*Nettavisen* Sport.

Tippeligaens største salgsobjekter

Det er et par uker til fotball-start. Her ramser Bayer Leverkusens utenlandsspeider, Tor Kristian Karlsen, opp Tippeligaens mest salgbare spillere.

26.03.04 10:37

Karlsen er internasjonal koordinator for den tyske storklubben Bayer Leverkusen, og jobber mye med klubbens speideraktivitet. Han har tidligere vært med på overgangene til Heidur Helguson fra Lillestrøm til Watford, og har bidratt sterkt til at spillere som Lucio, Diego Placente, Juan, Dimitar Berbatov og Teddy Lucic gikk til Leverkusen.

- Det blir vel maks 1-2 overganger med norske spillere til utlandet denne sesongen. Hvis det blir noen i det hele tatt, sier Karlsen til TV 2 Nettavisen.

- Men det er interessant å se at mange klubber som tidligere ikke har sett til Norge, nå gjør det. Spesielt tyske klubber. Årsaken er nok holdninger og prisnivå, men også fordi dansker gjør suksess i Bundesliga, legger han til.

Her forklarer Karlsen hvorfor Branns Seyi Olofinjana ikke er med på listen.

Her kommenterer han de norske navnene han anser som mest spennende for utenlandske klubber.

Morten Gamst Pedersen (22), Tromsø


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

-

- Han spiller i en ettertraktet posisjon, venstre kant, og har et veldig bra venstreben. Det er alltid et pluss og noe alle er på utkikk etter. I tillegg har han bra fart, er offensiv og direkte i tankegangen, og scorer mål. Det er også et pluss. Hadde han spilt i Rosenborg ville det blitt vanskeligere for ham å komme ut, men han spiller i en relativt liten klubb. At han spiller i Tromsø vil ikke skremme noen fra å bli interessert, sier Karlsen til TV 2 Nettavisen.

- Jeg tror han vil kunne passe i alle land i Europa, men han er vel egentlig en type for England. Han er flink til å komme rundt på kantene, og direkte i spillestilen, fortsetter han.

Brede Paulsen Hangeland (22), Viking
- Han er kommet med på A-landslaget, og får trolig spilletid under Åge Hareide. Det er et bra utstillingsvindu. Han er god med ballen, har et godt overblikk, er veldig rolig og samtidig bra i luften. Han har vist at han virkelig kan spille fotball, sier Karlsen.

- Jeg vil derfor påstå at han passer bedre inn i Tyskland, Frankrike eller Nederland hvor tempoet kanskje ikke er like høyt som i England. Men når det er sagt, så likner han litt på Claus Lundekvam som jo har klart seg bra i England, legger han til.

Magne Hoset (23), Molde
- Det kan tyde som om Åge Hareide vil satse på ham på landslaget. Det kan gi Magne ekstra motivasjon som han trenger for å ta det neste skrittet i karrieren. Talentet er ubestridt. Han er ett av de største talentene norsk fotball har hatt de siste 15 årene, og ser nå ut til å kunne komme et nivå videre i karrieren. Slår han gjennom, vil han kunne bli aktuell også for europeiske toppklubber, sier Karlsen.

- Jeg vil tror at tysk fotball passer best for Magne Hoset. Han minner om Werder Bremens Johan Micoud som er en flankespiller som er flyttet inn sentralt på grunn av såkalt manglende fart. Men han slår fantastiske gjennombruddspasninger, er playmaker, har et godt blikk og scorer mål, legger han til.

Jan Gunnar Solli (22), Rosenborg


Klikk på bildet for å forstørre.

-

- Han er en veldig komplett midtbanetype, men er avhengig av å få spilletid i RBK i år. Men det gjør han vel. I hvert fall etter hvert. Han er løpssterk, teknisk, scorer mål og er en såkalt "box til box-spiller". Det virker også som om han har meget gode holdninger, er ydmyk og positiv, sier Karlsen.

- Hvis RBK dominerer like mye i år, så vil nok Solli score en del fra midtbanen. Det vil bli lagt merke til. Landslagsplassen styrker muligheten for å få vist seg frem for utenlandske klubber. Jeg tror han kan klare seg greit i de fleste ligaer ettersom han har en bra basis med løpsstyrke, fysikk og teknikk, legger han til.

Jone Samuelsen (19), Viking
- Han må nok først etablere seg i Tippeligaen og prestere over tid før han er et salgsobjekt. Han er for ung nå til at noen skal punge ut det beløpet Viking skal ha for å gi slipp på ham. Men han er en uhyre talentfull midtbanespiller som jeg selv har fulgt fra U16-nivå, sier Karlsen.

- Han er en Erik Mykland-type. Veldig aggressiv og hardtarbeidende, men har samtidig bra teknikk og overblikk. Han er ganske komplett. Det eneste som taler i mot ham er størrelsen. Jeg tror mange utenlandske klubber har sett ham i aksjon og har hans navn på blokka. Størrelsen taler mot England, men jeg skulle tro han er en attraktiv mann for Tyskland eller Nederland – kontinental fotball, legger han til.

Jokeren:
Robert Koren (23), Lillestrøm

- Jeg vil trekke frem Robert Koren som en joker. Han er en spiller jeg har veldig tro på. Han er en fantastisk playmaker, og kan bli en stor suksess i norsk fotball. Han er høyt respektert i hjemlandet, sier Karlsen om sloveneren.

- Han kom nok til Norge for å bruke det som et steg videre i karrieren, og har helt sikkert agenter som jobber med å få plassert ham videre i Europa. Det er et kompliment til LSK som klubb at de har klart å sikre seg denne spilleren, legger Karlsen til.

Og glem for all del ikke disse:
Colo Halit (18), Lyn:


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Dag Langerød

-

- Det er en spiller jeg har veldig stor tro på, men det er litt tidlig foreløpig. Han må etablere seg på A-laget først, men kan bli en komet og publikumsyndling i Norge. Han er teknisk, kjapp og utmerket seg på aldersbestemt nivå i Sverige. Mange så på Halit, og jeg er egentlig overrasket over at Lyn fikk tak i ham, sier Karlsen.

Daniel Fredheim Holm (18) og Ardian Gashi (22), Vålerenga:
De må etablere seg, men det er et stort pluss at Gashi er på landslaget. Spesielt hvis han får spilletid. Han er relativt lik Samuelsen, men har litt bedre fysikk, sier Karlsen.

Hvem mener du er Tippeligaens største talenter? I diskusjonsforumet under kan du si din mening.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.