Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes sommerleker

Med håndball- og fotballjentene sittende hjemme fryktet pessimistene at OL skulle bli en stor nedtur. I stedet ble det tidenes leker, sett med norske øyne. TV 2 Nettavisen ser tilbake på OL i Aten.

De norske utøverne forlot den greske hovedstaden med fem gullmedaljer i kofferten. Ikke siden begynnelsen av forrige århundre har Norge forsynt seg så grovt av medaljebordet. Den gang kom seirene stort sett i de utallige skyteøvelsene. I 2004 ble det gull i prestisjetunge øvelser som friidrett, sykling og roing.

Men det var ikke bare Norge som hadde grunn til å være stolte over vel gjennomførte leker. Det var på forhånd fryktet at de greske arrangørene ikke ville klare å gjennomføre et så stort mesterskap uten kaotiske tilstander, skandaler og forsinkelser. Men de drøye to ukene forløp nærmest problemfritt.

Et velfungerende transportsystem, velsmurt infrastruktur, topp sikkerhetsopplegg og vakre omgivelser gjorde at lekene i ettertid blir omtalt som tidenes kanskje beste OL. At atenerne i tillegg til fulle lyktes med målsettingen om å knytte mesterskapet nært opp til den historiske arven fra antikkens leker og de første moderne lekene i 1896, bidro også til å gjøre de 16 augustdagene til en minnerik affære for alle som var til stede.

IOC-president Jacques Rogge beskrev da også lekene som et «uforglemmelig drømme-OL».

Et lite skår i gleden var imidlertid dopingsakene, som heller ikke Aten-OL ble forskånet for. Den største skandalen var da hjemmeyndlingene Kostas Kenteris og Katerina Thanou ble utestengt da de ikke møtte til dopingkontroll. Det var også flere andre dopingsaker – blant tre vinnere måttet levere tilbake gullmedaljene sine.

Men tilbake til Norge – og tidenes OL-suksess. Fem gull – og én bronse – var kanskje i overkant av hva optimistene hadde turt å håpe på. Ikke i antall medaljer, men at så mange som fem utøvere klarte å yte maks og nå helt til topps var imponerende.

Det gikk åtte dager før den norske gullkontoen ble åpnet. Olaf Tufte har vært verdens beste singelsculler-roer de siste årene, og mange hadde innkassert gull på forhånd. Og «Bonden» selv innrømmet dagen før finalen at hans verste motstander var ham selv. Men i finalen 21. august knuste han all motstand, og fossrodde inn til gull.

Dagen derpå var det duket for neste norske triumf – også denne i det våte element. Verdens beste seiler er norsk og heter Siren Sundby. I OL gjorde hun det kanskje unødvendig spennende, men når samtlige seilaser i Optimist-klassen var unnagjort, var Son-jenta olympisk mester, med ganske solid margin.

Fredag 27. august ble den store norske dagen i Aten. Først knuste Eirik Verås Larsen all motstand på K1 1000 meter, før han etter en liten time på land padlet inn til bronse på K2 1000 sammen med makker Nils Olav Fjeldheim.

Deretter sørget Gunn-Rita Dahle for mer norsk gulljubel da hun gjorde som hun har for vane og syklet fra alle konkurrentene i terrengsykling. Stavanger-jenta har vunnet alt hun har stilt opp det siste året, og selv om det så dramatisk ut da kjedet hoppet av underveis i rundløypen, var «Gull-Rita» nesten minuttet før neste kvinne i mål.

Mens Sundby, Tufte, Verås Larsen og Dahle var store forhåndsfavoritter i sine øvelser, kom Norges siste gull som et sjokk på de fleste. Andreas Thorkildsen hadde riktig nok levert flere gode prestasjoner på friidrettsbanen forut for OL, men at det skulle holde til gull hadde de færreste drømt om. Men da Kristiansand-gutten fikk opp 86,50 meter i det andre kastet steg forventningene i den norske kolonien på OL-stadion i Aten. Konkurrentene feilet en etter en, og til slutt sto unggutten igjen på toppen av seierspallen.

Hva så med de andre norske utøverne? Bak toppene var det dessverre sørgelig tynt. Fritz Aanes’ OL-comeback var over etter én kamp. Også Stian Grimseths gjensyn med de olympiske ringer ble en trist affære. Naustdal-bamsen måtte bæres ut av podiet med ødelagt kne. Både Jim Svenøy og Marius Bakken var sjanseløse på finaleplass, og Kjersti Tysse Plätzer gledet seg bare over å fullføre kappgang uten å bli disket. Mens Thor Hushovd slet med ettervirkningene av sykdommen i Tour de France, og brøt fellesstarten i sykkel.

Det gledelige er imidlertid, for uten den solide gullfangsten, at mange av de sterkeste kortene våre også blir å se de kommende årene. Både Siren Sundby, Eirik Verås Larsen, Siren Sundby og Olaf Tufte blir trolig å se i Beijing-OL i 2008. Der er kanskje håndball-jentene også på plass, på jakt etter et etterlengtet olympisk gull.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021

Kommentarer til denne saken