Norge møter de 11 beste friidrettsnasjonene i Europa. De tre svakeste rykker ned i 1. divisjon, og det er helt klart at de norske utøverne må overgå seg selv, dersom de skal kunne fornye kontrakten blant de beste.

Om det norske laget rykker ned eller ikke er ikke Thorkildsen så veldig opptatt av.

- For meg er dette bare en ny alminnelig konkurranse, og jeg må prøve å få satt teknikken min, men jeg har selvsagt ikke glemt at jeg er med på et landslag, så målet er også å ta så mange poeng for Norge som jeg kan i spydkonkurransen, sier Andreas Thorkildsen til NTB.

Han kastet godt over 84 meter i Florø for 14 dager siden og håpet at omslaget var i ferd med å komme, men på Bislett falt han tilbake og klarte bare en skuffende 6.-plass. Derfor sliter det norske spydesset fortsatt, og håpet er at han skal klare å få gjort noe med de tekniske problemene på banen i Gateshead, over elven for Newcastle.

Overskudd-– Jeg har trent godt, samtidig som jeg har forsøkt å samle så mye overskudd som mulig til denne konkurransen. Om det er nok til å gi framgang får vi se på søndag, sier Thorkildsen.

Han er godt klar over hvilke problemer han sliter med. Det er småting, men selv om det på mange måter er snakk om bagateller, så gjøre det store utslag på kastlengdene.

- Det er en konkurransehastighetsutfordring jeg sliter med. Med full innsats og full fart i tilløpet i konkurransene sitter ikke teknikken 100 prosent. Derfor gjelder det for meg å kaste og konkurrere mest mulig. Det er det eneste som kan hjelpe meg nå, sier han.

Etter å ha vært regjerende EM-, VM- og OL-mester buttet det imot for Thorkildsen i VM i Daegu i 2011. Plutselig i løpet av snaue to år mistet han alle titlene sine, og etterdønningene sliter han med ennå.

Lang tid
- Jeg kan innrømme at det har tatt lang tid allerede å få på plass det tekniske i kastingen min, men jeg må også innrømme at jeg ikke har noen spesiell tidshorisont på når alt skal være på plass og stemme som jeg vil ha det, sier han til NTB.

- Det må komme når det kommer, legger han til. Han er sikker på at han skal få alt til å stemme igjen, og håpet er selvsagt at det skal være på plass før VM i Moskva i august, men det kan ikke Thorkildsen garantere.

- Da det buttet imot og ikke stemte for meg i fjor, må jeg innrømme at jeg var veldig frustrert. I år må jeg innrømme at jeg har et mye mer avslappet forhold til det. Jeg er inne i en prosess, og jeg vet at de problemene jeg sliter med rent teknisk ikke lar seg løse over natta, forteller han.

- Føler du at du har noen kontroll på dette, slik at det vil løse seg før VM?'

- Det er lenge til Moskva-VM, men når det er sagt har jeg ingen garanti for at de problemene jeg har i kastingen min løser seg med det første, innrømmer Thorkildsen.

Han kommer ikke til å forandre på opplegget sitt, selv om konkurranser er viktig for ham.

- Jeg har planlagt tre konkurranser i juli. De kommer jeg til å gjennomføre, og så kommer jeg til å trene for fullt mellom konkurransene. På papiret ser det riktig ut det jeg gjør, og derfor må jeg bare ha tro på opplegget mitt, sier Andreas Thorkildsen dagen før lag-EM i engelske Gateshead. (©NTB)