RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tøffere for Northug & co

Foto: Anders Wiklund (Scanpix)
Langrennsløypene som skal brukes under OL i Sotsji i 2014 tar form. Og de blir knallharde.

Oslo (ANB): Det forsikrer Hermod Bjørkestøl, ansvarlig for arenautbygging i langrennskomiteen i FIS (Det internasjonale skiforbundet).

– OL-løypene blir fysisk mer krevende enn i Vancouver i fjor. Eller sammenliknet med VM i Oslo sist vinter: Omtrent på samme nivå. Det vil si en noe mindre samlet stigning, men like mange tunge, harde bakker, beskriver Bjørkestøl overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Beinhard avslutning
Som et eksempel på hva løperne har i vente, nevner han siste del av skøyteløypa på fellesstarten med skibytte:

– På slutten får de en bakke som starter 55 meter under stadionnivå og stiger 85 høydemeter. Til sammenlikning det samme som bakken fra Styggdalen til Frognerseteren. Men den er 1500 meter lang, bakken i Sotsji 1200. Den stiger med andre ord like mye, men på en kortere distanse, opplyser langrennssjefen.

Han har allerede avlagt 10-12 besøk i den russiske OL-byen, det foreløpig siste i begynnelsen av oktober. Da kunne han konstatere at anleggsarbeidet er i god rute.

– De ligger godt foran Torino (2006) på samme tidspunkt. Men litt bak både Salt Lake City (2002) og Vancouver (2010), som begge var uvanlig tidlig ute, sier han.

Test i februar
I øyeblikket er omtrent halve startflaten ryddet, og en tredjedel av løypenettet opparbeidet. Den første testen av løypene blir etter planen et nasjonalt renn i slutten av februar. Innen prøve-OL et år senere må alt være ferdig.

– Både løyper og stadion blir opparbeidet helt fra bunnen av, og det er mye arbeid som gjenstår. Men heldigvis består grunnen av morenejord, som er lett å håndtere. I motsetning til i Vancouver er det ikke nødvendig med noen form for sprengningsarbeid. Sånn sett er anleggsarbeidene langt enklere, forteller Bjørkestøl.

Tak på 6.000 tilskuere
Langrennsøvelsene i lekene vil foregå på en fjellrygg i 1400-1500 meters høyde. Adkomsten dit blir en utfordring i seg selv. Transporten blir løst ved hjelp av to gondoler og to stolheiser, med en samlet kapasitet på 6.000 mennesker i timen.

Disse er allerede operative. Den første gondolen ble bygd alt for fem år siden, ettersom det ligger et alpinanlegg i nærheten.

– Dette innebærer at det vil bli satt et «tak» på antall tilskuere på langrennsstadion på ca. 6.000, med andre ord enda færre enn i Vancouver i fjor, opplyser Hermod Bjørkestøl. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere