Den svenske avisen Expressen har gjort et større intervju med langrennshåpet Patricija Eiduka fra Latvia og omtaler henne som en langrennssensasjon. Det er ventet at 23-åringen skal kunne konkurrere med de aller beste om noen år.

Hun gjorde seg for alvor bemerket under Tour de Ski da hun knuste østerrikske Tessa Stadlober i spurten og sikret seg en femteplass under jaktstarten i Oberstdorf. Hennes beste resultat i verdenscupen så langt i karrieren.

Veien mot toppen fra Latvia har imidlertid ikke vært enkel og tidlig måtte Eiduka søke seg ut av landet for å få matching og trening. Dette førte til at hun havnet i stallen til den polske legenden Justyna Kowalczyk – kjent som en av Marit Bjørgens argeste rivaler.

LES OGSÅ: Klar beskjed om Schumacher: – La ham være i fred

– En hard skole

Til Expressen forklarer Eiduka at tiden under den polske legenden var en tøff, men lærerik tid for henne.

– Justyna var mitt idol som ung. Hun var den som kunne utfordre de norske og svenske om seieren og det var heftig for meg.

– Det var tøft, vi trente hardt og hun lærte oss virkelig hvordan det er å være profesjonell. Det å være et profflag i alt vi gjorde. Fra trening, til mat og søvn. Det var en hard skole, men jeg lærte mye av henne, forteller 23-åringen i intervjuet.

Mot slutten av 2021/22-sesongen valgte imidlertid den latviske jenta og forlate Kowalczyk-laget. Det kom rapporter og rykter om dårlig stemning mellom utøverne. Til Expressen ønsker hun imidlertid ikke å gå for mye inn på nettopp det.

LES OGSÅ: Nye rykter om Chelsea: – De vil bli latterliggjort

– En viss sannhet

Den latviske avisen Delfi hevdet at «relasjonen med de polske løperne ble anstrengt i takt med at Eidukas prestasjoner ble bedre».

– Jeg vil ikke si så mye om det. Jeg har et bra forhold til Justyna og de andre i teamet i dag og jeg vil ikke at de skal lese at jeg har sagt noe annet, sier hun.

– Det er en viss sannhet i det, men jeg vil ikke si så mye mer enn det, utdyper hun.

Etter bruddet med den polske gjengen, så langrennstalentet seg om etter nye muligheter og fikk kontakt med det britiske landslaget.

Der har hun en nordmann som trener, Jostein Vinjerui. Han er full av lovord om den lovende langrennsløperen.

– Om to, tre år er hun kanskje den beste i verden, sier han til Expressen.

– Spiller ingen rolle

Selv sier Eiduka at hun har tatt ytterligere steg i den nye gruppen, etter bruddet med Kowalczyk-gjengen.

– Jeg føler meg som en helt annen person nå, enn tidligere. De har lært meg at jeg kan nå resultater på en litt mer behagelig måte enn det jeg trodde tidligere. Vi forbedrer oss så raskt, forteller hun.

LES OGSÅ: Klaveness vrakes – får ikke plass i Uefa-styret

– Det betyr mye for meg å bevise at det ikke spiller noen rolle hvor du kommer fra. Om man er fra en stor eller liten skinasjon. Man kan måle seg med de beste, likevel. Jeg blir veldig motivert av gode resultater, sier hun.

I tillegg til femteplassen under jaktstarten i Tour de Ski, har Eiduka også gjort seg bemerket i andre renn den siste tiden. Under kvinnenes femmil i Holmenkollen i mars ble hun nummer ni og på Lillehammer denne sesongen ble hun nummer elleve.

Hun har også fått med seg en 13.-plass fra verdenscuprennet i Val di Fiemme denne sesongen.

Skal vi tro de som følger henne tettest, kan dette altså bare være starten på et som kan bli en meget spennende karriere.