Tidenens dopingjakt

Foto: (foto: scanpix)

Juksemakerne kan langt fra føle seg trygge under de olympiske vinterlekene i Torino.

17.01.06 15:16

IOC og WADA har aldri tidligere brukt så mange ressurser på å hindre dopingskandaler som i forkant av og under de olympiske lekene i Torino.

Flere hundre personer som kun jobber med OL-dopingtester vil være til stede i Torino-området under mesterskapet i februar.

Nå skal juksemakerne tas - koste hva det koste vil.

Med doping-skandalene i ski-VM i Lahtis i 2001 og Johan Mühleggs massive juks i Salt Lake City for fire år siden friskt i minne, varsler spesialrådgiver Andreas Høistad i Antidoping Norge at antidoping-organisasjonene nå er bedre forberedt enn noen gang tidligere.

- Aldri vært bedre forberedt
- Antidopingorganisasjonene er generelt mye bedre forberedt nå enn i forkant av lekene i Salt Lake City. Det dreier seg både om kvalitet og effektivitet, sier spesialrådgiveren til TV 2 Nettavisen.

Antidoping Norge er ansvarlig for at de norske vintersportsstjernene holder seg langt borte fra ulovlige midler. Ole Einar Bjørndalen, Kjetil André Aamodt, Marit Bjørgen og de øvrige vinterstjernene er allerede blitt testet flere ganger i årets sesong - og kan vente seg flere uventede besøk av dopingjegerne frem mot OL.

- WADA har intensivert testingen av utøverne, såkalt «pregame»-testing. Alle dopingkontroller skjer uanmeldt. Utøveren vet ikke om at de skal testes før dopingkontrolløren står ansikt til ansikt. Det kan skje hjemme, det kan skje på trening, eller det kan skje i konkurranse, også i utlandet. Kort sagt, dopingkontrollørene kan dukke opp når som helst og hvor som helst, sier Høistad.

De potensielle OL-utøverne må rapportere ett daglig treffpunkt til Antidoping Norge.

- Poenget med denne rapportertingen er at det skal gi oss mulighet til å teste utøverne uanmeldt, hvilken som helst dag, forklarer spesialrådgiveren.

Frykter EPO
Han er fullstendig klar over at EPO skaper hodebry for dopingjegerne. EPO er i kroppen fra en til to dager etter inntaket. Men stoffet har prestasjonsfremmende effekt i opp til 4-5 uker.

- En del stoffer, som EPO, er jo sånn at vi må være pinlig nøyaktig når vi tester utøverne. EPO har et deteksjonsvindu på omtrent 48 timer som utøverne må testes innenfor, og kan sitte i kroppen i 4-5 uker, forteller han.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hva skjer om en utøver testes for EPO utenfor dette vinduet?

- Nei, da er det vanskelig å påvise bruk av stoffet utenfor dette, svarer Høistad.

Og fortsetter:

- Men det er aldri tilfeldig hvem som blir testet når. Det er ikke bingo, dette her. Det ligger mye forberedelser og kompetanse bak dette.

Varsler nye metoder
I Salt Lake City-OL ble Johann Muhlegg og flere kvinnelige russiske langrennsløpere tatt for EPO-bruk etter at forskere i Los Angeles knakk den såkalte NESP-koden.

- Det var en relativ ny metode å teste utøverne på som ble brukt der, ja, sier Høistad.

- Kommer dopingjegerne til å ta i bruk nye testmetoder i Torino?

- Det har jeg vanskelig for å si noe om. Om vi hadde visst det, ville vi neppe gått ut med det, svarer han kryptisk.

IOC har ansvaret for dopingkontrollene under OL. I forkant er det de nasjonale antidopingbyråene, de internasjonale særforbundene og WADA som tar seg av jakten på juksemakerne.

- Flere nasjoner er blitt mye bedre innenfor dette området. Det legges mye mer vekt på dopingkontroller nå enn tidligere. Dopingkontrollprogrammene er blitt mer effektiv. Stikkordet som hele tiden går igjen er å ligge i forkant, opplyser Høistad.

3000 tester i 2005
Antidoping Norge foretok i underkant av 3000 dopingtester i 2005. Kun et fåtall av testene viste spor av ulovlige stoffer.

- Statistikken for hele 2005 foreligger ikke ennå. Vi holder på å gå gjennom dem nå. Det var imidlertid ikke et høyt antall positive tester, konstaterer Høistad.

- For Norge sin del av vi fått mye skryt for vårt antidoping-arbeid. Like før jul sa blant annet WADA-president Dick Pound at han beundret arbeidet vi gjør i Norge, og dette er vi selvsagt stolte over, mener Andreas Høistad.

Deler av det IOC-godkjente laboratoriet i Roma flyttes til Torino både med utstyr og personell under lekene.

- Dette er helt vanlig, og det samme ble gjort i Salt Lake City. Det er naturlig å ha laboratoriet nært under slike store mesterskap, sier Høistad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Johann Muhlegg

- Vil dope seg i Torino
Men klappjakten på juksemarkerne til tross - Andreas Høistad tror dessverre at enkelte vil forsøke seg på juks også i Torino.

- Man kan dessverre aldri forsikre seg mot at enkeltindivider prøver seg på juks. Sannsynligheten for at noen blir tatt for doping i Torino er derfor tilstede, men som sagt er man mye bedre forberedt nå enn i forkant av Salt Lake City.

- Hvorfor tør ulike utøvere å bruke dopingmidler når sjansene for å bli tatt nå er større enn noensinne tidligere?

- Penger og berømmelse vil alltid være en stor drivkraft. Noen tør alltid ta en sjanse for å oppnå dette. Vi håper selvsagt på et rent OL, men selv det beste systemet i verden kan ikke hindre noen i ta gale valg, sukker spesialrådgiveren.

10. februar starter OL i Torino. I etterkant får vi svaret på om juksemarkerne blir tatt - eller slipper unna.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.