RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Reuters/Scanpix

Thorkildsen elsker presset

Sist oppdatert:
– Han trenger en skikkelig gulrot for å skjerpe seg og heve seg, sier treneren.

Friidretts-VM i Berlin er bare dager unna, og presset øker på Norges største gullhåp Andreas Thorkildsen. Det er bare positivt.

For vår dobbelte olympiamester elsker press. Da presterer han på sitt aller beste.

- Ja, Andreas er definitivt ingen treningskaster. Han trenger en skikkelig gulrot for å skjerpe seg og heve seg. Bra det ikke er motsatt, sier hans trener, Åsmund Martinsen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fast forhåndsopplegg
Den siste uka har han kjørt sin mønsterelev knallhardt, med to økter om dagen. Om et par dager går duoen inn i sin faste sjudagerssyklus foran et mesterskap, med en blanding av hvile, lett trening og noe trening med høy kvalitet.

Tirsdag til uka setter de seg på Berlin-flyet, og tre dager senere skal sørlendingen i aksjon i spydkvalifiseringen.

- Foreløpig bare kribler det. Men når jeg er på plass i VM-byen, og får kjenne på stemningen, kommer nok presset sigende. Og det vil øke gradvis fram mot konkurransen. Men det er så avgjort et positivt press. For det er ingen tvil om at jeg liker konkurranser som dette, sier Thorkildsen.

Mester i angrepsposisjon
Det har 27-åringen da også vist ettertrykkelig. Medalje i fem strake mesterskap taler sitt tydelige språk – to OL-gull, ett EM-gull og to VM-sølv i årene 2004–08.

Og det er VM-sølvet han nå akter å bytte ut med det edleste av metallene. I så fall blir han den første spydkasteren med både EM-, VM- og OL-gull.

- Det er klart jeg har lyst på det. Jeg har aldri lagt skjul på at gull er det store målet i VM, sier Andreas Thorkildsen, som til tross for at han ble olympiamester i fjor føler seg i angrepsposisjon.

I Helsingfors i 2005 ble han slått med en meter av Andrus Värnik fra Estland, mens hans finske rival og kompis Tero Pitkämäki ble hans overmann i Osaka for to år siden, med 1,72 meters margin.

Finsk outsider
Nå ser han ikke bort fra at en annen finne, Teemu Wirkkala, kan bli den hardeste konkurrenten i dette mesterskapet. Han har forbedret seg til 87,23 i år, ble nylig finsk mester og er fjerde best i verden så langt i sesongen.

- Jeg har lenge vært klar over hans store potensial, og i år har han fått det løftet vi har ventet på. Han har enda mer inne, ja trolig er han nestemann over 90 meter. Men om han gjør det i VM, gjenstår jo å se, sier Thorkildsen, som ikke lar seg irritere over de stadige påminnelsene om at han har vondt for å lykkes på VM-arenaen i Berlin.

- Det må jeg bare godta, for det er jo et faktum at jeg bare har én seier der hittil. Men nå er det første gang det handler om et mesterskap der. Det blir en helt annen konkurranse og setting, sier Andreas Thorkildsen.

Vel vitende om at det hever ham. For presset det medfører er noe han elsker!

Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere