RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidenes Tippeliga-thriller

Tippeliga-avslutningen 2004 kan kun beskrives med ett ord: Fenomenal.

Rosenborg ledet gjennom store deler av sesongen, men da Vålerenga banket trønderne 4-1 på Lerkendal seks serierunder før slutt, øynet Oslo-klubben et håp.

Et håp om å sikre seg sin første gullmedalje i landets øverste serie siden 1984.

Rosenborg hadde på grunn av rustent spill i de siste seriekampene mistet forspranget, og før siste Tippeliga-runde var oppskriften enkel. Vålerenga måtte vinne med flere mål enn RBK for å kapre seriegullet.

Rosenborg møtte Lyn hjemme på Lerkendal, mens Vålerenga tok imot Stabæk på Ullevaal.

Disse to kampene skriver seg inn i den norske fotballhistorien som de mest spennende noensinne. Fotballfansen i Norge kunne omtrent ikke i sin villeste fantasi ha håpet på en lignende serieavslutning.

Ikke bare kunne Rosenborg for første gang siden 1991 risikere å ta til takke med sølvmedaljer, men Vålerenga – Oslos stolthet, klubben med noen av Nordens beste fotballsupportere i ”Klanen” - kunne bli seriemester.

Hovedstaden eksploderte i ellevill jubelrus lenge før kampen. Kampen ble utsolgt omtrent én uke i forveien.

Sportssjef Thomas Enger har som en avslutning på idrettsåret 2004 bedt journalistene i sportsredaksjonen fortelle om sitt sterkeste minne.

På Ullevaal ble det satt ny publikumsrekord i Vålerengas oppgjør mot Stabæk. 23591 tilskuere dekket landskampsarenaen til randen og skapte en stemning på tribunen som fotball-Norge sjelden har sett maken til.

Stemningen var sydlandsk fra første spark på ballen.

Lengre nordover i landet mobiliserte trønderne i samme stil. 21221 tilskuere møtte frem på Lerkendal, vel vitende om at Rosenborgs trener Ola By Rise allerede hadde fått sparken – til tross for at den tidligere landslagskeeperen hadde ledet Rosenborg til gruppespillet i Champions League, og mot et nytt gull i Tippeligaen.

I løpet av de 90 minuttene valset gullet frem og tilbake mellom Trondheim og Oslo. Kjetil Wæhler ga Vålerenga ledelsen i det 28 minutt. Klanens jubelbrøl kunne høres over hele landet.

Seriegullet var i Oslo!

Men jubelrusen på Ullevaal gikk over til nervøs kaldsvetting da Daniel Braaten sendte Rosenborg i føringen i det 68. minutt. Siden ble det 2-0, 2-1 og 3-1 og et foreløpig gull på Lerkendal, før to kjappe mål av Erik Hagen og Daniel Fredheim Holm i det 81. og 83. minutt igjen sendte pokalen til hovedstaden.

Norges fotballforbund, som på forhånd hadde tatt med seg gullmedaljene både til Oslo og Trondheim, belaget seg på å dele ut gullet for sesongen 2004 til Vålerenga.

Men Tippeligaens toppscorer Frode Johnsen ville det annerledes. Den tidligere Odd-spissen fullførte sitt hat trick og sørget for nok en trøndersk seiersfest minuttet før full tid.

Kampen på Lerkendal ble blåst av, og Rosenborg hadde gullet i lommen. RBK-spillerne benket seg foran TV 2s FotballXtra for å få med seg sluttminuttene av Vålerengas møte mot Stabæk.

De fikk se at Vålerenga kjempet en desperat kamp mot klokken for å få inn den avgjørende fulltrefferen. Men ballen ville ikke i nettet.

Vålerenga vant 3-0, Rosenborg 4-1. Gullet var nok en gang i Trondheim. For 13. gang på rad.

Som nøytral fotballsupporter har svetten fremdeles ikke lagt seg. Tankene går fremdeles tilbake til 30. oktober 2004.

I redaksjonen i Bergen finner vaskehjelpen fremdeles avbitte negler og grå hår på gulvet etter den dramatiske serieavslutningen.

Årets sportshøydepunkt i 2004.

Og allerede neste år er det duket for nye høydepunktet i Tippeligaen. Med trenerlegender som Nils Arne Eggen og Egil ”Drillo Olsen tilbake i manesjen, publikumslag som Aalesund og Start tilbake i den øverste serien, nye moderne stadionanlegg og profiler som Alexander Ødegaard og Martin Andresen fremdeles i Norge, står høyepunktene i kø sesongen 2005.

Det er bare å begynne å glede seg.

Godt nytt sportsår!

Sturla Johannessen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere