*Nettavisen* Sport.

Tidligere lokalpolitiker hyllet «de etnisk norske håndballjentene» på Facebook: – Det er forkastelig, sier landslagstrener

RASISTHYLLEST: En tidligere lokalpolitiker i Rogaland hyllet de norske håndballjentene, og ga ros for at det bare er etnisk norske håndballjenter på laget. Håndballforbundet svarer slik: - Vår visjon er "Håndball for alle". Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Etter at Nettavisen tok kontakt fjernet han det rasistiske innlegget. Landslagsledelsen mener slike ytringer «blir for dumt».

25.12.15 22:13

Forrige fredag, 18. desember, slo håndballjentene Romania i en høydramatisk semifinale i håndball-VM.

Etter 35-33-seieren etter ekstraomganger ble de norske jentene hyllet av hele det norske folk, og på sosiale medier tok det av.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mia Hermansson Högdahl, assistenttrener for det norske kvinnelandslaget i håndball. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Laget er verdens beste pga 100% etnisk norsk besetning

I gruppen som heter «Ordet er fritt - ordet er ditt» kom det også en hyllest til håndballjentene som ble heftig debattert. En tidligere lokalpolitiker på Vestlandet skrev følgende:

«Gratulerer til våre flotte etnisk norske håndballjenter med finalespill, laget er verdens beste pga 100% etnisk norsk besetning. Hadde det vært kvotert inn en hijab eller to ville laget havnet blant de fem dårligste! Se bare på herrelandslaget i fotball, der har det gått dårlig der! GRATULERER VIKING JENTER!!», skrev den tidligere lokalpolitikeren.

Mannen har tidligere hyllet Anders Behring Breivik, og publisert rasistiske innlegg i sosiale medier. Han er også tidligere anmeldt for trusler mot redaktøren av nettstedet Vepsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Keeper Kari Aalvik Grimsbø (i midten) og resten av spillerne danser av glede etter at Norge ble verdensmestere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Hvorfor ringer du meg?

Da Nettavisen tok kontakt med mannen, var det postet 109 kommentarer, og mannen var tydelig brydd med oppmerksomheten.

– Hvorfor ringer du meg? Jeg skrev innlegget i en lukket gruppe, og det var aldri meningen at journalister skulle ha noe med dette å gjøre. Kommentaren var ikke ment for det offentlige rom.

Facebook-gruppen har over 3000 medlemmer, det må vel regnes som en ytring i det offentlige rom?

– Det var en melding skrevet i en privat gruppe! sa mannen før han la på røret.

Mia Hermansson Høgdah er assistenttrener på det norske kvinnelandslaget. Hun er krystallklar på hva hun synes om innlegget.

– Det blir helt feil. Det er forkastelig og bortkastet. Jeg velger ikke å bli provosert av slike innlegg, og velger bort å lese slike ytringer. Det blir for dumt, sier hun til Nettavisen.

– Hvorfor er det ikke spillere med minoritetsbakgrunn på landslaget?

– Det er fordi vi har færre spillere med innvandrerbakgrunn på jentesiden etter 12-13 årsalderen. Det er mange som forsvinner, men vi jobber veldig for å få opp andelen, forklarer assistenttreneren.

Hun mener likevel at den tidligere politikeren bommer helt når han ytrer ønske om bare å ha etnisk norske spillere på håndballandslaget.

– Det er ytringsfrihet i dette landet, men jeg tolker innlegget hans som at han ikke ønsker innvandrere på landslaget. Da er han politisk på villspor, og det er ikke noe vi identifiserer oss med, slår Hermansson Høgdahl fast og legger til:

– Våre uttak baserer seg på spillernes ferdigheter, ikke noe annet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kirsten Birkeland, kommunikasjonsrådgiver Norges håndabllforbund. Foto: Svein André Svendsen

Håndballforbundet: – Fokus på minoriteter

Håndballforbundet er heller ikke begeistret for rasisthyllesten.

– Landslagstrenere velger til enhver tid de beste håndballspillerne med norsk statsborgerskap til landslagene, uavhengig av hudfarge, seksuell legning og religion, sier kommunikasjonsrådgiver Kirsten Birkeland til Nettavisen.

– Vår visjon er håndball for alle. I inkluderingsarbeidet har vi spesielt fokus på minoriteter, fortsetter Birkeland og viser til forbundets inkluderingsprosjekt på deres egne nettsider.

Etter at Nettavisen tok kontakt med den tidligere lokalpolitikeren fjernet han innlegget fra gruppen, med en kommentar om at han oppfattet det som «sært at journalister tok kontakt».

Onsdag kveld la han imidlertid ut en nytt innlegg hvor han påpekte at det var typisk norsk å våre god, fordi håndballjentene bare hadde etnisk norske spillere på laget (se bildet under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Den tidligere politikeren la også ut et innlegg om "gode etniske nordmenn" på Facebook onsdag, etter at han hadde fjernet sinn første innlegg tirsdag. Foto: Skjermdump Facebook

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag