx and Auger. De leder nå med 20 sekunder til feltet.

14.31: En gruppe på ca. 11 mann, med bl.a. O'Grady, Dekker og Commesso har fått en luke på ca. 10 sekunder til feltet. Hushovds lagkamerat Julian Dean er også med, men bak jager feltet i en voldsom fart.

14.27: Ganske sterk vind og feltet er fortsatt svært urolig. Tempoet er voldsomt høyt, men Hushovd og Arvesen sitter veldig godt med langt framme i feltet. Fabio Baldato (ALB) har punktert.

14.24: Det er veldig høyt tempo i feltet, og det har strukket seg voldsomt ut. Carlos Da Cruz (FDJ) prøver å komme seg avgårde i brudd og har fått en luke til feltet, men det ser ikke ut til at noen får gå.

14.20: Flere ryttere forsøker å komme avgårde i et brudd og det kjøres svært uryddig. Quickstep jager i feltet og lar ingen unnslippe ennå. Blant de som nå har prøvd seg er Thomas Voeckler (BLB), sammenlagtlederen.

14.18: Rabobanks plan med Dekker fungerte ikke og feltet er nå samlet igjen. idet bruddet innhentes støtes det på nytt, denne gangen av en Domina Vacanze - rytter.

14.12: Bruddets ledelse har holdt seg stabilt på 15 sekunder lenge nå. En RAGT-rytter prøvde å støte seg opp til teten, men Lotto-Domo og Crédit Agricole innhentet ham raskt.

14.08: Dekker (RAB) har nå kommet seg opp til de fire andre som lå i bruddet. Det er altså fem mann i teten, men de ligger bare 15 sekunder foran feltet.

14.05: Rabobank har jaget bruddet til de lå 15 sekunder foran feltet. Da angrep nederlenderen Erik Dekker og jobber seg nå opp til tet-kvartetten.

14.00: De fire i bruddet passerte spurten i Capestang først, men var bare 25 sekunder foran feltet, som jager bak dem.
Resultatene fra spurten i Capestang:
1. Gonzalez (PHO) 6p/6''
2. Robin (FDJ) 4p/4''
3. Flecha (FAS) 2p/2''

13.57: Tet-kvartetten er nå bare tre km fra sprinten i Capestang, men forspranget deres har blitt mindre og er nå bare 30 sekunder.

13.54: Tet-kvartetten er nå 5 km fra den første sprinten i Capestang. De er 45 sekunder foran feltet, der Hushovd og Arvesen sitter.

13.53: Rabobank-laget setter nå farten i feltet og tar inn på bruddet. Rabobank er et av fire lag igjen i feltet med alle ni mann fortsatt med; de andre tre lagene er CSC, Quickstep og US Postal.

13.52: Gjennomsnittsfarten for den første timen var 44,6 km/t.

13.47: Feltet ser ut til å la dette bruddet gå og har latt forspranget til kvartetten øke til 1.00. Det er ca. 145 km igjen til mål.

13.43: Feltet har nå passert 38 km og ligger 30 sekunder bak tet-kvartetten.

13.39: Scanlon og Commesso er nå innhentet av feltet. Gonzalez (PHO), Flecha (FAS), Edaleine (COF) og Robin (FDJ) ligger 25 sekunder foran feltet, der Hushovd og Arvesen sitter. Den eneste rytteren som til nå har slitt er RAGTs Sylvain Calzati, som har vært nede hos rittlegen og fått pleie.

13.35: Gonzalez, Flecha, Edelaine og Robin er nå i teten, få sekunder foran Scanlon og Commesso, som ligger mellom teten og feltet.

13.33: Feltet har innhentet de sju siste rytterne som prøvde å etablere et brudd og flere nye ryttere prøver da på nytt. Tempoet er svært høyt og rytterne har allerede tilbakelagt 35 km.

13.26: Feltet er samlet igjen etter 26 km. Hverken Hushovd eller Arvesen har vist seg fram til nå, men flere av deres lagkamerater har forsøkt å komme seg med i brudd. Tosatto (FAS), Bartoli (CSC), Dean (C.A), Fofonov (COF), Zanini (QSD), Krivtsov (A2R) og Dekker (RAB) er de siste som har angrepet og fått en luke til feltet.

13.22: Grunnet det høye tempoet i starten på etappen ble feltet splittet i to, men samlet seg igjen etter noen få km. Tjuemannsgruppen ligger fortsatt noen få sekunder foran feltet.

13.20: Feltet har tatt opp jakten på de 20 i teten og ledelsen er bare åtte sekunder.

13.16: En gruppe på 20 ryttere har angrepet i feltet og fått et forsprang på ca. 12 sekunder. Disse er: Nardello, Grabsch, Jalabert, Pozzato, Tosatto, Fedrigo, Garcia-Acosta, Edelaine, Engoulvent, Fofonov, Knaven, Finot, Scanlon, Kroon, Lotz, Mengin, Wilson, Commesso, Moerenhout og Valoti.

13.12: Feltet er fortsatt samlet etter 20 km.

13.07: Dagens etappe er femte gang Carcassonne har vært startby for en etappe i Tour de France. Målgangen i Nimes blir for 15. gang i Tourens historie. Sist gang var 15. etappe i 1986, da starten var i Carcassonne og målgang i Nimes; og belgiske Frank Hoste vant etappen.

13.05: Feltet er fortsatt samlet etter 14 km, men det har ikke vært mangel angrepsforsøk.

12.58: Servais Knaven fra Quickstep-Davitamon har prøvd et solo-angrep, men ble raskt innhentet av Saeco, som nå har tatt styringen i feltet.

12.55: Feltet er samlet igjen etter seks km. Tempoet har vært svært høyt til nå på etappen.

12.51: Etappen er i gang og allerede på den første kilometeren angrep Jimmy Casper (COF) og fikk følge av Janeck Tombak (COF, Mark Scanlon (A2R) og Guillaume Auger (RAG). Fassa Bortolo kommer nå fram i feltet for å ta opp jakten på de fire i tet.

12.49: Seks rytter brøt på gårsdagens etappe: Haimar Zubeldia (EUS), Tyler Hamilton (PHO), Sergio Marinangeli (DVE), Denis Menchov (IBB), Fabian Wegmann (GST) og Gerrit Glomser (SAE). Feltet som starter i dag er dermed bare på 160 ryttere.

12.38: Flere ryttere måtte konsultere rittlegen under eller etter gårsdagens etappe. Blant dem som veltet i går og pådro seg småskader var to av Hushovds utfordrere; Tom Boonen (QSD) og Robbie McEwen (LOT). Thor Hushovd konsulterte også legen etter å blitt stukket av et insekt under etappen.

12.32: Feltet sykler nå rolig gjennom den 8,1 km lange nøytrale son en i Carcassonne. Den offisielle starten er ca. 12.50.

To innlagte spurter på 14. etappe:
Capestang (etter 53 km)
Villevielle (etter 166,5 km)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere