Gå til sidens hovedinnhold

"The Kicker"

Ilene Fahle fra Rødtvet har spilt fotball så lenge hun kan huske, og ville fortsette med sporten som utvekslingsstudent i USA. Da hun kom frem var den eneste fotball-varianten den amerikanske, og 18-åringen ble en av gutta.

Rødtvet/ Minnesota, USA: Amerikansk fotball er en stor sport i USA, og har mange fans selv på high school nivå. Sporten er dominert av gutter og det er sjeldent noen jenter prøver seg.
Men det stoppet ikke Fahle da hun ankom New Ulm Cathedral High School i fjor høst. Utvekslingsorganisasjonen STS lovet henne en skole med fotballtilbud, men New Ulm high school har verken jente eller guttelag.
Så fort jeg fant ut hvor jeg skulle i USA, sjekket jeg fotballforholdene der, og det viste seg at det var ikke mye å skryte av. Jeg visste at jeg trengte å ha noe å gjøre, jeg er ikke den jenta som sitter og ser på for å si det sånn, skriver Fahle til Lokalavisen Groruddalen fra USA.
"Jentesport"
Selv om Fahle var skuffet over mangelen på fotballag, så ble ikke den aktive jenta noe mindre aktiv av den grunn. Etter å ha prøvd seg på flere mer tradisjonelle jentesporter som tennis og volleyball, dro Fahle for å se på en amerikansk fotballkamp sammen med vertssøsteren sin.
Jeg så på de gangene de sparket ballen og vertssøsteren min spurte meg om jeg kunne gjøre det, forteller Fahle og fortsetter:
Jeg sa selvfølgelig ja, og at jeg kunne prøve det. Hun snakket med treneren og dro meg med på en trening med fotball-laget. Treneren var veldig hyggelig og ga meg en sjanse.
Laguttak
Da det var klart for laguttak sto Fahle på lik linje med gutta, og nervene var litt i spenn.
Den første treningen var utrolig spennende, jeg skulle jo sparke en amerikansk fotball for første gang. Jeg var jo vant til den vanlige fotballen og nå skulle jeg sparke foran 56 gutter jeg så vidt hadde møtt.
Sparket ble vellykket og Fahle ble lagets faste kicker etter å ha imponert videre på den første kampen.
Nervøs trener
Det var ikke bare Fahle som var nervøs for å begi seg ut på nye veier. Treneren, Mr Lux, fikk søvnproblemer av tanken på å la en jente spille på laget sitt.
Mr Lux sa til meg en stund etter den første kampen at han heller ikke visste hva han hadde gitt seg ut på. Dette var helt nytt for han også- jeg kjente ikke han og han kjente ikke meg. Han har jo aldri hatt en jente på laget, så det var en utfordring han måtte ta. Han sa at den første uka, og den første kampen vi spilte var han veldig nervøs, han sa han nesten ikke fikk sove, forteller Fahle.
Måper
Da jenter på fotballbanene er et sjeldent syn, fikk Fahle mange rare blikk fra motspillerne. Ikledd stor hjelm og mye padding er det like synlig at det er en blond jente under uniformen, men etter kampen var det mange som fikk seg overraskelse.
Når man takker for kampen tar du av deg hjelmen og når guttene på det andre laget får se at jeg er en jente så måper de og du kan høre de si: 'Hey dude, there is a girl on the team'. Det er veldig artig, forteller Fahle.
Takknemlig
Nå er fotballsesongen over for denne gangen, og Fahle spiller for tiden hockey- denne gangen på jentelaget. Når hun kommer tilbake til sommeren håper hun til å fortsette med siste året på Oslo Handelsgymnasium, og på juniorlaget til Grei fotball.
Men fotballsesongen i USA er noe hun aldri kommer til å glemme.
Etter hvert ble jeg kjempe god venn med alle guttene på laget og de behandlet meg 'som en av gutta'. Jeg har fått så mange gode venner og minner fra fotball. Det er noe jeg kommer til å huske for resten av livet, avslutter Fahle.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå