Team Sky-rytter Juan Antionio Flecha støtter ikke hvordan hans tidligere lagledelse bekjemper doping. Flecha, som neste sesong kjører for det nederlandske laget Vacansoleil, mener Skys rigide prinsipper om nulltoleranse gjør mer skade enn godt.
- Jeg ser ikke poenget med en slik praksis, sier den argentinskfødte spanjolen til El Pais.
- Det eneste en slik fremgangsmåte bringer til veie er skadelig publisitet, og at de beste trenerne forsvinner fra laget.
Med beskrivelsen «en enestående trener som alltid forfektet dopingfri sykling», tar Flecha sin tidligere trener, den nå avskjedigede Bobby Julich, i forsvar.
I vaken av skandalen rundt Lance Armstrong ble samtlige medlemmer av Team Sky bedt om å signere en erklæring hvor de bekreftet sin dopingfrie fortid.
Flecha hadde allerede meldt overgang til Vacansoleil før oppvaskerunden ble initiert, men har lite til overs for lagets kompromissløse antidopingregler.
- Min fortid tilhører bare meg. Jeg må ikke dele den med noen, bedyrer Flecha, som startets sin profesjonelle karriere for spanske Relax-Fuenlabrada i 2000.
Også kritisk
En mer artikulert og sakkyndig kritikk av Team Sky nulltoleranse-praksis kom tidligere denne uken fra David Howman, direktør i det internasjonale antidopingbyrået (WADA). Howman sier at det britiske storlagets fremgangsmåte virker mot sin hensikt, oppfordrer til stillhet og vil gjøre lite for å oppnå det langsiktige målet om å rydde opp i sporten.
- Ingen åpner sin munn hvis de risikerer å få sin tunge avskåret, sier en desillusjonert Howman til Velonation.
- Mye nyttig informasjon i kampen mot doping kan gå tapt hvis nulltoleranse får en bred utfoldelse.
Det australske laget Orica-GreenEDGE, som i år fikk sin debut på sykkelsportens hovedscene, initierte forrige uke en intern revisjon av lagets antidopingpraksis. Laget ønsker å holde orden i egne rekker etter at sportsdirektør Matt White ble presset til å avsløre sin mørke dopingfortid. White måtte forlate sin stilling umiddelbart.
Les også: Sky tvinger folk til å lyve
Antidoping-eksperten Nicki Vance, som har fått i oppdrag å gjennomføre revisjonen av Orica-laget, er også betenkelig til hvorvidt nulltoleranse er en fuktbar vei forover. Vance har over 20 års erfaring med antidopingarbeid, og mener at man ikke kan avsverge fortiden i jakten på en bedre fremtid.
- Sporten har endret seg så drastisk. Da jeg ble involvert i dette arbeidet tidlig på 90-tallet fantes det steroider i form av klistermerker og man kunne ikke oppdage EPO, sier Vance til Cycling Central.
- Vi må ta innover oss at miljøet som ble tillatt å vokse den gangen, ikke gav rytterne insentiver til å konkurrere rent. I dag tror jeg eks-dopere kan være en stor ressurs.