Johannes Thingnes Bø gikk in til gull på herrenes fellesstart fredag morgen og sikret med det Norges 15. gullmedalje så langt i Beijing-OL. Det er ny rekord.

I tillegg gikk Vetle Sjåstad Christiansen inn til bronse. Han var 1 minutt og 12 sekunder bak Thingnes Bø i mål. Svenske Martin Ponsiluoma ble sølvvinner.

Norge tok 14 gull under forrige OL i Sør-Korea. Det gjorde også Tyskland. I 2010 tok Canada 14 gull, men fram til nå har aldri noen nasjon klar så mange som 15.

Dermed ble det en historisk dag for Norge i vinter-OL-sammenheng.

De norske mannlige skiskytterne har dermed tatt medaljer i alle øvelsene i OL. Thingnes Bø sikret bronse på normaldistansen, før det ble seier på sprinten for samme mann, med storebror Tarjei Bø som bronsevinner. De to tok også gull i både miksstafett og herrestafett.

LES OGSÅ: Røiseland hinter om karriereslutt etter ny OL-medalje

- Den store skjelven

Det ble imidlertid spennende og da Thingens Bø skjøt to bom på siste stående, så det skummelt ut, men de som kom bak bommet også og dermed slapp han med skrekken.

Studioekspert Lars Berger spekulerte i om Thingnes Bø hadde fått beskjed underveis at han ledet såpass klart, at han kunne tåle noen bom på siste skyting.

- Det går litt for fort og «guarden» er nok litt nede. Han har nok fått baksekundering på at han kanskje nesten har to strafferunders forsprang i sporet og om han vet det litt for godt, så er det fort gjort at han får de to, sier Berger.

Selv forklarer 28-åringen bommen med at han var sliten.

- Jeg vet at jeg har en strafferunde å gå på. I det jeg stiller meg opp der, så kjenner jeg at jeg er på nippen til å få maks skjelven. Jeg prøver å holde børsa med overkroppen, lure beina litt og bare slippe ut skudda fort, sier Thingnes Bø til TVNorge.

LES OGSÅ: En nysgjerrig Monsen gikk bort til Valnes midt i gull-løpet. Da fikk han klar beskjed

- Jeg var forholdsvis heldig med vindforholdene i dag. Jeg slipper skuddene ut, bommer dessverre to, men det kunne blitt maks skjelven på siste. Da kunne det bare blitt bom og brukt lang tid. Jeg måtte bare få det ut og heldigvis gikk det bra.

Thingnes Bø passer på å gi smøreteamet litt ekstra ære for fredagens gull.

- Det føles veldig, veldig bra. OL har vært et mål lenge, men at det skulle gå så bra, det hadde jeg ikke trodd, altså. Tre individuelle medaljer og to stafettgull, helt ekstremt.

- I dag klarer jeg ikke å skjule gleden over hvor gode ski vi hadde. Jeg følte meg maks bra i løypa og kunne gå rolig, men gikk ifra resten likevel. En stor del av dagens gull, med fire strafferunder, går til smøretemaet, sier gullvinneren.

Åpnet med bom

Thingnes Bø pådro seg en bom på første skyting, men havnet likevel ikke langt bak lederen Sebastian Samuelsson. Yngstebror Bø var 16,2 sekunder bak da han passerte.

Storebror Tarjei Bø hang også godt med etter første skyting. Han fylte alle blinkene og var med helt oppe i tetkampen, bare 4,8 sekunder bak svensken etter skytingen.

LES OGSÅ: Bildene som rullet over skjermen da Norge vant gull, vekker oppsikt: - Vondt å se

På andre skyting vartet Thingnes Bø opp med fem treff og gikk dermed først ut. Samtidig pådro rivalen Quentin Fillon-Maillet seg en bom. Han var over 32 sekunder bak den norske lederen etter at to av fire skytinger var unnagjort på fellesstarten.

Franskmannen, som var regnet som en av de store favorittene til gullet, klarte heller ikke å knappe inn på Thingnes Bø inn mot neste skyting og tapte litt.

28-åringen fra Stryn kom i ensom majestet inn til nest siste skyting, men pådro seg en bom på siste skudd og dermed åpnet det seg opp for de bak igjen.

LES OGSÅ: Etterlyste Johaug på lagsprinten: - La det være helt klart

Det ble imidlertid bom for mange på den stående skytingen. Svenske Martin Ponsiluoma var blant dem som skjøt bra og han gikk ut i ryggen på nordmannen.

Slapp unna med skrekken

Fillot-Maillet hang også med og passerte ut 15,9 sekunder bak Thingnes Bø.

Av de øvrige norske var det Vetle Sjåstad Christiansen som hang best med på dette stadiet av rennet. Han var nummer sju, drøye 50 sekunder bak lagkompisen.

Thingnes Bø hadde en glimrende dag i sporte og økte til rivalene ute i løypa. Ved passering 9,9 kilometer var avstanden ned til svensken blitt over 20 sekunder.

LES OGSÅ: Caspersen Falla med kritikk mot ledelsen etter nedtur: - Skulle vært det foruten

PÅ siste skyting ble det to bom for Thingnes Bø og det så ut til å bli et voldsomt gulldrama, men bak ham bommet også både Fillon-Maillet og Ponsiluoma. Dermed hadde nordmannen en klar ledelse på 17,8 sekunder ut på sisterunden.

Samtidig benyttet Sjåstad Christiansen muligheten til å utnytte at mange hadde bommet. Han gikk ut på sisterunden som nummer tre, 45,3 sekunder bak.

Dermed endte det altså med gull til Thingnes Bø og bronse til Sjåstad Christiansen på nok en meget god dag i skiskytterløypene for det norske laget.