Gå til sidens hovedinnhold

- Ti år siden jeg ble ranet med pistol

- Nå er Brasil moden for både OL og fotball-VM, mener Iver Horrem.

Få norske idrettsutøvere har bedre kjennskap til Brasil enn sandvolleyballspilleren Iver Horrem.

De siste 12 årene har 34-åringen besøkt landet over 20 ganger i forbindelse med trening og konkurranse. Nå ønsker han å gi noe tilbake.

Som en slum i Holmenkollen
Neste år starter han opp et sosialprosjekt som vil skolere ungdom i idrett og språk. Gjennom prosjektet ønsker han å bidra til at barna blir i skolen og tar til seg nok lærdom til å klare seg videre i livet.

- Det er et naturlig tidspunkt å starte med dette nå. Vi vil prøve prosjektet fram mot OL i 2016. Klarer vi det, er det ingen grunn til at vi ikke skal holde liv i prosjektet i mange år framover, sier Horrem til Nettavisen.

I forbindelse med Håndball-VM for kvinner hadde Horrem ansvar for å ta imot 25 nordmenn tilknyttet håndballforbundet og deres sponsorer. Sandvolleyballspilleren tror nordmennene dro hjem med et helt nytt inntrykk av Brasil.

- Vi besøkte en kompis av meg, Kaka, i favelaen Videgal. Det syke med denne favelaen er at den har den råeste utsikten i hele Rio. Det er som om Holmenkollen skulle ha en slum. Jeg tror de fikk et inntrykk av at favelaen var tryggere enn de kunne forestilt seg og satte pris på å få komme hjem til noen som bor der. Det er ikke slik at det er bare skurker som holder til her. 90 prosent av de som bor i favelaen jobber og sliter 15 timer om dagen, sier Horrem.

Nå håper han at håndballforbundets representanter vil huske møtet med favelaen i Rio like godt som gullet som de norske håndballjentene tok med seg hjem til Norge.

Ranet
Selv om Horrem mener Brasil er et langt tryggere sted enn mange nordmenn tror, har han selv opplevd landet fra en mørkere side. Etter å ha vært ute og spilt kort med blant andre Jan Kvalheim, gikk de to volleyballprofilene hjemover ved Copacabana da de ble omringet av flere ungdommer.

- De ropte «Brazilian mafia! Brazilian mafia!». Det var bare å grave i lomma og gi dem det vi hadde. Da forsvant de fort som vinden. Det gikk så fort at man ikke rekker å tenke konsekvens der og da. Det gikk heldigvis bra, og jeg har ikke opplevd noe lignende senere, sier Horrem.

Moldenseren mener nå at Brasil har utviklet seg såpass mye i en positiv retning at landet er mer enn klar for å arrangere både fotball-VM i 2014 og OL i 2016.

- Brasil har kommet langt på mange områder. Landet har funnet masse olje og gass og har muligheten til å sette opp nye moderne anlegg. De er veldig opptatt av å vise at det ikke er et u-land. Det er flere som har vært på omvisning ved de olympiske anleggene som mener Brasil ligger mye lenger foran mange andre arrangører har gjort på samme tid.

Vil legge opp i Rio
Horrem ser fram til de kommende mesterskapene i det fotballgale landet og er sikker på at det kommer til å arrangeres mesterskap som sent vil glemmes.

- Idrett står veldig sentralt i en brasilianers liv. Jeg er sikker på at både økonomisk, sikkerhetsmessig og historisk, vil dette bli fantastiske arrangementer, sier Horrem.

Han innrømmer også at han har en drøm om å avslutte karrieren i landet hvor han har tilbrakt store deler av sin tid de siste årene.

- Jeg har en drøm om å legge opp i Rio. Da vil jeg få mer tid til å fortsette arbeidet med det nye prosjektet.

Fra 12. juni i 2014 vil 12 vertsbyer ta imot verdens beste landslag til det første verdensmesterskapet i Brasil siden 1950.

Kommentarer til denne saken