DOHA/OSLO (Nettavisen): Kampen mellom Portugal og Uruguay var fortsatt målløs da det var spilt 50 minutter, men supporterne fikk likevel noe å juble for.

Like etter at spillet var satt i gang som følge av en portugisisk skade, kom en supporter stormende inn på banen.

Fra Nettavisens posisjon på presseplassene på enorme Lusail Stadium, kunne man se tilskueren løpe på tvers av store deler banen og forbi en vakt før han ettertrykkelig ble kroppstaklet av en annen.

Portugal-stjernen Ruben Neves sier etter kampen at han la merke til budskapet til tilskueren som stormet banen.

– Vi vet hva som har skjedd rundt dette mesterskapet. Vi er selvfølgelig med dem. Iran også, for jeg så t-skjorten hans. Jeg håper det ikke skjer noe med gutten, for vi forstår budskapet og jeg tror hele verden forsto det også, sier midtbanespilleren etter kampen.

Les også: Klaveness avfeier Danmarks Fifa-trusler: – Ikke et tema

– Fin gest, men liten betydning

Tilskueren hadde med seg et regnbueflagg ut på banen, samt en T-skjorte med påskriften «Redd Ukraina» på forsiden, og «Respekt for Iranian Women» på baksiden.

– Det er en markering, som viser at noen er villig til å stå opp for LGBT-rettigheter, i et land hvor homofili er forbudt, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge til Nettavisen.

Men han tror ikke handlingen vil få noen videre betydning for homofiles rettigheter i Qatar.

– Det er en måte å protestere på måten Fifa og qatarske myndigheter har nektet folk å vise støtte ved å bruke regnbueflagget. På denne måten er det en fin gest, sier Egenæs.

– Vi hadde ventet at noe slikt skulle skje, fortsetter han.

Fullsatte Lusail fikk tydeligvis med seg budskapene til banestormeren, som ble møtt med applaus fram til han ble geleidet bort av vaktene. Det fikk nemlig publikum til å pipe mot vaktene.

– Så er det en tilskuer som løper ut på banen med et regnbueflagg. Det er tung symbolikk. Publikum buer mot vaktene som tar denne karen ut av banen, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

– Det var jubel da han kom inn på. Det kan vi like, uten å bli altfor politiske her, fortsatte Nilssen.

Les også: Slik forklarer Fifa tilskuertall-forvirringen

Forventer mild straff

NRKs kommentatorer var samstemte i at de ikke ville vært i banestormerens sko i det han ble geleidet av banen.

Egenæs tror ikke tilskueren som stormet banen vil få noen hard behandling av qatarske myndigheter.

– I utgangspunktet ser jeg ikke for meg at han skal bli utsatt for fysisk mishandling, eller annen streng straff.

– Jeg forventer at han blir behandlet som andre banestormere. Det vil vi trolig få vite i løpet av morgendagen, sier Egenæs.

Dette er ikke første gangen det blir oppstyr rundt regnbuemarkeringer dette mesterskapet.

Før åpningskampene raste flere nasjoner mot Fifa, etter at de dagen før landenes kamp truet med å dele ut sanksjoner dersom de brukte regnbuekapteinsbindene med teksten «One Love».

Flere supportere har også blitt nektet adgang til stadioner hvis de hadde regnbueeffekter på seg. Dette til tross for at Fifa før VM ga beskjed om at det var tillat å bruke regnbue-symbolet.

Les også: Måtte gni seg i øynene av Fifa-melding: – Latterlig