*Nettavisen* Sport.

Til angrep på gamle rekorder

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

10 norske friidrettsrekorder er 30 år eller eldre. Nå står flere av dem for fall. Den første kan ryke alt til helga.

Da går Oslo-gutten Eivind Henriksen til angrep på Richard Olsens norske rekord i slegge fra 1980, som lyder på 74,46, under et kaststevne i Göteborg.

- Jeg kan ikke love rekord. Men formen kjennes ganske bra, sier Tjalve-kasteren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Den talentfulle unggutten, som blir 21 i september, legger ikke skjul på at sesongens store mål er å slette den mosegrodde rekorden, som er 10 år eldre enn ham selv.

Nærmer seg stadig
Og ingen blir overrasket om det skjer. I fjor forbedret han seg med nærmere fire meter – fra 69,07 til 72,86. Han endte med andre ord bare 1,60 meter fra rekorden.

- Jeg har god grunn til å håpe på enda større framgang i år. I fjor kom jeg seint i gang med treningen på grunn av skader. Denne høsten og vinteren har jeg derimot vært helt skadefri, og har i det hele tatt en veldig bra treningsvinter bak meg, sier Eivind Henriksen.

Sesongåpningen for et par uker siden lover da også bra. Da forbedret han pers’en sin med 13 centimeter. Nå akter han å nærme seg rekorden enda mer, aller helst overta den.

Legendariske rekorder
Hans kvinnelige sleggekollega og klubbkompis, Mona Holm, håper også å pynte på norgesrekorden i samme stevne. Den er imidlertid på langt nær så gammel som på herresiden. Namdalingen forbedret den selv til 67,96 i fjor.

Derimot er det flere av de eldste norske utendørsrekordene som ser ut til å leve farlig denne sesongen. Den aller eldste, Kristen Fløgstads 8,02 i lengde fra 1973, er nok på ingen måte i faresonen. Det er derimot de to nærmest legendariske rekordene på 1500 meter – Lars Martin Kaupangs 3.37,4 fra 1976 og Grete Waitz’ 4.00,55 fra 1978.

Flere i faresonen
Ut fra det som skjedde i fjor er dette realistiske målsettinger for henholdsvis Henrik Ingebrigtsen og Ingvill Måkestad Bovim. Sistnevnte rapporteres å være i perfekt utvikling foran sesongstarten. Ingebrigtsen har derimot hatt en trøblete vinter med sykdom og skader, og spørsmålet er hvor mye dette har satt ham tilbake.

Andre tilårskomne rekorder som lever utrygt er Hilde Fredriksens 56,33 på 400 meter hekk fra 1983, som Stine Tomb er kapabel til å slette. Og hvis Ezinne Okparaebo bestemmer seg for å løpe noen 200-metere i løpet av sesongen, overlever neppe Mona Evjens rekord på 23,31 fra 1982.

(ANB)

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag