Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ti fakta om Will Clarke

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Vant etappe to under Tour Down Under. Men hvem er han?

- Vi trodde han var en amatør, var gjennomgangsmelodien i hovedfeltet etter at Will Clarke (UniSA-Australia) gikk solo de siste 80 kilometerne og vant den høythengende Tour Down Under-etappen med målgang i Sterling.

Les også: Solobragd ødela for Edvald

Her får du servert ti fakta om 26-åringen:

* Han heter William Clarke og ble født i Tasmania den 11. april 1985. Andre sterke ryttere fra Tasmania er Matt Goss (GreenEDGE), Wesley Sulzberger (GreenEDGE) og Richie Porte (Team Sky)

* Han startet ikke å sykle aktivt før han var 22 år gammel. Før det løp han 400- og 800-meter og ble betegnet som en ”stor stjerne” innenfor friidrett. Et stressbrudd i foten gjorde at han ikke kunne løpe, og dermed kjøpte han seg en sykkel i stedet. Han har også drevet med svømming (fram til 18-årsalderen) og australsk fotball.

* Clarke vant klassikeren Goulburn to Citi i 2008. I etterkant ble han plukket opp av Praties og syklet et halv sesong sammen med Richie Porte (nå i Team Sky).

* I 2010 fikk han tilbud om å kjøre stagiaire (hospitant) hos AG2R-La Mondiale. Her kjørte han Tour du Limousin, Tour de Poitdou Charentes et de la Vienne og Châtearoux Classic de l’Indre uten å imponere voldsomt. Dermed reiste han hjem uten proffkontrakt hos det franske laget.

* Amatør, og amatør.. Karrieren fortsatte i storlaget Leopard-Trek i 2011. Det skal nok Stuart O’Grady ha sin del av æren for. Den australske veteranen hjalp Richie Porte med å skaffe seg kontrakt med Saxo Bank, og Clarke trente sammen med både Porte og O’Grady i Monaco før kontakten med Leopard-oppsto.

* I sin første (og eneste) sesong hos Leopard-Trek, kjørte Clarke blant annet Tour Down Under, Het Nieuwsblad, Algarve rundt, Katalonia rundt, Eneco Tour, Polen rundt og Storbritannia rundt. Så noen amatør var det vel ikke snakk om, kjære sykkelfelt?

* Det som nok fintet ut mange av konkurrentene i Tour Down Under, var at Clarke sykler rittet for UniSA-Australia. Etter at Leopard Trek fusjonerte med RadioShack-Nissan, var 26-åringen nemlig nødt til å finne seg en ny arbeidsgiver. Den fant han – av alle steder – i Hong Kong. Han sykler nemlig for Team Champion System i 2012. De hører hjemme på prokontinentalnivå (nivået over Joker Merida og Plussbank BMC). TCS har blant annet estiske Jaan Kirsipuu (42 år) i sine rekker.

UniSA-Australia trengte for øvrig dispensasjon fra UCI for å kunne stille i WorldTour-rittet, og Clarke hadde (som kontinentalrytter) i utgangspunktet ingenting å gjøre i et slikt ritt, han heller (selv om han motbeviste nettopp det natt til onsdag).

* I WorldTouren sto han uten en eneste seier inntil han slo til på den 2. etappen av årets Tour Down Under. Clarke støtet seg vekk fra hovedfeltet sammen med Martin Kohler (BMC Racing) etter 1,1 kilometer, og ankom minuttet foran hovedfeltet – i ensom majestet – 146,9 kilometer senere.

* Hans favorittrytter i hovedfeltet er Fabian Cancellara.

* Clarkes manager er Andrew McQuaid. Sønn av den mektige UCI-presidenten. Andrew står bak firmaet Azzurri Sports Management og ble i sin tid den første irske sykkelagenten med profflisens.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!