Gå til sidens hovedinnhold

Ti selvmål vi aldri glemmer

Nettavisen har gått gjennom arkivene. Se selvmålene du sent vil glemme.

Kun 15 av de 588 målene som ble scoret i Tippeligaen i fjor var selvmål – skarve 2,55 prosent. Men av de mange selvmålene som er blitt laget opp gjennom historien, huskes noen langt bedre enn andre. Vi har tatt en titt på ti av de selvmålene som vil bli husket best – av svært forskjellige årsaker:

* Bjarte Flem, Tromsø – Sogndal, 1988:
Alle selvmålenes mor – Tromsøs Bjarte Flem kaster ballen i eget mål i TV-kampen mot Sogndal. Kåret til Norges største idrettstabbe av NRK.

- Jeg var sikker på å vinne, sa Flem etter å ha fått overrakt beviset på at han toppet lista.

- Det var jo en voldsom tabbe. Ingen over, ingen ved siden. Det er absolutt ingen som slår min tabbe, sa en smilende Bjarte Flem til NRK.

Se målet her.

Men – trodde du Flem var alene om dette? Neida, Janusz Jojko gjorde det samme for Ruch Chorzów i 1987. Og, på toppen av det hele: Dette skjedde i en avgjørende kamp for Ruch Chorzów: Det polske topplaget rykket ned, og Jojko spilte aldri igjen. Bjarte Flem fortsatte i alle fall til et stykke ut på 90-tallet...

Se målet her.


* Andrés Escobar Saldarriaga, Colombia – USA, 1994
Det mest groteske av alle selvmål. Escobar ble skutt ned ti dager senere ved en bar i Colombia, mest sannsylig som følge av selvmålet som fratok Colombia muligheten for avansement. Ifølge Escobars kjæreste ropte drapsmannen «goooooool!» (etter søramerikanske fotballkommentatorer) etter hvert av de 12 skuddene han avfyrte mot forsvarsspilleren.

Se målet her.
* Chris Brass, Darlington – Bury 2006:
Chris Brass måtte tidlig pensjonere seg som fotballspiller. Her ser du hvorfor andre aktiviteter nok er å foretrekke. Brass brakk faktisk nesa på dette hysteriske klareringsforsøket!

Se målet her.


* Pavol Durica, DVSC – Fehérvár, 2008:
Tenk deg at du spiller kvartfinalen i cupen. Keeperen din har nettopp reddet straffespark, og ballen havner i beina dine. Hva gjør du?

Forhåpentligvis ikke det som Durica gjør her, i alle fall.


* Jamie Pollock, Manchester City – QPR, 1998:
Siste serierunde, og Manchester City måtte vinne for å holde seg i toppdivisjonen i England. Enter Jamie Pollock, som flikker ballen opp, og header den elegant over egen keeper. City rykket ned – QPR ble værende, og bare for å strø salt i såret kuppet QPR-fansen en internettkåring, hvor Pollock ble stemt frem til «den viktigste personen på jorden de siste 2.000 år» - foran personer som Martin Luther King, Jesus, Charles Darwin og Isaac Newton.

Se målet her.


* Lee Dixon, Arsenal – Coventry, 1991:
Det Bjarte Flem gjorde for keeperne, har den engelske landslagsbacken Lee Dixon gjort for utespillerne. Fra 25 meter, totalt upresset, velger han å skru ballen over sin egen keeper Dave Seaman og utagbart i eget mål. En virkelig klassiker.

Se målet her.

* Mursyid Effendi, Indonesia – Thailand, 1998:
Hvis du trodde du hadde sett det meste, tro igjen. Dette var siste kampen i gruppespillet i Tiger Cup, og vinneren ville møte (forhåndsfavoritt) Vietnam i neste runde. Ingen av lagene hadde spesielt lyst til det, og kampen ble av den tragikomiske sorten. Så ille var det at lagene mot slutten av kampen begynte å forsvare motstanderens mål(!), men Effendi klarte likevel å score på egen keeper - og klapper sågar etter at ballen settes i eget nett. Effendi ble senere bannlyst fra all internasjonal fotball.

Se videoen her (slutten av klippet).

* Tony Popovic, Portsmouth - Crystal Palace, 2004:
Mange drømmer om å score mål som dette: Flott innlegg fra siden, labben ut, og med yttersiden av foten lobbes ballen inn via stolpen. En lekkerbisken, bare så synd ballen ender i eget nett.

Se målet her.


* John Arne Riise, Liverpool – Chelsea, 2008:


Joda. Målet er på plass allerede.

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff