*Nettavisen* Sport.

Tettey best i Frankrike

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Og mye bedre enn han selv trodde.

25.03.11 22:06

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Xavi er på det nivået. Andres Iniesta av og til. Og kanskje også Cesc Fabregas. På en god dag. Vi snakker om fotballstjerner som treffer med ni av ti pasninger.

Men Alexander Tettey?

Jo, faktisk.

Håper på 50
Den norske landslagsspilleren startet nemlig sesongen med fantastiske tall på Rennes-midtbanen. Etter comebacket i desember stod han med en oppsiktsvekkende god treffsikkerhet i pasningsspillet sitt de første to månedene av comebacket.

Ifølge en franske fotballstatistiker (@OptaJean på Twitter) traff Tettey faktisk med hele 94 prosent av pasningene sine.

Uten at han var klar over det.

- De første 125 pasningene dine i årets serie, hvor mange tror du at du traff med?

- Nja. Jeg håper 50 prosent.

- Du traff med 117 av dem.

- Det er bra, det...

- 94 prosent er vel egentlig Xavi-nivå.

- Ja, men det spørs hvordan man spiller. Vi spiller en masse pasninger. Vi forbereder angrepene våre. En pasning kan være på to meter, et veggspill, sånt som likes i Frankrike. Det er vel grunnen til at jeg har den prosenten.

- Er ikke Xavi eller Iniesta
- Det viser vel at det fungerer bra for Alexander Tettey i Rennes?

- Det er artig å spille fotball i Rennes. Treneren vår liker angrepsrettet fotball. Det skal være enkelt, og det passer meg. Men jeg er ikke Ronaldinho, Xavi eller Iniesta. Jeg er meg selv. Jeg gjør alltid mitt beste, men prøver å gjøre det enkelt.

- Men du er vel en midtbanespiller som løper fra 16-meter til 16-meter?

- Spiller man mot et lag som Marseille, er det umulig. De stenger rommene. De kampene er annerledes. Men mot andre lag, er det boks til boks. Det passer meg også strålende.

- Men så høy treffprosent som boks-til-boks-spiller gjør det bare enda mer imponerende?

- Du må i alle fall ha litt kapasitet for å kunne være det. Bra utholdenhet. Men jeg er egentlig ikke i hundre prosent form enda, heller. Jeg mistet jo seriekampene fra juli til desember med skade, så jeg har bare spilt fotball i tre måneder nå. Jeg har mye å ta igjen. Men selvfølgelig, en midtbanespiller må kunne treffe medspillerne sine med pasninger, så ja, dette er en hyggelig nyhet for meg.

HTML EMBED

Alexander Tettey has completed 88.3% of passes in Ligue 1 this season, the best % of any player with more than 500 passes.

Fem poeng til gull
Tetteys totale treffprosent for pasninger har dalt noe i løpet av de seks siste kampene, men ifølge statistikkfirmaet Opta er den fortsatt på skyhøye 88,3 prosent i Ligue 1. Det er faktisk best av alle spillere med minst 500 pasninger i den franske toppserien.

Rennes har dessuten tatt 13 av 18 mulige poeng i den perioden, og ligger nå på en sterk 3. plass i Frankrike.

Det er bare fem poeng som skiller laget fra serieleder Lille.

24-åringen med fortid fra Rosenborg tror imidlertid ikke på en plass fra start mot Danmark - selv om han mener at han er god nok.

- Det neste målet på landslaget er å komme på samling og vite at jeg skal spille. Sånn som John Arne Riise og Brede Hangeland har det. De kommer på samling. Så vet de at de spiller. Uansett. Det er det jeg jobber for nå. Men jeg er tålmodig. Det kan ta tid.

- Jeg er egentlig på et nivå hvor jeg kan spille på landslaget, men jeg skjønner at det er noen folk som er foran meg i køen fordi de har mer erfaring eller har spilt mer på laget her. Derfor handler det om å ta sjansen når den byr seg. Uansettt om jeg får ti minutter her eller 15 minutter i en annen kamp, sier han.

PS. Tettey er aktuell som sentral midtbanespiller mot Danmark, men det er ventet at Henning Hauger, Christian Grindheim og Bjørn Helge Riise starter mot danskene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.