*Nettavisen* Sport.

Tidenes tredje beste lag

Foto: AFP/Scanpix

Nettavisens uhøytidelige kåring av tidenes beste fotballag fortsetter med tredjeplassen.

27.12.07 13:11

Første juledag presenterte vi femteplassen - Manchester Uniteds trippelvinnere i 1999. Andre juledag presenterte vi fjerdeplassen - Ungarns fantastiske lag i 1953.

Denne gang presenterer vi tredjeplassen - Real Madrids lag i perioden 1956-1960.

Trofétørke
Det var 21 år siden sist Real Madrid hadde vunnet den spanske ligaen da hovedstadsklubben gjorde det i 1954. Det skulle også vise seg å være starten på en fantastisk epoke.

Klubben vant den spanske ligaen fire ganger fra 1954 til 1958. Faktisk vant Real Madrid ligaen 12 ganger de neste 15 årene.

Og de vant serievinnercupen de fem første årene den ble arrangert.

Det startet med klubbpresident Santiago Bernabéu Yeste, som fra 1953 satset bevisst på å kjøpe klassespillere fra utlandet.

Nøkkelkjøpet
Den viktigste var Alfredo Di Stéfano, som endte i Real etter en kontroversiell drakamp med Barcelona. Han bidro sterkt til ligagullet i 1954 med sine 29 mål, og ble ligaens toppscorer i sin første sesong i Spania.

Den Buenos Aires-fødte spissen scoret 267 mål på 294 kamper for Millonarios i Colombia før han kom til Real Madrid, hvor det i løpet av perioden 1953 til 1964 ble 216 mål på 282 kamper.

Men laget hadde også spanske helter. Den kanskje største var Francisco «Paco» Gento, en lynrask venstreving med utsøkt teknikk og velutviklet målteft.

Gento scoret 30 mål på 89 kamper i europacupen og vant serievinnercupen seks ganger. Det er fremdeles rekord.

I forsvaret dominerte den høye og kraftfulle kapteinen Miguel Muñoz, som av Barcelonas legendariske trener Helenio Herrera ble omtalt som «den virkelige motoren i laget». Muñoz skulle senere bli trener i Real Madrid og ledet faktisk laget til seieren i 1960.

Imponert av Kopa
I den første finalen i det vi i dag kjenner som Mesterligaen, vant Real Madrid 4-3 over franske Stade de Reims. En 25 år gammel playmaker med fransk pass og polske foreldre imponerte stort for taperlaget; Raymond Kopa.

Og neste sesong spilte også han for Real Madrid.

Det allerede sterke laget ble enda sterkere, og Real Madrid gjentok bedriften i 1957. Manchester United ble slått i semifinalen etter 3-1 i Madrid og 2-2 i Manchester.

I finalen mot Fiorentina scoret Alfredo Di Stéfano på straffespark 20 minutter før slutt. Paco Gento sørget for at det endte 2-0.

Puskas kom i 1958
Den tredje seieren i serievinnercupen ble tøffere. AC Milan var motstander i finalen på Heysel stadion i 1958. Italienerne tok ledelsen to ganger, Di Stéfano stod for en av to Real-utligninger før Paco Gento ble matchvinner ved å score i andre ekstraomgang.

Så fikk Di Stéfano og Kopa selskap av Ferenc Puskas. Puskas scoret fire hat trick sin første sesong i Spania. 4. januar 1959, i en kamp mot Las Palmas, scoret Puskas og Di Stéfano hvert sitt hat trick i en 10-1-seier.

Det var ikke siste gang duoen scoret tre mål hver i samme kamp...

Sesongen 1958/59 fikk Real Madrid tøff kamp av bynabo Atletico Madrid i semifinalen i serievinnercupen. Atletico endte på andreplass i Primera Divisíon sesongen før og fikk dermed være med i den gjeveste klubbturneringen i Europa.

Real Madrid vant 2-1 hjemme på Chamartín, men tapte 0-1 på bortebane. I omkampen vant Real Madrid - og det avgjørende målet ble nok en gang scoret av Alfredo Di Stéfano.

I finalen vant Real 2-0, og Alfredo Di Stéfano scoret igjen - for fjerde finale på rad.

Klassikeren på Hampden Park
Den store klassikeren og mest berømte kampen som dette Real Madrid-laget spilte, kom foran 127.000 tilskuere på Hampden Park i Skottland.

Motstander var Eintracht Frankfurt og anledningen var finalen i serievinnercupen. Real Madrid kunne vinne turneringen for femte gang på rad - Frankfurt kunne bli det andre vinnerlaget i historien.

Tyskerne tok ledelsen gjennom Richard Kress tidlig i første omgang. Så scoret Ferenc Puskas fire mål og Alfredo Di Stéfano tre før tyskerne igjen fant nettmaskene med to trøstemål på tampen. Real Madrid vant 7-3.

Ingen lag har siden vært i nærheten av å vinne Europas gjeveste klubbturnering fem ganger på rad. Og det er vanskelig å se for seg at det noen gang vil skje.

Les flere artikler på Nettavisens sportsseksjon!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.