Denne artikkelen ble publisert for første gang i forbindelse med Giro d`Italia i 2010.


Tidenes beste etappe er store ord å bruke, men i dette tilfellet er det neppe langt fra sannheten. Den 190 kilometer lange etappen fra Savigliano til Sestriere den 28. mai 2005 hadde alt. Fjellene var unormalt brutale, rittet var helt åpent i forkant av etappen og klatrerne i rittet holdt klasse.

Det spesielle med etappen var fjellet Colle delle Finestre: 18,6 kilometer langt, 9,1 prosent i gjennomsnittlig stigning og toppen ligger på 2178 meter over havet. Som om ikke det var nok: ingen asfalt. Ja, du leste riktig. De siste ni kilometerne av bakken er grus, mens utforkjøringen er asfaltert, det vil si at rytterne måtte kjempe i frykt for punkteringer, i tillegg til at solen og varmen denne mai-dagen gjorde støvet uutholdelig.

Etappen hadde fire hovedroller. Den første var selvsagt mannen i den rosa trøya. Paolo «Il Falco» Savoldelli. Tilnavnet, som betyr falken, har han fått på grunn av sine ekstreme egenskaper til å kjøre utfor. Videre var det hans store utfordrer Gilberto Simoni, samt outsiderene Danilo di Luca og Jose Rujano. Sistnevnte i den grønne «Magila Verde», eller klatretrøya om du vil.

Før etappen så sammendraget slik ut:
1 Paolo Savoldelli (Discovery Channel)
2 Gilberto Simoni (Lampre-Caffita) + 2.09
3 Jose' Rujano Guillen (Selle Italia-Colombia) +3.00
4 Danilo Di Luca (Liquigas-Bianchi) +3.08

Det ble tidlig klart i bakken at Savoldelli hadde problemer. Simoni, Rujano og Di Luca seilet ifra og økte sakte men sikkert avstanden mot toppen. I god tid før toppen var Simoni virtuelt i den rosa ledertrøya. De siste kilometerne mot toppen, lå avstanden på godt over to minutter. Over toppen hadde de tre i teten hele to minutter og 18 sekunder på Savoldelli, som helt tydelig kjørte i sitt eget tempo.

- Når jeg så at Savoldelli ikke klarte rytmen vår akselerte jeg, kunne Simoni fortelle cyclingnews.com.

Avstanden over toppen tilsa at falken hadde flere enn Simoni å bekymre seg for. Både Rujano og Di Luca lå nå farlig nær Savoldelli. I tillegg til at han åpenbart slet med tempoet til de tre foran, var han også helt isolert fra sine lagkamerater.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Redningen
Savoldelli hadde et par ess i ermet inn mot den avsluttende stigningen til Sestriere. Han hadde vært smart nok til å ta sitt eget tempo i stigningen, noe som gjorde at han virkelig kunne utnytte utforegenskapene sine. I tillegg endte han opp i en ganske stor gruppe med ryttere som var interessert i å kjøre sammen med Savoldelli. Spesielt Mauricio Ardila og Wim van Huffel fra Davitamon-Lotto gjorde en kjempe jobb inn mot mål.

- Jeg er en kalkulerende rytter fordi jeg vet hvor grensene mine er, fortalte Savoldelli til cyclingnews.com etter etappen.

Foran gikk det ikke like bra. Di Luca fikk kramper i bunnen av utforkjøringen og måtte slippe. Med under fem kilometer til mål måtte Simoni gi slipp på hardkjøret som Rujano dikterte, også han på grunn av kramper.

Spenningen var riktignok ikke helt over. Rujano kjørte så bra at det ikke var helt usannsynelig at han kunne utfordre de foran han i sammendraget. Dessverre for den lille venezuelaneren holdt det «bare» til etappeseier, klatretrøye og tredjeplass sammenlagt, uten at det så ut til å bry han nevneverdig.

- Dette var bedre enn det jeg har drømt om

Uansett, etter nesten seks timer på sykkelen var det hele avgjort. Savoldelli tok sin andre seier i Giro d’Italia. Den første kom i 2002.

- Nå er jeg klar til å hjelpe Lance Armstrong i Tour de France, avsluttet Savoldelli.

Og det klarte han bra. Han vant til og med en etappe i Tour de France den samme sommeren. En halv sykkellengde foran vår egen Kurt Asle Arvesen.

Se all dramatikken fra etappen her!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Resultater på etappen:
1 Jose' Rujano Guillen (Selle Italia-Colombia) 5.49.30 (32.618 km/h)
2 Gilberto Simoni (Lampre-Caffita) +0.26
3 Danilo Di Luca (Liquigas-Bianchi) +1.37
4 Juan Manuel Garate (Saunier Duval-Prodir) +1.53
5 Wim Van Huffel (Davitamon-Lotto) +1.55
6 Serguei Gonchar (Domina Vacanze) samme tid
7 Paolo Savoldelli (Discovery Channel-Pro Cycling Team) st
8 Tadej Valjavec (Phonak Hearing Systems) st
9 Mauricio Alberto Ardila (Davitamon-Lotto) +2.38
10 Emanuele Sella (Ceramica Panaria-Navigare) +5.07

Sammenlagt før sjarmøretappen:
1 Paolo Savoldelli (Discovery Channel-Pro Cycling Team) 88.01.43
2 Gilberto Simoni (Lampre-Caffita) +0.28
3 Jose' Rujano Guillen (Selle Italia-Colombia) +0.45
4 Danilo Di Luca (Liquigas-Bianchi) +2.42
5 Juan Manuel Garate (Saunier Duval-Prodir) + 3.11
6 Serguei Gonchar (Domina Vacanze) +4.22
7 Vladimir Karpets (Illes Balears) +11.15
8 Pietro Caucchioli (Credit Agricole) +11.38
9 Marzio Bruseghin (Fassa Bortolo) +11.40
10 Emanuele Sella (Ceramica Panaria-Navigare) +12.33