RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidenes håndballprestasjon

Sist oppdatert:
Pust med magen, folkens: Det var bare tidenes norske håndballprestasjon dere så på TV 2 mandag kveld.

Så vidt jeg vet, har aldri skaperne av X-files spilt inn noen episoder i Tunisia. Mandag kveld, sånn en gang mellom klokka 20 og 22, kunne man fort bli fristet til å tro noe annet. For det Gunnar «Fox» Pettersens menn presterte i Nabeul, var for bra til å være sant. Vi trodde det ikke før vi så det, før kampen var over.

Da sto det Norge-Kroatia 28-25 på resultat-tavlen. Vi hadde slått Kroatia. Verdens beste håndball-landslag. I VM.

Vi hadde vært vitne til tidenes norske håndballprestasjon.

I oppjagede og eksalterte øyeblikk er det fort gjort å bli historieløse, noe man skal være forsiktig med. Men hvordan skal man unngå å ta av når Norge akkurat har slått verdens beste håndball-landslag? I VM? Det står ikke mye tilbake for å slå Brasil i fotball-VM.

Utgangspunktet var det aller beste for Norge. Kroatia var STOR favoritt, men Norge var høyt oppe etter seieren over Egypt lørdag, og vi kunne spille med senkende skuldre, vel vitende om at det var kroatene som måtte vinne. Norges målsetning var i grunnen nådd allerede. Det kunne blitt veldig bra. Og det kunne blitt veldig dårlig.

Det endte med en prestasjon for historiebøkene.

Ultra-kritiske røster vil kanskje hevde at Kroatia ikke stilte med sitt beste mannskap mandag. Deres beste keeper manglet, Ivano Balic var småskadet før kampen, men det tar ingenting vekk fra Norges prestasjon. Kroatia har, selv med skadeskutt mannskap, verdensstjerner på samtlige plasser på laget. Etter å ha sett mandagens kamp, er det ingen grunn til å tvile:

Det har Norge også.

Det store spørsmålet alle stiller seg etter bragden mandag 31. januar, er selvfølgelig hvor langt dette kan gå. Kan Norge gå hele veien? Vi har jo akkurat slått de regjerende OL- og VM-mestrene?

Den sedvanlige sportsfloskelen om å ta én kamp av gangen, har aldri vært riktigere og viktigere. Allerede tirsdag skal Norge spille mot Sverige, som så langt i mesterskapet ikke har hatt særlig flyt, og som attpåtil er midt i et generasjonsskifte. Det kan også bli veldig bra for Norge. Det kan også bli veldig dårlig. Og akkurat her ligger Gunnar Pettersens hittil største utfordring i mesterskapet: Nå må de nullstille. Nå må de begynne på scratch rent mentalt, og mobilisere styrke både fysisk og psykisk. Det er ikke lett etter en slik prestasjon.

Uansett hvordan det går mot svenskene tirsdag, er i hvert fall én ting sikkert: Norge har fått nye sports-kjæledegger. Jeg fikk en tekstmelding av en god venn kort tid etter kampslutt. Den lød som følger: ”Faen, det er jo moro med herrehåndball, jo!!”

Sjelden har noe vært mer sant. Og sjelden har noe vært mer fortjent.

Og til svenskene vil jeg bare si som John Kerry:

«Bring it on!»

De norske håndballherrene er klare for flere sportsbragder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere