*Nettavisen* Sport.

Ti ting du må vite om Super Bowl

Foto: EPA/Scanpix

Vet du hvem Barack Obama holder med?

01.02.09 22:47

Natt til mandag braker det løs på Raymond James Stadium i Florida. Pittsburgh Steelers og Arizona Cardinals møtes til den 43. utgaven av Super Bowl.

Steelers er de fleste ekspertenes forhåndsfavoritt siden de har gått gjennom sesongen med en særdeles god statistikk. 14 seire og kun fire tap er status for laget fra stålbyen før finalen. Pittsburgh har også vært et av de beste defensive lagene i NFL hele sesongen.

Følg Super Bowl LIVE her (ekstern lenke)

Utelukker ingenting
For Arizona er historien en helt annen. Cardinals fullførte sesongen med 12 seire og syv tap, og er regnet som det store overraskelseslaget i årets NFL-sesong. Rødtrøyene har aldri vært i en Super Bowl før, men ekspertene utelukker ingenting med fjorårets Super Bowl friskt i minne. Da vant nemlig New York Giants over den soleklare favoritten New England Patriots som hadde gått ubeseiret gjennom hele sesongen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

Men visste du at Raymond James Stadium i Florida kommer til å være et av de sikreste stedene å være på i hele verden under kampen? Eller at svartebørsbillettene er billigere enn på lang tid på grunn av finanskrisen? Eller at den nybakte presidenten Barack Obama holder med Steelers?

Her følger noen flere ting du bør vite om Super Bowl før moroa sparkes i gang klokken 00.28 natt til mandag.

Rådyr reklame
* Den legendariske kommentatoren John Madden blir den første som kommenterer kampen for alle de fire store TV-stasjonene i USA. Madden, som har blitt kjent over hele verden på grunn av TV-spilleserien Madden NFL, har kommentert for både CBS, FOX og ABC før han ble kommentator for NBC i 2006.

* Årets Super Bowl setter ny rekord med tanke på reklamesalg. En 30-sekunders reklamefilm koster utrolige 3 millioner dollar, eller drøye 21 millioner kroner.

* Jennifer Hudson skal synge den amerikanske nasjonalsangen. Hudson ble først kjent da hun deltok i American Idol i 2004. Hun var senere med i filmen Dreamgirls, men det er en tragedie som er den største grunnen til at hun har fått æren av å synge nasjonalsangen. Den 24. oktober 2008 ble nemlig hennes mor, bror og kusine skutt og drept. Det blir nok derfor et svært så emosjonelt øyeblikk for 27 år gamle Hudson da hun skal synge The Star-Spangled Banner.

* På grunn av finanskrisen har dette årets Super Bowl blitt kjent som "The Recession Bowl". Billettprisene har sunket betraktelig og flere fester, blant annet Playboy- og Sports Illustrated-festen, er avlyst. Det er også 200 færre sportsjournalister enn vanlig som dekker oppgjøret.

* Oppgjøret er også historisk fordi det er to lag som tidligere har vært sammenslått som møtes til dyst. I 1944 var det få spillere som var igjen i USA fordi så mange ble innkalt til militærtjeneste på grunn av andre verdenskrig. Derfor måtte flere av lagene slå seg sammen. Dette ble også tilfellet for Steelers og Cardinals. Sistnevnte hadde da Chicago som hjemby. Sammenslåingen ble dog en sportslig katastrofe. Laget avsluttet sesongen uten en eneste seier.

Sikkerhet i særklasse
* Pittsburgh Steelers blir historiske om de vinner mandagens oppgjør. Laget fra stålbyen blir da det første laget som har vunnet Super Bowl seks ganger.

Klikk på bildet for å forstørre.

* NFL-organisasjonen har sagt at Raymond James Stadium i Florida kommer til å være et av de sikreste stedene å være på hele kloden under kampen. Personale fra over 20 forskjellige føderale agentbyråer er på plass for å ta vare på de tilstedeværendes sikkerhet.

* Amerikanerne fører jo statistikk over alt, ikke minst antall seire i forskjellige draktfarger. Pittsburgh Steelers skal spille kampen i sine hvite bortedrakter. Det gleder nok ikke overtroiske Cardinals-fans. I Super Bowl-sammenheng har nemlig Steelers to seire på to forsøk i sine hvite overdeler.

* Den 25. mai 2005 ble det bestemt at årets utgave av Super Bowl skal avholdes på Raymond James Stadium. Det er andre gang finalefesten avholdes på den stadion, og den fjerde gang arrangementet avholdes i byen Tampa i solrike Florida.

* Årets Super Bowl blir den siste som vises på det analoge TV-formatet. Den 17. februar tar nemlig det digitale nettverket over på det nordamerikanske kontinentet.

Følg Super Bowl LIVE her (ekstern lenke)

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag