Therese Johaug med maktdemonstrasjon da hun vant VM-tremila

VM-DRONNINGER: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg jubler etter første- og andreplass på 30 km fellesstart fri teknikk i ski-VM i Seefeld.

VM-DRONNINGER: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg jubler etter første- og andreplass på 30 km fellesstart fri teknikk i ski-VM i Seefeld. Foto: (NTB scanpix)

Det ble en knalltøff kamp om sølvet mellom Ingvild Flugstad Østberg og den svenske tenåringen Frida Karlsson, da Johaug tok VM-gullet.

02.03.19 14:07

Den prestisjefylte tremila er som regel den siste VM-øvelsen i hvert mesterskap i langrenn for kvinner. Therese Johaug var forhåndsfavoritten før rennet begynte lørdag og hun gjorde som forventet da startskuddet smalt. Hun klemte til.

Etter fem kilometer dro 30-åringen skikkelig til i en motbakke og da ville ingen av de andre langrennskvinnene holde følge med henne, da de mest sannsynlig ville sprukket om de prøvde å følge ryggen hennes.

Johaug gikk dermed solo de neste 25 kilometerne og kunne strekke armene i været, samt rope ut i glede, da hun passerte målstreken.

VANT IGJEN: Therese Johaug jubler etter seieren på 30 km fellesstart fri teknikk i ski-VM i Seefeld.  Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- For en skiløper! Hun blir VM-dronningen. Hun har står imot alt som er av press, konstaterte NRK-kommentator Torgeir Bjørn da Johaug veivet med det norske flagget de siste meterne før mål.

Johaug befestet sin overlegenhet som årets VM-dronning og vant med god margin på 2.-plassen. Johaug har tatt tre VM-gull i mesterskapet på 10 kilometer, 15 kilometer og på lørdagens tremil.

Hun tok også sølv med det norske stafettlaget tidligere denne uka.

Østberg: - Må bare riste på hodet

Ingvild Flugstad Østberg reiser på sin side dermed hjem fra Seefeld med fem medaljer, tre sølv og to bronse. Gjøvik-jenta avgjorde sølvduellen mot det svenske stjerneskuddet Frida Karlsson inne på stadion.

- Jeg må bare riste på hodet. Det har vært en stor fest for min del. Helt vanvittig. Jeg tror knapt jeg har vært topp fem i tremil skøyting noen gang. Jeg rister på hodet fordi dette var et sjokk for min del, sa Østberg.

- Det var et suverent løp av Ingvild. Jeg var redd Ingvild skulle bli litt het på grøten, men hun gjorde akkurat som Ole Morten Iversen sa, la seg bak og kjørte forbi Karlsson. Hun tok en Klæbo, sa landslagssjef Vidar Løfshus.

19 år gamle Karlsson, som fortsatt er junior, tok en ny VM-medalje i karrierens aller første internasjonale tremil. Stjerneskuddet tok også sølv på 10 kilometer klassisk og gull på stafetten.

Tok en «Klæbo»

Østberg fikk de nødvendige meterne på den unge svensken i den siste lange nedoverbakken, akkurat på samme sted Johannes Høsflot Klæbo parkerte Sergej Ustjugov på fredagens herrestafett.

I den påfølgende bakken klemte Gjøvik-jenta til og distanserte seg fra Karlsson.

- Det er knockout i den siste bakken her, jublet Jann Post fra NRKs kommentatorboks.

Østberg og Karlsson fulgte hverandre lenge og det var deres duell som ble det største spenningsmomentet under VM-tremila, på grunn av Johaugs overlegne seier.

Etter rennet fikk Karlsson spørsmålet av NRK, hvor de lurte på når hun kom til å kunne hevde seg mot Johaug på en tremil:

- Det kan jeg ikke svare på. Jeg kan bare jobbe videre og så får vi se hvordan utviklingen min blir, svarte den utrolige talentfulle 19-åringen, etter VM-rennet.

SVENSK STJERNESKUDD: Frida Karlsson forlater sitt første VM-mesterskap med ett VM-gull, en- sølv og bronsemedalje. Det blir neppe 19-åringens siste mesterskapsmedaljer.  Foto: (NTB scanpix)

Seefeld var målet i flere år for Johaug

Johaug var klar på at gode prestasjoner i VM i Seefeld var målet de siste årene, da hun trente for seg selv, i løpet av perioden hun var utestengt fra langrennsirkuset.

- Det betyr enormt mye. Å kjenne på at alle treningstimene og de vonde dagene da jeg egentlig hadde lyst til å gjemme meg under senga - at det faktisk har ført til noe. At jeg har klart å stå i stormen. Seefeld har liksom vært målet det siste halvannet året, sa Johaug om det glade øyeblikket og den tunge tiden til NRK lørdag.

Østberg jaktet på Karlsson

Etter den første av fire runder hadde jenta fra Dalsbygda fått rundt 20 sekunder på forfølgergruppa, som bestod av seks utøvere, deriblant Ingvild Flugstad Østberg, og svenskene Ebba Andersson og Frida Karlsson.

Da det gjenstod cirka fem kilometer lå Frida Karlsson an til å ta sølvet for Sverige, da hun ledet med over ti sekunder på Ingvild Flugstad Østberg, som brukte svært lang tid på utøvernes skibytte.

Østberg klarte dog å ta seg skikkelig sammen og hentet inn Karlsson noen kilometer før mål. Det var langt ned til amerikanske Jessica Diggins, som tok 4.-plassen og dermed skulle det bli en skikkelig duell om sølvmedaljen.

Slik gikk det med de norske utøverne:

1.-plass: Therese Johaug
2.-plass: Ingvild Flugstad Østberg
10.-plass: Ragnhild Haga
12.-plass: Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.