FOLLO-ROSENBORG 3-2:

«David mot Goliat», og «Nøyer Rosenborgs seg med 5-0 i dag?» var gjengangstonen før Follo tok imot Rosenborg på Ski stadion, og da Markus Henriksen hamret inn 1-0 på sedvanlig vis før fem minutter var spilt regnet de fleste med at resten bare ville bli en formalitet.

På to forskjellige planeter
Hvorfor i alle dager skulle lille Follo med sine tre heltidsansatte og et lønnsbudsjett på mindre enn hva Steffen Iversen har alene kunne hamle opp med Trondheims storlag? For tre dager siden var hjemmelaget helt forferdelige, og tapte for Løv-Ham, og forble på 15. plass i Adeccoligaen. Det er sisteplass, det, 30 plasser bak Tippeliga-leder Rosenborg.

Men fotball avgjøres ikke med tabellplasseringer, lønninger eller tidligere meritter. Fikk Rosenborg seg en sovepute som følge av det tidlige ledermålet, fungerte Henriksens avslutning som et kraftig spark bak for hjemmelaget.

Brått var nemlig Follo best i det meste, og skapte det ene angrepet etter det andre, og da Benjamin Dahl Hagen ladet kanonen fem minutter før pause, var det bare fortjent da lærkula snek seg ned ved stolperota til Daniel Örlund.

Trond Olsen så ut til å ha gitt bortelaget ledelsen bare et par minutter etterpå, men scoringen ble tvilsomt annullert for offside, men det er ikke dommeravgjørelsene som var Rosenborgs største problem:

«Rævafotball» var nok det som var ordet RBKs assistenttrener Trond Henriksen lette etter der han ristet på hodet da laget tuslet til pause, og trønderne tok grep under hvilen. Vadim Demidov forsvant ut fra det som var et vaklevorent forsvar, men det ble ikke så mye bedre utover andreomgangen. Riktignok ga en umarkert Steffen Iversen bortelaget ledelsen etter en drøy times spill, hjemmelaget så slitent ut, men fant ny energi – og cuphelt Eirik Markegård scoret nok et elegant mål midtveis i omgangen.

Sjokkrosa i ekstraomgangene
De store og gode lagene har en tendens til å avgjøre i sluttminuttene, og Rosenborg i særdeleshet, men det ville seg ikke i ordinær tid. Ekstraomganger, Ski-gutt martin Andresen kunne glise bredt på tribunen, mens trønderne var bekymret.

- Dette blir tungt, sa Trond Henriksen til NRK før ekstraomgangene, og mente at spillerne hans måtte ned i kjelleren for å sikre cupfinalebillett.

I stedet så det ut til at det var Follo som allerede var havnet i nevnte etasje, da Rosenborg kjørte opp tempoet, var det lite å svare med for hjemmelaget. Steffen Iversen hamret lærkula like over fra kort hold etter bare noen minutter av ekstraomgangene, mens Rade Prica var nære på minuttet etter.

Var det likevel ikke rom for «tidenes cupsjokk», «David slo Goliat» (dessverre har Follo ingen A-lagsspillere med David til fornavn, men skitt au) eller andre krigstyper?

Jo, utrolig nok.

Follo holdt ut, kastet inn seks friske ben i ekstraomgangene, og da Eirik Markegård – som hadde vært en sant mareritt for Rosenborg-spillerne kampen igjennom, raidet opp på høyresida midtveis i andre ekstraomgang, var det duket for alle cupsensasjoners mor:

Superreserve
Ballen havnet til slutt hos innbytter Mads Clausen, som hamret ballen inn i det lengste hjørnet. Ski stadion eksploderte, de drømte seg til Ullevaal, fikk hjertet i halsen da Steffen Iversen dyttet inn lærkula ved hjelp av høyrearmen to minutter før full tid – men det holdt:

Follo er i cupfinalen for første gang i historien, etter å ha slått selveste Rosenborg i semifinalen.

Nils Arne Eggen tok nederlaget hele likevel med fatning.

- Det var veldig mye som ikke fungerte i dag, fikk en drømmeåpning, men slapp dem til i stedet for å gå opp til 2-0.

- I dag var vi ikke dyktige nok. Gratulerer til Follo, sier RBK-treneren til NRK, som mente at det var både kreftene og viljen det skortet på i semifinaleoppgjøret.

- Har det helt jævelig
Per Ciljan Skjelbred var mer opprørt.

- Jeg har det helt jævelig nå. Å tape 3-2 mot Follo er ikke bra nok mener landslagsspilleren.

I Follo var man selvsagt langt mer fornøyde.

- Dette er helt fantastisk, sier matchvinner og innbytter Mads Clausen, som tillot seg å slå på stortromma etter drømmeinnhoppet.

- Sånn er det å være superhelt, da må man ta ansvar!

Så overraskende var resultatet likevel ikke, skal man tro cuphelt Eirik Markegård.

- Vi hever oss når vi møter bedre lag, det har vi vist før, og da kan vi slå Rosenborg også, sier den tidligere Stabæk-spilleren.

HTML EMBED