RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tippeligaens beste trener

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Her er treneren TV 2-ekspertene mener er Tippeligaens beste for øyeblikket. Si din mening!

I en sesong der Tom Nordlie fikk sparken i Start, Ivar Morten Normark fikk fyken i Tromsø og Tom Prahl ble løst fra kontrakten med Viking er presset på trenerne i Tippeligaen kanskje er større enn noensinne.

I hvert fall om en legger til at Kjetil Rekdal trakk seg frivillig fra trenerjobben i Vålerenga og Per-Mathias Høgmo ble sykmeldt i ni uker på grunn av utbrenthet.

Men én trener har både taklet presset og imponert ekspertene: Rosenborgs Knut Tørum.

Les også: - En treners fordømte plikt!

Han startet sesongen som assistenttrener for Høgmo, men etter å ha ledet RBK til åtte strake seirer og tabelltopp i Tippeligaen som «vikartrener» for Høgmo, fikk den tidligere Moss-treneren lov til å trene Lerkendal-klubben ut sesongen.

Tørum blir betegnet som den beste treneren i Norge for øyeblikket av TV 2 Sportens fotballeksperter.

Overfor Nettavisen forklarer samtidig Mini Jakobsen, Frode Olsen og Bengt Eriksen hvorfor treneren har en så enorm innflytelse på lagets prestasjoner og resultater.

De ble spurt følgende spørsmål:

1) Hvilken trener(e) har du inntrykk av gjør den beste jobben i Tippeligaen?

2) Hvor avgjørende er en trener for spillerens prestasjoner?

3) Er det noen spesielle trenere som har utmerket seg i stor grad positivt eller negativt denne sesongen?

Her er svarene:

MINI JAKOBSEN, tidligere landslagsspiller, nå ekspert i TV 2:

1) - For øyeblikket er det Knut Tørum. Han har ledet laget til åtte strake seirer. Sammen med Stig Inge Bjørnebye i Start er han den som har levert best resultater. Begge overtok et lag som hadde tapt masse, og snudde fullstending. Det er mest imponerende.

2) - En leder er det viktigste. Det blir mye eksempler fra Rosenborg her, men Nils Arne Eggen ledet spillergruppen til 13 seriegull på rad. De samme spillerne svinget i prestasjoner etter hyppige trenerskifter. Rett og slett fordi de ikke ble riktig styrt. Et skip må ha en god kaptein. Når det gjelder for eksempel Egil Drillo Olsen var han ikke nødvendigvis en god trener, men en god leder. Det handler om å stå frem og ha tillit i gruppen. Og treffe på de valgene han gjorde. Når det gjelder hva en trener sier før og etter kamp, har ikke det en stor betydning. Det er lederrollen som er det viktigste her.

3) - Mons Ivar Mjelde har imponert meg mest. Han har vært veldig bra for Brann. Jeg liker typen og hvordan han står frem og leverer resultater. Han har helt klart vært et friskt pust i Tippeligaen. Den gamle trenerskolen sier ofte at du skal lese deg til trenerjobben. Men Mons Ivar Mjelde har, som Henning Berg og Kjetil Rekdal, gått livets skole. De har opplevd dette som spillere og vet hva som kreves. Fotball er ikke som matte, det finnes ikke noen fasit. Du skal vite en del ting, og samtidig være en god leder. Du vet ikke om du er en god trener før du har prøvd deg.

FRODE OLSEN, eks Viking og TV 2-ekspert

1) - Det må være Knut Tørum i Rosenborg. Med så mange seirer på rad, synes jeg ikke det er noen tvil.

2) - Svært avgjørende. Det går på å få spillerne til å yte maksimalt, det å sette et lag og få dem til å spille sammen. Treneren er viktig som en motivator og de tingene der. Det som sies i pausen og før og etter kamp kan også ha betydning, i forhold til taktiske grep og lignende. Men det viktigste er det treneren gjør i forhold til intensiteten på treningene og det grunnlaget han legger der.

3) - Tom Prahl hadde ikke suksess med Viking, men det kan hende at han får suksess med et annet lag. Men Jan Jönsson i Stabæk og Thor Thodesen i Sandefjord har imponert meg positivt. De har gjort det veldig bra med begrensede ressurser. De leder to lag som spiller god fotball og har tydeligvis gjort tingene riktig i sine klubber.

BENGT ERIKSEN, ekspertkommentaror TV 2 Sporten:

1) - Først vil jeg understreke at dette er det jeg har inntrykk av, ettersom jeg kun vurderer det fra avstand. Jeg vil trekke frem tre trenere. Knut Tørum i Rosenborg, Jan Jönsson i Stabæk og Sandefjords Tor Thodesen. En kort forklaring: Tørum fordi det selv ikke i Rosenborg er lett å overta som hovedtrener etter å ha vært assistenttrener. Han har vært veldig konkret, presis og flink i prioriteringene sine. Jan Jönsson fordi han har skapt et bra fotballag. Jeg er klar over at han har Nannskog og Gunnarsson i sine rekker, men han har skapt grunnlaget for at Nannskog og Gunnarsson sammen med lagkameratene på sitt beste har levert den beste angrepsfotballen i Tippeligaen. Thor Thodesen fordi han leder et nedrykkstippet fotballag. Det har jeg prøvd selv, og det er neimen ikke lett. Selv om plassen ikke er sikret helt ennå, har han bidratt til at spillerne har holdt seg på tærne. Sandefjord har vært langt mer positive enn folk kanskje kunne forvente på forhånd.

2) - Det er veldig avgjørende. Selv om jeg har opplevd i et enkeltår at spillerne kan ta ansvar og prestere til tross for en trener. Det kan gå i en kort periode, men så blir det anarki. Treneren er en arbeidsleder. Alle bedrifter og fotballag må ha en leder. I fotballen er han svært viktig, han bestemmer veivalg, strategier og laguttak. Dette kan en trener ikke rote for mye med før det går «gærnt».

3) - Her er det viktig å se på hva de gjør. Og de beste til å vurdere dette er en som har vurdert dette på nært hold. Men positivt vil jeg trekke frem de samme tre som i spørsmål én. Jeg har ikke grunnlag for å vurdere noen negativt. For å finne svaret vil jeg anbefale folk å følge treninger, spillermøter og kamp over tid. Det er den korteste tiden du kan få vurdert en trener på.

Hvem mener du er den beste treneren i Tippeligaen og hvor avgjørende er en trener for spillernes prestasjoner? Si din mening i kommentarfeltet under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere