Oslo (ANB):

I helga gikk den over i historien. Da kastet Zigismunds Sirmais fra Latvia 84,47 under et friidrettsstevne i Sofia, Bulgaria.

Dermed forbedret han Andreas Thorkildsens rekord, satt på Fana stadion 7. juni 2001, med 60 centimeter.

Ikke overraskende
– Det har vært en del kastere i nærheten av Andreas’ rekord de siste årene. Og med tanke på at Sirmais kastet 82,27 som 18-åring i fjor, var det ikke overraskende at han overtok rekorden, sier Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Fri-idrettsforbund, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han var selv med i elitestevnet på Fana stadion for snart 10 år siden, og husker rekordkastet godt.

– Etter å ha kastet 77,48 året før, fikk Andreas sitt store gjennombrudd denne sesongen, 19 år gammel. Og juniorverdensrekorden var slett ikke noe engangstreff, noe han til de grader beviste de påfølgende årene. Det at rekorden fikk stå i nesten 10 år sier alt om Andreas’ prestasjon den gang, kommenterer Ronny Nilsen.

Trener med Thorkildsen-rival
Sirmais, som blir 19 i mai, fikk opp rekordkastet sitt i første omgang under stevnet i den bulgarske hovedstaden. Selv var han heller ikke veldig overrasket over rekordlengden.

– Jeg var jo bare 1,60 meter bak Thorkildsens rekord i fjor, så jeg visste den var innen rekkevidde, sa unggutten, som ble nummer sju i fjorårets junior-VM.

Hjemme i Latvia trener han sammen med sin 10 år eldre landsmann Vadim Vasilevskis, som tok OL-sølv i Aten i 2004 – for øvrig bak nettopp Andreas Thorkildsen.

Går for London-lekene
– Etter dette resultatet, har jeg gode forhåpninger om å komme med til OL i London neste år, fastslo stortalentet.

Mye tyder på at han går en lys framtid i møte. Men som Ronny Nilsen bemerker:

– Det skal noe til å følge opp Thorkildsens resultatrekke etter at han satte juniorverdensrekord. Der har latvierne sannelig en utfordring.(ANB)