Thor tråkker til på tempo

Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET

"Gratis" toppresultater i OL og Tour de France lokker Thor Hushovd. Nå finner den tidligere U23-verdensmesteren fram temposykkelen igjen.

Seks år etter at den råsterke proffsyklisten var verdens beste ungdomsrytter i temposykling, tråkker 26-åringen på nytt til i enkeltstart. Til helgen kjører Hushovd vårens siste løp, Tour de Vendee i Frankrike.

- Målet er å hevde meg på tempoen i OL. Hver nasjon kan bare stille med to ryttere hver, og da kommer naturligvis ikke alle de "nest beste" til startstreken. Har jeg formen inne da, er en topp tiplassering innenfor rekkevidde, sier Thor Hushovd til NTB.

Han bedyrer fortsatt at fellesstarten i OL er det viktigste rittet og at spurt er hans viktigste og beste egenskap.

- Det er gjennom spurt jeg vinner sykkelløp, slår han fast.

I OL-fellesstarten har Hushovd ambisjoner om medalje. Poenget med temposatsingen er å ha flere kort å spille på i mesterskapet.

Målrettet
En fireukers treningsperiode starter neste uke. Da setter Credit Agricole-stjernen seg på en treningstemposykkel hjemme i Frankrike. Så målrettet på disiplinen har han aldri vært før. Forrige OL i Sydney endte med en oppsiktsvekkende 7. plass på tempo. Siden har han vunnet ett NM-gull i disiplinen.

- Jeg har kjørt mange gode prologer (korte temporitt i etappeløp), men OL- og NM-løpene er de eneste toppløpene i temposykling jeg har levert etter VM-gullet i 1998, hevder han.

Det er i samråd med trener Atle Kvålsvoll at satsingen finner sted. Duoens første vinter sammen har vært en suksess. Hushovd står med to seirer og en rekke topplasseringer. Han er ranket som verdens 57. beste syklist – tidenes beste for Grimstad-mannen.

- Vi har jobbet for at Thor skal få større motor og bedre kapasitet. Hensikten å ha mer å kjøre med i spurten. Det fører også automatisk til at han blir bedre i bakkene og i temposykling, sier Kvålsvoll til NTB.

Tour-tempo
Etter treningsperioden, starter oppkjøringen til Tour de France med løp, løp og atter løp. Da står spurt i fokus igjen.

- Men i år skal jeg være innstilt på å satse på de lange tempoetappene også. Jeg regner ikke med å hamle opp med Lance Armstrong og Jan Ullrich akkurat, men de som ikke er med i sammendraget bruker slike dager til å "hvile". Det åpner veien for nye topplasseringer, samtidig som jeg får verdifull trening mot OL, mener Hushovd.

I nederlandske Valkenburg for fem og et halvt år siden, slo Hushovd flere av dagens sterke navn som Laszlo Bodrogi og Cadel Evans.

- I utgangspunktet er det i OL-fellesstarten han har sin best sjanse. Den inneholder en kilometerlang bakke som sliter i lengden, og derfor bygger vi ham opp mot det. Temposatsingen er for å ha et kort til å spille på, forteller Atle Kvålsvoll.

Norge har to plasser i OL-tempoen og fire i fellesstarten.
(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag