Thrilleravslutning på tremila

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

To norske jenter blant de fem beste holdt ikke til VM-medalje.

28.02.09 15:01

Et jevnt og seigt rykk opp den siste bakken sikret polske Justyna Kowalczyk VM-gull på tremila. Dermed tok hun sin andre gullmedalje i mesterskapet, etter også å ha vunnet jaktstarten.

Therese Johaug og Kristin Størmer Steira måtte ta til takke med den bitre fjerde- og femteplassen, etter å ha tapt spurten om sølvet mot russiske Evgenia Medvedeva og ukrainske Valentina Sjevtsjenko.

Heroisk innsats
- Det var bra og heroisk innsats av jentene, og det er veldig små marginer, sier sportssjef Åge Skinstad til NRK.

Da hadde han vært vitne til to svært dravillige norske jenter gjennom hele løpet. Johaug og Steira var sterkt delaktige i at stadig flere løpere falt av tetgruppen, men i fravær av Petter Northugs spurtegenskaper fikk de tilslutt svært dårlig betalt.

Therese pigg
- Jeg følte meg veldig pigg i dag og hadde veldig gode ski. Men kanskje var jeg litt for ivrig en periode, for jeg fikk det skikkelig på slutten. Opp den siste bakken var jeg så stiv som jeg aldri har vært før, sier Therese Johaug til NRK.

Hun var likevel fornøyd med plasseringen.

- En fjerdeplass i VM er vanvittig bra. Det er litt surt, men sånn er idretten. Jeg har mange år foran meg, så det er ikke noe stress, sier hun.

Kristin hadde ikke dagen
Kristin Størmer Steira var skuffet over sin femteplass.

- Jeg hadde lyst på medalje i dag, men jeg kjente tidlig at jeg ikke hadde helt dagen. Da er det vanskelig å ta medalje. Totalt sett er jeg egentlig godt fornøyd med VM, sier Steira, som tok sølv på jaktstarten, til NRK.

Hun var imponert over den doble verdensmesteren Justyna Kowalczyk.

- Det er bare å ta av seg hatten. Hun har vært god i hele år, sier Steira.

Marthe i bedre slag
Etter å ha tapt medaljen på oppløpet i stafetten, var det knyttet stor spenning til hvordan det skulle gå med juniorjenta Marthe Kristoffersen.

Det endte tilslutt med en oppløftende 12. plass.

- Det gikk veldig bra. I dag var det artig å gå. Jeg har jobbet mye psykisk etter stafetten, forteller hun til NRK.

Hardt fra start
Det ble gått hardt fra start på tremila. Finske Virpi Kuitunen og juniorjenta Ingvild Flugstad Østberg var blant løperne som tidlig måtte slippe tetgruppen.

Etter 11 kilometer var det mulig å skifte ski, noe de aller fleste valgte å gjøre. Unntaket i teten var tre italienere og en russer, men de ble fort tatt igjen av forfølgerne, som brukte rundt 11 sekunder på å skifte skiene.

Skibytte
Årsaken til det unormale innslaget med skibytte var den skitne snøen, som gjorde at det var forventet at glien ettehvert ville bli svært dårlig.

Etter skibyttet falt dessverre også Marthe Kristoffersen av tetgruppen. Dermed var det Therese Johaug og Kristin Størmer Steira som var Norges toppkort.

Også ved det siste skibyttet ved 18 kilometer valgte italienerne å fortsette på de samme skiene, mens resten av tetgruppen skiftet tilbake til sitt nysmurte, første skipar. Igjen tok det kort tid før forfølgerne var på italiernes bakski.

Nå bestod tetgruppen av ni løpere, blant dem Johaug og Steira.

Italienerne falt av
Stadig vekk ble italienerne Follis og Longa hengende etter, og snaue fem kilometer før mål måtte de slippe helt.

Ut fra stadion på den siste runden hektet Johaug og finske Saarinen. Det gikk verst ut over den finske jenta, som måtte bytte en stav og ble hengende etter. Men hun klarte å komme seg opp til teten igjen, og med seg dro hun sprintverdensmester Follis.

I den siste bakken før mål viste polske Justyna Kowalczyk styrke og rykket fra alle konkurrentene. Dermed kunne hun gå inn til et nytt VM-gull, etter at hun vant jaktstarten foran Steira tidligere i VM.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.