*Nettavisen* Sport.

Tidenes største OL-tropp

Foto: Berit Roald/SCANPIX

Tidenes største norske OL-tropp tar mål av seg til mellom 20 og 25 medaljer i Vancouver i februar.

– Vi har stipulert et maksimalt medaljepotensial til 35. Men all erfaring viser at sluttresultatet vil ligge noe under det optimale. Derfor mener vi 20-25 medaljer er realistisk, sier toppidrettssjef Jarle Aambø.

Til sammenlikning ble det 19 medaljer under forrige OL, i Torino i 2006. Rekorden er 26 fra Lillehammer i 1994. I de to påfølgende lekene, i Nagano og Salt Lake City, ble det 25.

Blant de tre beste
Den norske målsettingen foran vinterlekene, som onsdag er 100 dager unna, går også ut på å bli blant de tre beste nasjonene.

– Det er ambisiøst. For det er en beintøff og stadig hardere kamp om å nå opp i nasjonskonkurransen i vinterlekene. Minst seks-sju nasjoner vil slåss om å ende topp-3, framholder toppidrettssjefen.

Uttaket vil som vanlig skje i tre etapper – det første i desember, det siste tett oppunder lekene, som åpnes fredag 12. februar.

– Det er Olympiatoppen som både formelt og reelt er ansvarlig for uttaket, etter innstilling fra trenerne i de ulike forbundene. Men det oppstår sjelden store diskusjoner rundt dette, sier Aambø.

Tidenes største tropp
Han regner med at den norske troppen vil bestå av mellom 90 og 95 aktive. Den blir i så fall Norges største gjennom tidene. Den største til nå var på 83, i Albertville i 1992, én mer enn på hjemmebane to år senere.

I tillegg kommer et like stort antall i støtteapparatet, samt rundt 25 personer i ulike funksjoner rundt troppen uten akkreditering. Dermed vil det totale antallet komme opp i 215-220 mennesker.

Etter kjempesukessen i Salt Lake City i 2002 – med tidenes største gullfangst (13) og 25 medaljer i alt – var optimismen stor foran Torino-lekene i 2006. Men der gikk mye galt, og antall gull begrenset seg til to.

Etter en grundig evaluering, ble det tatt tak i mye i kjølvannet av lekene, og Aambø mener Norge nå er svært godt forberedt til nye vinterleker.

16-17 millioner
– Satsingen har de to siste årene kostet til sammen rundt 16-17 millioner. Det er litt mer enn sist, men betydelig mindre enn foran 2002-lekene i Salt Lake City, opplyser han.

Summen inkluderer også utgiftene til de siste treningsleirene før lekene. De vil foregå ulike steder. Noen vil forberede seg i Norge, noen i Mellom-Europa og mange på høydetrening i Sun Valley og Silver Star i USA. Noen, blant annet flere langrennsløpere, kommer direkte fra verdenscup.

Etter OL går stafetten videre til Paralympics, der Norge vil stille med 29 utøvere fordelt på fire idretter. I tillegg kommer 21 i støtteapparatet. Målet er fire-fem medaljer og en plass blant de 15 beste i nasjonskampen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.