Gå til sidens hovedinnhold

Ti hoppere som endret sporten

Hoppsporten har en svært lang historie i Norge, og vi må helt tilbake til midten av 1800-tallet for å finne de første avviklede hoppkonkurransene.

Over 150 år senere har interessen spredt seg til flere verdensdeler, og denne sesongen står høydepunktene i kø for hoppentusiastene.

Allerede søndag starter den årlige tysk-østerrikske hoppuka, før det senere både skal kjempes om OL-gull og verdensmestertitler i skiflyging.

Med god hjelp fra Arne Scheie har vi sett litt nærmere på hvem som har satt et virkelig preg på sporten gjennom historien.

Arne Scheie er mann som mange i Norge forbinder med hoppsporten. I vinter blir det den 42. gangen Scheie kommenterer hoppuka for NRK, og få personer har bedre oversikt over sportens historie og resultater enn ham.

På oppdrag fra Nettavisen har 69-åringen satt opp en liste med ti utøvere han mener har vært med på å endre hoppsporten, eller utfordret den, gjennom historien.

Scheie takket ja til oppgaven uten å nøle, og etter litt betenkningstid kom han fram til følgende hoppere:

10. Kazuyoshi Funaki
Land: Japan

Kazuyoshi Funaki fra Japan gjorde seg tidlig bemerket for sin ekstreme v-stil. Hoppdommerne virket også å sette pris på japanerens måte å fly på, og under OL i Nagano i 1998 ble han blant annet belønnet med 20 i stil av samtlige dommere etter et av sine hopp. Funakis stil er også årsaken til at japaneren kommer med på Scheies liste:

- Flere var kritiske til stilen da v-stilen ble innført og den ble mye diskutert. Men da Funaki hoppet, så var det helt vanvittig, forklarer Scheie.

Funaki var en av utøverne som virkelig var med på å prege hoppsporten på 90-tallet. I 1998 tok han et individuelt OL-gull på hjemmebane, samt OL-gull i lagkonkurransen. Japaneren har også vunnet hoppuka sammenlagt, VM-gull i normalbakke og gull i skiflygings-VM.

Hans siste seier kom i verdenscupen i Sapporo i 2005.

9. Adam Malysz
Land: Polen

Den lille polakken fra Wisla tok sin første verdenscupseier i Holmenkollen i 1996. Men det skulle bare være starten på en av hopphistoriens mest suksessrike eventyr. Malysz ble raskt en folkehelt i hjemlandet, og i en periode har sporten sjeldent sett en mer suveren utøver.

- Jeg tar også med Malysz på listen. Mye fordi at han i en periode var så suveren. 44,9 kommer jeg aldri til å glemme. Det vant han et renn med i Innsbruck i 2001. Det er noe helt vanvittig, han kunne altså ha falt i begge hoppene og likevel vunnet, sier Scheie.

Malysz rakk blant annet å ta fire individuelle VM-gull, samt fire seiere i verdenscupen sammenlagt før han la opp i 2011.

8. Noriaki Kasai
Land: Japan

Til tross for at det er over 20 år siden Noriaki Kasai debuterte i verdenscupen, er den evigunge japaneren fortsatt en del av verdenseliten i hopp. 41 år har han blitt, men Kasai har foreløpig ingen planer om å legge skiene på hylla. Arne Scheie er ikke annet enn imponert over hopplegenden.

- Jeg må ta med Kasai, som på mange måter har utfordret hoppsporten. Jeg sier at alder er ingen hindring og han er nå 41 år gammel. Han begynte å hoppe lenge før flere av konkurrentene ble født, sier Scheie.

Kasai foreløpige høydepunkt i karrieren opplevde han på Lillehammer under OL i 1994, da han tok sølv i lagkonkurransen. Japaneren fortalte imidlertid Nettavisen i fjor at hans største drøm er å vinne i Holmenkollen.

7. Matti Nykänen
Land: Finland

«Den flygende finnen» ble Matti Nykänen ofte kalt, og det med god grunn. Den kontroversielle unggutten vant i løpet av karrieren det som var å vinne i hoppbakken, og får også en plass på Scheies liste.

- Nykänen må være med. Han innførte kanskje ikke så mye nytt stilmessig, men resultatmessig var han veldig bra, forklarer Scheie.

Nykänen har en merittliste få kan vise til, og dominerte hoppsporten på 80-tallet. I løpet av karrieren tok han fire OL-gull, fem VM-gull og ett gull i skiflygings-VM. Dessverre slet den unge finnen med å takle suksessen og etter karrieren har han i perioder slitt med store rusproblemer. Men han vil alltid forbli en av de virkelig store skihopperne gjennom tidene.

6. Janne Ahonen
Land: Finland

Han klarer kanskje ikke å smile, men å hoppe på ski er noe Janne Ahonen mestrer med stil. Mannen med steinansiktet har vært med på å prege hoppsporten siden midten av 90-tallet og gjennomførte nylig sitt tredje comeback.

- Janne Ahonen har vunnet hoppuka fem ganger og det skal være nok til å komme med. Det er kanskje en annen historie, men de hoppet verdenscup i Engelberg forrige helg, og da var det 20 år siden Ahonen vant for første gang i den bakken, sier Scheie.

Finland har hatt lite å juble for i hoppbakken de siste sesongene, men med Ahonen tilbake i bakken, er håpet igjen tent for finnene.

5. Simon Ammann
Land: Sveits

Det er OL-sesong og da er denne mannen verdt å se opp for. Fire ganger har Simon Ammann fra Sveits tatt OL-gull, noe som også er årsaken til at han får komme med på Scheies liste.

- Jeg har også valgt å ta med Simon Ammann. Når man vinner fire OL-gull, så har man gjort noe riktig. I år har han allerede vært to ganger på pallen i en OL-sesong, så der er det noe helt spesielt når det gjelder OL-historien, sier Scheie.

Det skal også nevnes at Ammann i tillegg har vunnet verdenscupen sammenlagt, samt tatt VM-gull både i stor bakke og skiflyging. Men det er prestasjonene i OL, som gjør at Ammann skiller seg ut.

4. Gregor Schlierenzauer
Land: Østerrike

For øyeblikket er det Gregor Schlierenzauer som blir sett på som verdens beste hopper - hvis ikke tidenes beste. Østerrikeren har vært med å prege verdenstoppen siden han var 16 år gammel. 26. januar passerte han også Matti Nykänens utrolige rekord, som mestvinnende hopper i verdenscupen med 46 enkeltseiere.

- Jeg må selvfølgelig ta med Schlierenzauer, som har vunnet alt bortsett fra et OL-gull. Han er ikke mer enn 23 år, så det må være noe spesielt med hans hopping, både når det gjelder stil og lengde, forklarer Scheie.

Schlierenzauer har vunnet to verdenscuprenn så langt denne sesongen, og er sett på som en av favorittene til å vinne både OL-gull, hoppuka og skiflygings-VM denne sesongen.

3. Helmut Recknagel
Land: Øst-Tyskland

Helmut Recknagel fra Øst-Tyskland var blant de beste hopperne i verden på begynnelsen 60-tallet. Tyskeren var kjent for å hoppe med armene fremover for å skape en større bæreflate.

- Jeg har også med Helmut Recknagel fordi han hoppet på en helt annen måte enn mange av konkurrentene. Han var en av de få som hoppet med armene framover. Han hoppet på 60-tallet og vant det meste da - både Holmenkollrennet, OL og VM. Han var en som gjorde noe nytt, men det varte ikke lenge. De fleste begynte etter hvert å holde hendene bak på rumpa, forklarer Scheie.

Recknagel rakk blant annet å ta OL-gull i 1960, tre sammenlagtseiere i hoppuka, samt VM-gull i 1960 og 62 før han la skiene på hylla i 1964. I 2011 ble Recknagel belønnet med en plass i tysk idretts "Hall of Fame".

2. Matti Pietikäinen
Land: Finland

Norge hadde herjet i verdenstoppen i hopp i en årrekke fram til midten av 50-tallet da finnene med blant andre Matti Pietikäinen i spissen introduserte en mer moderne måte å hoppe på. Finnene hadde kommet fram til en mer dristig og aerodynamisk stil som ga dem stor suksess i årene som fulgte. Derfor har også Pietikäinen fått plass på Scheies liste.

- Vi må ta med Matti Pietikäinen, som i 1954 ble verdensmester i Falun og var eksponenten for den nye «finnestilen». De gikk fra det å stå på skiene til å henge mer aerodynamisk over skiene, forklarer Scheie.

Pietikäinen var også en av de første som etter hvert begynte å holde armene bak ved rumpen under svevet.

1. Jan Boklöv
Land: Sverige

Sverige er ingen stor hoppnasjon, men likevel var det en svenske som skulle stå for en av hopphistoriens virkelig store endringer.

Jan Boklöv slet med å få resultater i hoppbakken, helt til han fant ut at han hoppet lenger ved å spre skiene fra hverandre i lufta. Etter hvert utviklet han v-stilen som fortsatt blir brukt i dag.

-Matti Pietikäinen som introduserte finnestilen og Boklöv som introduserte v-stilen er de viktigste. Mannen som innførte v-stilen er selvfølgelig klar, sier Scheie.

- Boklöv slet med å nå store lengder, men fikk resultater da han forsøkte å ta ut skien. Derfor fortsatte han med det.

Det gjorde han også lurt i. Svensken vant blant annet verdenscupen sammenlagt i 1988-89-sesongen.

Ingen nordmenn
Norge har vært konservative når det kommer til hoppsporten og har sjeldent vært positive til store endringer.

Scheie finner heller ikke plass til noen norske hoppere på sin liste.

- Da har jeg kommet til ti hoppere og jeg har ingen nordmenn med. Jeg vet ikke hvem jeg skulle ha hatt med som har forandret sporten på noen måte. Det måtte kanskje ha vært Espen (Bredesen), som gjorde det veldig godt da v-stilen satt seg. Men nå tror jeg at jeg har vært relativt ærlig overfor hopphistorien, sier Scheie.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken