*Nettavisen* Sport.

Terrys mørkeste øyeblikk

Foto: Scanpix/AFP

Sportsjournalist Henrik Skatvedt forteller om sitt høydepunkt i 2008

25.12.08 13:26

Det hadde vært et år der Chelsea hadde blitt vant til å være nest best. Sesongen startet med tap i Community Shield-oppgjøret mot Manchester United. Etter en lang sesong måtte også blåtrøyene se seg slått av «de røde djevlene» i Premier League.

Men den 21. mai var alt lagt til rette for Chelseas revansj. Når det sto 1-1 etter 120 spilte minutter var det duket for straffesparkkonkurranse på Luzjniki Stadion i Moskva. Cristiano Ronaldo var den eneste spilleren som bommet for noen av lagene i den nervepirrende avslutningen.

Det eneste som nå sto mellom Chelsea og deres første triumf i Mesterligaen, var den femte og avgjørende straffen til John Terry.

Det skulle bare være en ren formalitet for Chelseas stjernestopper. Terry så iskald ut da han gikk mot krittmerket. Ballen ble lagt på plass, og øynene ble rettet mot Manchester Uniteds sisteskanse Edwin van der Sar. Kapteinen satte fart mot ballen, men idet han skulle ekspedere ballen i kassa gikk det galt.

Fryktelig galt.

På den regntunge matta skled midtstopperen akkurat da han traff ballen. Van der Sar kastet seg feil vei, men kula smalt i treverket. Tilbake ved krittmerket sank Terry sammen. Noen få centimetere hadde akkurat nektet Chelsea deres første triumf i Mesterligaen.

Noen minutter senere reddet van der Sar Chelseas syvende straffespark da Nicolas Anelkas skudd ble for dårlig og United kunne juble for deres første triumf i verdens gjeveste klubbturnering siden Ole Gunnar Solskjærs udødelige overtidsmål i 1999.

På midtbanen sto Terry igjen. Selve sjelen i Chelsea-mannskapet. Mannen ingen trodde ville bomme. Nå var øynene hans fylt med tårer. Fra det som skulle ha vært den ultimate gledesrusen til det som ble hans tyngste øyeblikk på fotballbanen.

Enda et bevis på hvor små marginene er i dagens internasjonale fotball.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SERGEI ILNITSKY

Terry har i noen år vært selve hjerterota i den engelske fotballen som mer og mer blir dominert av utenlandske spillere. Men Chelseas kaptein har bevist at ingenting kan erstatte britisk jernvilje og knallhard innsats i samtlige kamper man spiller.

Dette har jo også for lengst gjort han til en legende blant Chelseas trofaste supportere.

Chelseas midtbanekjempe Frank Lampard var ikke sen med å poengtere Terrys fryktløshet.

- Det er ikke mange midtstoppere som ville meldt seg for å ta den femte straffen. Men John gjorde det. Ingen i Chelsea vil kritisere han for missen. John er mannen blant menn, sa en ulykkelig Lampard etter kampen.

Det ironiske er at Terry egentlig aldri skulle ha tatt den femte straffen. Det var egentlig Didier Drogba som var på daværende Chelsea-managers Avram Grants liste, men ivorianeren ble utvist på tåpelig vis i ekstraomgangene da han havnet i krangel med Nemanja Vidic.

Dermed tok kapteinen ansvar. Hvor mye baller kreves det ikke for å melde seg frivillig til å skyte en avgjørende straffe i en mesterligafinale?

- Dette vil forfølge meg resten av livet, sa Terry i etterkant.

- Dette er et trofé jeg har jobbet år etter år for å vinne, og jeg skammer meg ikke over at jeg gråt. Det er ikke mulig å kontrollere følelsene etter noe sånt. Alle vet at jeg alltid spiller med hjertet utenpå drakta, sa midtstopperen.

Kort tid etter missen skrev Terry til og med et brev som ble publisert på Chelsea offisielle hjemmeside der han beklaget seg over å ha bommet.

Det var nok en mager trøst for Terry at han senere ble nominert til årets forsvarsspiller i Mesterligaen...

Tre dager etter tapet måtte Avram Grant takke for seg på Stamford Bridge. Israeleren fikk aldri noen sjanse til å få sin revansj.

Det har derimot Terry. Med geniale Luiz Felipe Scolari i sjefsstolen og sommerkjøpet av portugisiske Deco på midtbanen, er det ting som tyder på at Chelsea går mot noe stort når sesongen nærmer seg slutten.

Jeg for min del setter Chelsea som favoritt til å vinne både Premier League og Mesterligaen denne sesongen. Den 27. mai 2009 spilles mesterligafinalen på Stadio Olimpico i Roma. Mine fingre er krysset for at den kanskje beste engelske midtstopperen gjennom tidene står med pokalen hevet høyt over hodet og får sin fortjente hyllest fra fotballverden.

Og hvem vet, kanskje vil Terry også kunne heve et nytt trofé den 7. juli 2010?

Da spilles nemlig VM-finalen i Sør-Afrika...

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Annonsebilag