*Nettavisen* Sport.

Thorkildsen skal hvile seg til seier

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

- Jeg prøver å ikke ha noen faste ting eller ritualer jeg må gjennom, sier spydhåpet.

22.08.09 19:21

Berlin (ANB): Dagen før en VM-finalen i Berlin foretar Andreas Thorkildsen seg fint lite. Så å si ingen verdens ting.

Avslapning og oppladning var det eneste som sto på dagsprogrammet til det norske VM-håpet lørdag.

- Ingen straffetrening i hvert fall, gliste trener Åsmund Martinsen etter fredagens kvalifisering, om den var aldri så beskjeden for hans elevs vedkommende.

Ikke overtroisk
Søndagsformiddagen blir likedan. For sørlendingen er ikke overtroisk – slik som mange andre idrettsfolk, som er avhengig av å gjennomgå alskens spesielle rutiner før en konkurranse eller kamp.

- Jeg prøver å ikke ha noen faste ting eller ritualer jeg må gjennom før en konkurranse. Ikke er jeg avhengig av så-og-så mange kast eller sprintdrag eller lignende under oppvarmingen heller. For min del ville det bare virket forstyrrende, sier sindige og etter hvert så rutinerte Andreas Thorkildsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Knallåpning på finalen
Søndag klokka 16.20 starter nappetaket som forhåpentligvis ender med nordmannens første VM-gull. Han kaster som nummer to i finalen – mellom to finske rivaler. Etter Tero Järvenpää, rett foran Tero Pitkämäki.

Det blir med andre ord en knallåpning på VM-oppgjøret, der alle ønsker å innlede så sterkt som mulig for å få et psykisk overtak på konkurrentene. Mer enn én gang har en internasjonal spydfinale blitt avgjort i første omgang.

- Det er klart det er en fordel å starte med et godt resultat, ikke minst av hensyn til blodtrykket mitt, gliser trener Åsmund Martinsen.

- Men avhengig av det er Andreas slett ikke. Han har mang en gang avgjort konkurranser mot slutten, senest i de to siste Golden League-stevnene i Roma og Paris.

Bare tre ganger over 90
Hvor langt han må kaste for å ta gullet på Berlins olympiastadion, vil verken Thorkildsen eller hans trener spekulere i. Bare i tre av de 11 verdensmesterskapene til nå har vinnerkastet vært over 90-meteren – senest i Osaka for to år siden, da Pitkämäki vant på 90,33.

- Da hadde han de to lengste kastene i konkurransen. Andreas kastet bra og stoppet på 88,13. Da var det lettere å fordøye nederlaget enn om han hadde kastet dårlig, framholder Martinsen.

Det samme gjaldt i Helsingfors i 2005. Da kastet Thorkildsen 86,18 og ble slått av Andrus Värnik fra Estland med temmelig nøyaktig en meter.

- Men da var det «feil» mann som vant, smiler Martinsen, og sikter til at hjemmehåpet og den største favoritten, Pitkämäki, ikke mestret presset og måtte nøye seg med fjerdeplass.

Han tok hevn i Osaka to år senere. Nå er det Thorkildsens tur til å få revansj!

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.