RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Therese (18) klar for verdenscup

(FOTO: GORM KALLESTAD/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Therese Johaug får betaling for NM-bronsen. Lørdag debuterer 18-åringen i verdenscupen.

Søndag ettermiddag ble det klart at årets junior-VM er utsatt, og dermed kunne 18-åringen fra Dalsbygda disponeres til andre formål. Som for eksempel å representere Norge i verdenscupen.

Lørdag stiller hun til start i den klassiske 10-kilometeren i Otepää.

- Fortjener sjansen
- Therese har hatt en fin progresjon gjennom hele det siste året, og vist at hun duger i både norgescup, skandinavisk cup og NM. Nå fortjener hun sjansen til å gå verdenscup. Det er en naturlig progresjon, sier Johaugs trener på juniorlandslaget, Fredrik Aukland.

Selv om juniorjenta har vært raskere enn de hjemlige seniorene i stort sett hele vinter, ble hun overrasket da sportssjef Åge Skinstad ringte i 10-tida mandag og spurte om hun hadde lyst på en tur til Estland.

- Jeg hadde et bittelite håp etter at jeg tok bronse på dobbeljaktstarten i NM, men likevel ble jeg veldig overraska. Jeg trodde kanskje at de som skal til VM ville bruke dette rennet som en gjennomkjøring, sier Johaug til Nettavisen.

- Veldig morsomt
Desto større er gleden.

- Veldig morsomt. Jeg gleder meg som bare det, fastslår hedmarksjenta.

Både Fredrik Aukland og Johaug selv er usikre på hva det er realistisk å forvente.

- Det hadde vært artig å få med seg noen poeng, mener stortalentet.

Og en plass blant de 30 beste mener Aukland hun har kapasitet til.

Går uten press
- Det er jeg ikke i tvil om. Og på en dag der alt klaffer, kan hun nok komme en god del høyere. Men det er mye som spiller inn for en 18-åring som debuterer i verdenscupen. Jeg vil ikke legge noe som helst press på henne, sier treneren.

VM i Sapporo er det imidlertid ingen som snakker om ennå. Det blir neppe aktuelt, med mindre Johaug går så fort i Otepää at hun gjør seg aktuell for en av de to klassiske stafettetappene. I skøyting er hun fortsatt for uferdig teknisk, og vil få problemer med å hevde seg både på 10-kilometeren og dobbeljaktstarten.

Junior-VM viktigst
- Distansene passer nok bedre for Therese i VM om to år, fastslår Åge Skinstad.

Fredrik Aukland understreker at junior-VM fortsatt vil være sesongens store mål for Johaug, selv om mesterskapet i Italia er blitt utsatt.

- Junior-VM er det viktigste. Men å gå verdenscup er en perfekt erfaring å få med seg på veien dit, fastslår Aukland.

GP ikke med
Også Ingri Aunet Tyldum (23) får verdenscupdeltakelse som betaling for NM-innsatsen. Det samme gjør Krister Trondsen (28).

Superveteranen Hilde Gjermundshaug Pedersen stiller derimot ikke til start. Kikhosten er ikke borte, og dermed henger GPs VM-deltakelse i en stadig tynnere tråd.

VM-aktuelle Kristin Mürer Stemland og Betty-Ann Bjerkreim Nilsen står begge over Otepää-helga

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere