RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tilbake etter kjønnstest

Foto: OLIVIER MORIN (AFP)
Sist oppdatert:
Nå hudfletter Caster Semenya Det internasjonale friidrettsforbundet.

Sørafrikanske Caster Semenya (19) fikk mye oppmerksomhet for sitt utseende og løpesett da hun vant VM-gull i Berlin sist sommer.

I etterkant måtte tenåringen blant annet gjennom en kjønnstest, og nå slår løpsdronningen knallhardt tilbake mot behandlingen hun fikk.

Spesielt får Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) unngjelde. I en pressemelding fra mellomdistanseløperen, hvor hun kunngjør sitt comeback denne sesongen, heter det blant annet:

- Siden min seier på kvinnenes 800 meter i Berlin-VM i august i fjor har jeg vært utsatt for uberettigede og aggressive undersøkelser av de mest intime og private detaljer rundt min eksistens.

- Noen av hendelsene som ledet opp til og umiddelbart etter Berlin-VM har krenket ikke bare mine rettigheter som idrettsutøver, men også mine fundamentale og grunnleggende menneskerettigheter, inkludert mine rettigheter om verdighet og privatliv.

Semenya skriver videre i pressemeldingen at hun tre ganger via sine juridiske rådgiver forsøkte å få resultatene fra IAAF på testene de hadde foretatt – uten å få svar.

For tiden er sørafrikaneren regnet som nummer en i verden på 800-meter, og hun har også fått beholde prispengene fra Tyskland-VM.

Hun mener likevel hun har lidd store tap som følge av behandlingen fra IAAF.

- Resultatet er at mine atletiske evner og inntjeningspotensial har blitt alvorlig kompromittert. Jeg er først og fremst en utøver, og det er avgjørende for konkurranseevnen, mitt velvære og for mine forberedelser til arrangementer under den europeiske sommeren at jeg får målt mine evner og resultater mot andre idrettsutøvere, skriver Semenya ifølge The Guardian.

Den knallharde kritikken til tross, Caster Semenya understreker likevel i pressemeldingen at hun vil fortsette å samarbeide med IAAF i hva det måtte gjelde og de måtte be om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere