Ah, sport. Stedet der menn og kvinner kan vise hva mennesker virkelig er laget av og hva man faktisk kan få utrettet bare man er fokusert, dedikert og gal nok (samtidig som man legger ølboksen og potetgullet på hylla).

Forskjellen mellom å være en vinner eller taper er som oftest avgjort med få hundredeler, militmeter eller poeng.

«Hadde jeg bare øvd noen timer til, hadde seieren vært min» er nok en tanke som har streifet mang en toppidrettsutøver etter konkurransen er over og slaget er tapt.

«Øvelse gjør mester» med andre ord.

Eller?

For hva om det å urinere på hendene, bruke de samme leggskinnene i åtte år eller spise samme måltid kvelden kamp kan være med på å sikre en evig plass i historiebøkene?

Her er 10 elleville ritualer noen idrettsutøvere må utføre før de ska utl i strid.

Pepe Reyna – Fotball

Den spanske keeperen, Pepe Reina, er godt kjent som Liverpools sisteskanse de siste årene, men visste du at for å være så god i kreves det mer enn bare uttallige timer på treningsfeltet?

Reina har nemlig en rekke bisarre ritualer som må utføres før han er klar for kamp.

Det første ritualet er streit nok, og starter kvelden før kamp, da spanjolen hiver i seg to skiver med ost og skinke. Brødblingsene fortæres sammen med ett glass god rødvin (spansk regner vi med), så Reina er sikret en god natts søvn.

Det er først på selve kampdagen at ting begynner å bli litt merkelig. Ifølge keeperens selvbiografi, må han alltid i forbindelse med hjemmekamper ut og fylle benis på bilen, uavhengig om han har tom tank eller ikke.

– Jeg står opp og tar en dusj før jeg tar på meg dressen. Etter dette setter jeg meg i bilen og kjører for å fylle bensinen jeg ikke trenger. Seks timer før avspark på Anfield, før jeg en gang kan begynne å tenke på kampen, må jeg komme meg til bensinstasjonen, har Daily Mail gjenfortalt.

Reina benytter seg alltid av samme bensinstasjon, som visstnok ligger halvveis mellom keeperens hjem og Anfield Stadion.

Men selv etter benisritualet er ikke spanjolen klar for kamp.

I et spansk TV-program avslørte Liverpool-målvakten at han i tillegg må utføre en rekke andre ritualer ute på selve gressmatta før han er mentalt klar for 90 minutter. Disse ritualene inkluderer blant annet berøring av gresset, korse seg og spensthopp.

Reina ser selv ut til å skjønne at noen av ritualene kan virke merkelig for den gjengse mannen i gata, men mener selv at det er hans enorme vinnerinstinkt som ligger bak overtroen.

– Min desperasjon for suksess gjør meg overtroisk, skriver han i selvbiografien.

HTML EMBED

Pelle Lindbergh – Ishockey

Det nærmer Ishockey-VM i Sverige og Finland, og nærmere Google-søk viser at hockeygutter er blant de mest overtroiske innen idretten.

En av de mer dedikerte til ritualer var den svenske hockeykeeperen, Pelle Lindbergh, som spilte for NHL-klubben, Philadelphia Flyers, på 80-tallet.

Svensken måtte alltid ha på seg den samme oransje T-skjorten under hockeyutstyret. Da t-skjorten begynte å synge på det siste verset fikk han den sydd sammen igjen.

Målvakten drakk også kun væske fra det svenske bryggeriet Pripps mellom omgangene. Drikken måtte serveres i en spesifikk kopp med to isbiter og alltid av den samme treneren.

John Henderson – Amerikansk fotball

Side3-redaksjonen spiller selv i bedriftsserien og vet hvor viktig det er med tenning før en kamp, men vi tror uansett ikke at vi vil teste ut den tidligere NFL-spilleren John Hendersons kampritual.

For å komme i riktig stemning før en NFL-kamp, likte den to meter høye og over 150 kilo tunge forsvarskjempen og la en assistenttrener fike til ham.

Ja, du leste riktig.

Den to meter høye og 150 kilo tunge mannen tillot altså en annen mann å «bitch slappe» ham hardt, selvfølgelig uten å ta igjen.

HTML EMBED

Vi vet ikke med deg, men det er en oppgave vi neppe hadde turt å takket ja til. Hva om Henderson tapte kampen?

Hva skjedde med å komme i stemning til kampen med musikk?

Kjetil Rekdal – Fotball

Så langt har vi kun listet opp utenlandske idrettsutøvere, men det finnes nok av overtroiske nordmenn også.

Ole Gunnar Solskjær er kjent for å ha alltid varmet opp med Elvis Presley på øret før kamp, mens roer Olaf Tufte heller gikk for AC/DC.

Men en mann som kanskje kan beskrives som «Norges mest overtroiske idrettsutøver», er tidligere fotballproff Kjetil Rekdal.

I et intervju med NRK for noen år tilbake, avslørte «Reka» at han hadde spilt med de samme leggskinnene i åtte år, hvordan han alltid måtte stå på bakerst rad til høyre på lagbilder og tok at han tok på seg fotballdrakten på en noe spesiell måte.

HTML EMBED

I tillegg måtte han være sistemann inn og ut av spillerbussen. Han vil heller ikke spille med draktnummer 2, 6 eller 11, og byttet ut de gule fotballskoene til fordel for røde da det gikk litt trått (dette til tross for at han sikret Norge 2–1 seier mot Brasil i VM 1998 med de gule skoene).

Hva slags ritualer Rekdal har tatt med seg som trener vites ikke.

Moises Alou – Baseball

Om Rekdal, Lindbergh og Hendersons kampritualer kategoriseres som «litt merkelige», er den tidligere baseballspillerens Moises Alous kampritual i kategorien «hva f...?».

«Bruker han gullfarget tanga eller må spise middag utkledd som Snehvit?» spør du kanskje deg selv om nå.

Svaret er dessverre nei og nei.

Alou var ikke snauere enn at han alltid måtte urinere på hendene sine.

Jepp, du leste riktig. Det var ikke snakk å ikke vaske hendene etter toalettbesøket, men heller at hendene var toalettbesøket.

Alou var overbevist om at urinen ville hindre ham i å få hard hud og blemmer på hendene. Slagmannen brukte heller ikke hansker, som mange av hans medspillere, når det var hans tur på for å slå fra «plata».

Vi ser også for oss at Alou var mannen ingen ville ta i hånden for å takke for kampen.

Serena Williams – Tennis

Vi trenger noen jenter på denne listen, og hvem er vel bedre enn den kvinnelige enninsstjernen, Serena Williams.

Den beste av Williams-søstrene er kjent for sine kampritualer, som blant annet innebærer at hun kan kun benytte seg av et par sokker i løpet av hele turneringen. Disse vaskes selvfølgelig ikke mens turneringen pågår (noe annet ville jo vært helt idiotisk).

Williams må også ta på seg utstyret i en bestemt rekkefølge, og da hun tapte i French Open i 2008 sa hun dette til pressen:

– Jeg knyttet ikke lissene riktig, og jeg sprettet ikke ballen fem ganger og jeg hadde ikke dusjsandalene med meg til banen. Jeg hadde ikke med meg ekstrakjolen. Det var skjebnen, jeg kom ikke til å vinne.

I tillegg må tennisesset sprette ballen fem ganger på første serve, og minst to ganger på andre.

Williams er ranket som nummer én i verden, så kanskje ritualene fungerer?

Jason Kidd – Basketball

New York Knickes-stjernen Jason Kidd er som mange andre basketballspillere – han har et kampritual.

Men i motsetning til sine medspillere som aldri ville våget å tulle eller endre på sine ritualer, måtte Kidds ritual endres drastisk etter en personlig krise.

Kidd hadde nemlig for vane å kaste et slengkyss opp på tribunen til sin sexy journalistkone, Joumana Kidd, før hvert eneste straffekast.

HTML EMBED

Men da Kidd og Joumana gikk igjennom en mildt sagt offentlig og stygg skilsmisse, måtte ritual endres.

Uheldigvis for basketspilleren var ritualet en gest som fungerte, da Kidd var kjent for å treffe på sine kast.

Men Kidd er tydeligvis en oppfinnsom fyr, da han fant en måte å beholde ritual sitt på og klare å gi «finger'n» til ekskona.

Kidd sender fortsatt slengkyss til Joumana, men først etter han har «tørket» rumpen med hånden.

En vinn-vinn situasjon, der altså.

Midlands Portland Cement – Fotball

Overtro blant idrettsutøvere er kanskje noe mange trekker på skuldrene av og latterliggjør, mens for andre er det blodig alvor.

Som for eksempel afrikanske fotballspillere.

Flere nasjoner som deltar i for eksempel afrikamesterskapet er viden kjent for å dra inn heksedoktorer for å gi dem suksess, men noen ganger kan det gå veldig galt.

Som for eksempel den gangen trenerne til fotballaget Midlands Portland Cement fra Zimbabwe kom opp med en briljante løsning for å «rense laget for onde ånder».

Cements skulle møte topplaget Sao Paolo i neste kamp, og trengte derfor litt flaks. Det ble derfor bestemt at laget skulle utføre et renselsesritual i Zambezi-elven.

Uheldigvis for fotballaget er Zambezi kjent for a) være full av krokodiller, b) være full av flodhester og c) ha utrolig sterk strøm.

Laglederne brydde seg ikke nevneverdig om de tre overhengende farene, og valgte ut en badeplass langs elven som faktisk var blitt avstengt på grunn av sterk strøm.

Det måtte jo gå galt, og av de 16 spillerne som vasset ut i vannet var det kun 15 som kom opp på land igjen.

Sistemann ble tatt av strømmen, og i etterkant av hendelse uttalte flere av spillerne at de følte seg tvunget til å utføre renselsesritualet.

Juan Manuel Marquez – Boksing

Bokseren Juan Manuel Marquez er fyren du ikke ønsker å møte i en mørk bakgate en sen lørdagskveld.

Kanskje ikke så mye på grunn av bokseegenskapene hans (jo da, han er en farlig mann med 55 seiere på 62 kamper), men kanskje heller mer på grunn av hva han putter i seg.

Meksikanske Marquez var nemlig hellig overbevist om at hans egen urin var nøkkelen til suksess i bokseringen.

Visstnok hadde urinen utrolig helsefremmende fordeler, i tillegg til at den hjalp Marquez å restituere seg raskere etter kamper og harde treningsøkter.

Urindrikkingen ble dokumenter av HBO i forbindelse med Marquez-Mayweather kampen i 2009, og ga betingelsen «sportsdrikk» en ny dimensjon.

HTML EMBED

Dessverre for den tidligere verdensmesteren var ikke det medisinske apparatet rundt ham helt enige i de helsefremmende fordelende urinen hadde, og bokseren sluttet å drikke urin etter råd fra legen.

Ah, for ingenting er som et glass urin etter en hard treningsøkt.

Hva?

Hva er det sykeste sportsrituale du har hørt om? Diskuter under.