*Nettavisen* Sport.

Thor ble gallakonge

Foto: Andersen, Aleksander (scanpix)

Thor Hushovd kuppet hele idrettsgallaen og tar med seg hele tre priser hjem.

10.01.11 10:01

HAMAR (procycling.no): Forventningene i sykkelnorge var store foran idrettsgallaen. På tross av grønne trøyer og etappeseire i Tour de France har Thor Hushovd aldri blitt hedret med en pris på den norske idrettsbegivenheten.

Norske syklister er ikke bortskjemt med slike utmerkelser. Deres yrkesfeller i land som Belgia, Luxemburg og Spania er vant til helt andre tilstander. I Luxemburg må man faktisk tilbake til 1999 for å finne en ikke-syklist som ble kåret til årets mannlige idrettsutøver.

Men i en sesong hvor han vant etapper i Tour de France og Vuelta Espana, for så å krone det hele med en historisk prestasjon som sikret han VM-gull var det ingen overraskelse at Thor Hushovd farget årets idrettsgalla i regnbuens farger.

Oksen fra Grimstad var på forhånd nominert til årets navn og årets mannlige utøver, og ved begge anledningene var det hans navn som ble ropt opp.

I tilegg stemte norges meget kloke idrettsutøvere sykkelkongen til seier i utøvernes pris. Hushovd passet på å takke trener Atle Kvålsvoll for deres mangeårige og vellykkede samarbeid.

- Det her er veldig stort, jeg tror ikke det blir mye større. At det skulle bli så mye hadde jeg ikke trodd, det kunne ikke blitt så mye bedre, forteller Hushovd til procycling.no.

- Man blir rørt, satt ut og malløs, sier verdensmesteren.

Alle elsker Thor
Både folket, utøverne og idrettsgallaens jury var altså i skjønn enighet om at Thor Hushovd er norges beste idrettsutøver i året som er gått.

- Det er veldig hyggelig at det man gjør blir satt pris på. Å få utøvernes pris betyr mye, siden de vet hva det jeg gjør går ut på. Det er også veldig hyggelig å få folkets pris, siden sykkel er en litt fremmed sport, sier Hushovd til procycling.no etter utdelingen.

Hushovd mener det at han fikk alle disse prisene sier litt om hvor mye sykling som sport har vokst i Norge.

- Det viser at folk stoler på meg og mine verdier, det er veldig viktig for meg, sier Hushovd.

Kragebeinsbruddet som reddet sesongen
Hushovds 2010-sesong ble preget av et kragebeinsbrudd ni uker før starten av Tour de France, det ble tidlig satt spørsmålstegn ved om nordmannen i det hele tatt kunne stille i Frankrike Rundt.

Før dette hadde Hushovd blitt nummer to i Paris-Roubaix og nummer seks i Milan-San Remo.

I ukene før tour-starten bekreftet en forkjølet Hushovd at han var på rett vei ved å vinne norgesmesterskap på landevei foran Christer Rake og Roy Hegreberg.

Tour de France startet bra for mannen fra Grimstad, han ble nummer tre på den første etappen, men det skulle vise seg at spurten ikke var slik den skulle. På den tredje etappen til Arneberg satt han i seksmanns-gruppen som kom først til mål, og besiret Geraint Thomas og daværende verdensmester Cadel Evans i spurten.

Høstens store mål var VM, og som oppkjøring kjørte Thor Vuelta a Espana. Han slet fortsatt med å hevde seg i massespurtene, men vant den sjette etappen til Murcia.

I verdensmesterskapet skulle Hushovd representere Norge sammen med Alex Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Den rutinerte Grimstad-oksen var usynlig nesten hele løpet. I de norske hjem satt mange oppe og fulgte med, men jo lenger det gikk uten at man så snurten av oksen, var håpet på vei til å renne ut.

Men da det hele skulle avgjøres, var han der. Det viste seg at nordamennen hadde kjørt et løp som ikke kan karakteriseres som noe annet enn perfekt. I spurten var han overlegen, og slo danske Matti Breschel og hjemmehåpet Allan Davis.

VM-gullet var et faktum.

I ettertid har Hushovd fortalt at om han ikke hadde brukket kragebeinet og utsatt formtoppen, hadde han neppe vært i så god form under verdensmesterskapet.

Sykkelklubbene tok del i festen
Etter han fikk sin andre pris, årets mannlige utøver, passet han på å takke de lokale sykkelklubbene han har vært en del av gjennom sine lange karriere.

Sykkelklubbene fra Grimstad, Grenland og Ringerike fikk sin velfortjente takk fra mannen som i året som er gått har feiret triumfer i Trondheim, Arenberg, Murcia, Geelong og nå Hamar.

- De var veldig viktig for meg tidlig karrieren, fortalte Hushovd en av sine takketaler.

HTML EMBED

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag