Det har aldri vært sykkelsportens best bevarte hemmelig, men nå har amerikanske Jonathan Vaughters lagt kortene på bordet.

- Jeg valgte å dope meg. Jeg er lei meg for den beslutningen og angrer dypt, skriver Vaughters i The New York Times.

39-åringen har tidligere syklet for US Postal (1998 og 1999) og Crédit Agricole (2000-2002). Nå er han manager for Garmin-Sharp, som Thor Hushovd og Gabriel Rasch var innom i 2011 (da undet navnet Garmin-Cervélo).

Vaughters har de siste årene ført en noe kontroversiell antidopingpolitikk. Han forteller stadig vekk hvordan hans lag, Garmin-Sharp, jobber for en ren sykkelsport. Samtidig har han gitt dopingsyndere som David Millar og Thomas Dekker en ny sjanse.

Vil ikke være en hykler
Amerikaneren har toppet det hele med uttalelser som dette:

- Om jeg dopet meg? Hør her: Det er lenge siden jeg var aktiv.

- Jeg er avhengig av å ha fokus på rytterne mine, laget og fremtiden. Dersom alt fokuset blir på meg, så ødelegger jeg... Nei, det vil jeg ikke, sa Jonathan Vaughters til VG i 2011.

- Du ber rytterne om å være åpne og ærlige. Bør ikke du da være det samme? spurte VG.

- Jo, og som manager gjør jeg det. Men det er ti år siden jeg var aktiv. Dersom jeg ikke lærte leksen min den gangen, og ikke brukte det til å lede laget mitt i riktig retning i dag, så hadde jeg ikke vært ærlig og åpen. Da ville jeg vært en hykler. Men det er jeg ikke. Jeg bruker alt jeg har lært på en positiv måte.

Les også: Var Hushovds sjef dopet?

Vaughters: - Jeg hatet det
Nå har altså Jonathan Vaughters valgt å legge alle kortene på bordet.

- Jeg hatet det (å jukse), men jeg var ambisiøs. Det er en egenskap samfunnet ellers beundrer. Jeg hadde jobbet mer enn halvparten av livet mitt for én ting. Men når du er ambisiøs i en verden der reglene ikke håndheves, det er som å fuske med skatten din i en verden hvor staten ikke følger med, utdyper han.

I innlegget som ble publisert av The New York Times lørdag forteller Vaughters om oppveksten, hvor mye han ofret for å bli proffsyklist, dopingbruket, og hva som skal til for at den nye generasjonen ikke tar det samme valget som ham.

Les hele innlegget til Jonathan Vaughters her!

Som aktiv syklist var Vaughters en sterk klatrer. Han har blant annet vunnet to ganger opp til Mont Ventoux under Critérium du Dauphiné (1999 og 2001). Amerikaneren hadde den raskeste tiden opp fjellet før Iban Mayo (da Euskaltel-Euskadi, testet positivt på EPO i 2007) satt ny rekord i 2004.

Han la opp etter at han veltet ut av Tour de France i 2002 (syklet riktignok på nasjonalt nivå i 2003).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Innblandet i Armstron-saken
Under årets Tour de France var Vaugherts nok en gang i dopingsøkelyset. Det nederlandske avisen De Telegraaf skrev at fem av Lance Armstrongs tidligere lagkamerater skal ha innrømmet å ha brukt doping. De fem skal også ha vitnet mot sykkelkongen.

Fire av dem er fortsatt aktive. Det er George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vandevelde og David Zabriskie. Den femte, og som har lagt opp: Jonathan Vaughters.

Les også: Armstrong-kamerater innrømmer doping

Sykkelsporten er i dag full av ledere og sportsdirektører som har en fortid med dopingmisbruk. Bjarne Riis, lagmanager for Saxo Bank-laget, er det mest velkjente eksempelet. I tillegg har vi blant andre Erik Zabel i Katjusja og Kim Andersen i RadioShack-Nissan. Vaughters er med andre ord ikke den eneste i det «gode selskap».