Gå til sidens hovedinnhold

Tippeligaens Arsene Wenger

Møt treneren som har kjent Wenger i 14 år, og som reiser på studietur til Arsenal hver høst.

NADDERUD (Nettavisen): Stabæks Jan Jönsson (46) ble venn med Arsenal-manager Arsene Wenger allerede i 1993, og har hatt tette bånd til Arsenal-manageren siden.

Det hele startet da Jönsson var trener i Japan tidlig på nittitallet.

- Jeg var assistenttrener i Hiroshima, og Wenger hadde allerede da en spesiell interesse for japanske spillere. Kontakten oppstod da flere av våre spillere var over og trente med Monaco, som han ledet den gangen.

- Da han så kom over og trente Nagoya Grampus Eight midt på 90-tallet, ble det selvfølgelig mer kontakt, forteller den populære Stabæk-treneren.

Han har mye positivt å si om sin franske trenerkollega.

- Wenger er sympatisk, og gir et generelt et godt inntrykk.

- I tillegg stemmer fotballfilosofien vår godt overens.

Læretid i Japan
Jan Jönsson fortsatte å utdanne seg som trener i Japan, under erfarne Stuart Baxters vinger i Kobe. Etter læretida var det hjem til Sverige, hvor han trente Ljungskile i 1998, og Landskrona fra 1999 til 2004. Til Stabæk kom han etter at nedrykket til Adeccoligaen ble klart i 2004.

Hele tiden har han hatt kontakt med sin mer berømte, franske kollega.

- Vi prates nok ikke så ofte, men vi sees en gang i året når jeg er over og studerer Arsenal en ukes tid på trening og i kamp.

- Da blir det en del fotballfaglige diskusjoner, selv om jeg er forsiktig med å skulle diskutere for mye. Jeg ønsker ikke å gjøre ham trøtt, påpeker svensken.

Likheter
Tilfeldig eller ikke, Jan Jönsson mener han ser flere likheter i måten Arsenal og Stabæk spiller sin fotball på. Først og fremst i den friheten spillerne får.

- Begge lagene gir sine spillere mye individuell frihet. Forsvarerne kan gå opp, flankespillerne skjære inn og bevege seg mye mot midten, og spissene kan trekke seg bakover på banen.

- Måten Veigar (Páll Gunnarsson) spiller på, synes jeg for eksempel minner mye om måten Dennis Bergkamp spilte på. Begge liker å trekke seg bakover på banen, plukke opp ballen og involvere seg mye i spillet, påpeker Stabæk-sjefen.

- Betyr dette at du henter mye inspirasjon på Arsenal-treningene, og tar med deg ting hjem til Stabæk som du bruker der?

- Nei, egentlig ikke. Det er mer sånn at jeg får bekreftelse på at mye av de tingene vi gjør er riktig, sier svensken og smiler lurt.

Grossist i utmerkelser
At mye var riktig gjort på Bekkestua i fjorårssesongen, er det i alle fall ingen tvil om. Under Jönssons kyndige ledelse ble laget det mestscorende i Tippeligaen (53), klubben hadde første- og andreplass på toppscorerlista (Nannskog med 19 mål, Páll Gunnarsson med 18), og for sikkerhets skyld fikk de også spilleren med flest målgivende, Tommy Stenersen med sine ti assists. Inge André Olsen ble i tillegg kåret til Årets Spiller av Nettavisen.

Kan da 2007 bli annet enn en gigantisk nedtur for Bærums-laget?

Jönsson er optimistisk. Laget klarte å beholde Inge André Olsen, har forsterket med Petter Furuseth Olsen – og kommer garantert til å drive alle landets forsvarsspillere til vanvidd med duoen Nannskog/Páll Gunnarsson på topp.

- Det er fortsatt noen år igjen av Daniel (Nannskog, 32), og hvis Veigar (Páll Gunnarsson) passer på kiloene, så kan han fortsette som i fjor.

- Målet er at det skal bli mindre avstand mellom topp- og bunnprestasjonene våre. Klarer vi det, skal vi være med der oppe, mener Jönsson, uten å ville definere «der oppe» helt nøyaktig.

Ennå.

Alt starter bakfra
Én ting vil han likevel presisere. Selv om Stabæk vant alt av høytidelige og uhøytidelige, offensive utmerkelser forrige sesong, er det det defensive arbeidet som er hans store hjertebarn.

- Alt starter bakfra, og er hele fundamentet for spillet vårt. Da vi vant Adeccoligaen i 2005, var vi faktisk det laget som slapp inn færrest mål. Det er det vi må bygge videre på, sier Jönsson.

Akkurat som Arsenal hadde sin gylne æra med Seaman i mål, og klippekortfireren i forsvar; Dixon, Adams, Keown og Winterburn.

Under nettopp Arsene Wenger.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka