RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Tippetips: Vi stoler ikke på Norge

Sist oppdatert:
Klarer vi poeng mot et vaklende Portugal? Sjekk tipset til EM-kupongen her!

Les også: Lesernes oddstips tirsdag

Midtukekupongen avvikles på en tirsdag denne gangen, da EM-kvalifiseringenskampene spilles i dag. Etter noen overraskende resultater sist fredag er det et par lag som virkelig skal reise kjerringa i dag, blant annet Portugal, som kommer til Ullevaal Stadion for å kjempe mot våre utvalgte. Denne kampen ser du på TV 2 klokken 20.30.

Ellers er bonuspotten på dagens kupong oppe i 2.900.000 kroner, og dette tilfaller som kjent en eventuell alenevinner. Husk å levere midtukekupongen i dag, tirsdag, før klokken 19.55.

Etter å ha satt lengderekord i tippetips sist fredag har vi bestemt oss for å bare nevne skader og suspensjoner i dagens kamper, ikke liste opp hele tropper. Troppene, og veldig mye annet relevant stoff, finner du på UEFAs nettsider.

OBS!Nå kan du tippe på Android-telefoner

Norge - Portugal
Norge gjorde ikke noen spesielt god kamp på Island sist, men med god innsats og litt hell i 2. omgang vant vi 2-1. Dermed leder vi gruppe H enn så lenge. Det er ventet at John Carew spiller på topp i stedet for Moa denne gangen. Det meldes at John Arne Riise skadet seg på trening mandag og er ute, med hjernerystelse, dessverre. Ellers stiller trolig Drillo med de samme som sist.

Portugal var klare favoritter på hjemmebane mot Kypros sist, men feilet i forsvar ved flere anledninger og mistet to poeng da det endte 4-4. I det portugisiske forsvaret er nå Fabio Coentrao ute med skade, og fra før er Cristiano Ronaldo ute. Hovedtrener Carlos Queiroz må se kampen fra tribunen. Han er pålagt 6 måneders karantene etter fotball-VM i sommer, da han angivelig skal ha hindret dopingjegere fra å teste Portugals spillere. Portugisiske kilder hevder at hans forbrytelse ikke besto i annet enn å kjefte på en uanmeldt dopingjeger som vekket halve laget natten før en kamp. Assistenttrener Oliveira leder Portugal mot Norge, med Queiroz på øret via mobiltelefon. Dette kan ikke være ideelt.

Norge har ingen god statistikk mot Portugal. 0-2-6 totalt, der de to uavgjortresultatene kom i privatlandskamper, er meget svakt. Men så har også Portugal alltid vært blant Europas sterkeste lag.

Dagens oddstips: Nederland er en sikker oddsvinner

Forspillet til denne kampen kunne nesten ikke vært mer spennende. På den ene siden et Norge, som leder gruppen og sjelden taper hjemme, spesielt ikke med Drillo ved roret, men som viste svakheter på Island. Nå er Riise ute, og vi mister muligens litt oppfinnsomhet offensivt. Portugals 4-4 resultat mot Kypros omtales som en nasjonal krise og noe av det verste som har skjedd i landslagets historie. Nå kreves det seier på Ullevaal, men situasjonen er ikke ideel, med et par sentrale spillere og hovedtrener ute av spill. Her lukter det uavgjort, synes vi. Norge taper ytterst sjelden hjemme, og Portugal tåler ikke tap i dag. Norge er favoritter med 38 prosent på folkerekka i øyblikket. Vi tror på U eller 1-0 til Portugal. UB i kamp 1.

Bli nettspiller hos Norsk Tipping! Bestill gratis kortleser her.

Danmark - Island
Gruppe H. Dette er Danmarks første kamp i gruppen, og som nærmeste konkurrent til Portugal om gruppeseieren er det helt nødvendig med seier over Island i Parken. Vi så hva danskene var gode for i VM, en variabel prestasjon må man vel kunne si, men på hjemmebane er de sterke. Nicklas Bendtner er ute med skade. Mulige erstattere på topp er Niclas Pedersen (FC Groningen) eller Mads Junker (Roda JC). John Dahl Thomasson har gitt seg på landslaget.

Island var tidvis gode mot Norge, men tapte. På bortebane er de tradisjonelt svake, og de har ikke bedre enn 1-1-8 på de siste ti. Boltons Gretar Steinsson skadet kneet i kampen mot Norge og det er usikkert om han kan spille i dag.

Danmarks statistikk mot Island er meget god: 8-0-0 på hjemmebane, 14-3-0 totalt.

Her ser vi ingen annen ende på visa enn hjemmeseier. Danmark var gode i kvalifiseringen til VM, de var opp og ned i VM-sluttspillet, men Island på hjemmebane skal være forholdsvis lett match for danskene. H i kamp 2.

Med TippSt@tion kan du levere vårt store tippesforslag til redusert pris!

Sveits - England
Gruppe G. To VM-deltagere møtes på St. Jakob-Park i Basel. Sveits sjokkerte mange oddspillere og andre med 1-0 seieren over Spania i VM. Men i de to neste kampene så vi hvor tynt og lite oppfinnsomt det ble offensivt, og man røk til slutt ut etter bare 0-0 mot Honduras da avansement burde blitt sikret i den siste kampen. Sveits er gode defensivt, men sliter med å score mål. 1-0 mot Østerrike og 0-0 mot Australia i treningskamper den siste tiden sier en del om de sveitsiske kvaliteter. I dag stiller Sveits uten Senderos og Eggimann i forsvaret. Yakin er skadet og Barnetta er ute med feber. De erstattes trolig av Margairaz og Padalino. Målvakten Benaglio var lagets stjerne under VM, men hvis kona føder på termin har han gyldig fraværsgrunn til dagens kamp.

England vant oppskriftsmessig 4-0 over Bulgaria etter tre mål av Defoe. Det var noen skader i laget før den kampen, men spillet satt bra likevel og det var aldri noen tvil om hvor poengene skulle havne. I dag er fortsatt Lampard, Terry, Zamora og Crouch skadet, mens Tottenhams Dawson er ny på skadelisten. Han kan bli erstattet av Gary Cahill i dag.

Sveits hjemmestatistikk mot England viser 3-1-7. Totalt står det 3-4-13 fordel England på innbyrdes oppgjør.

Vi tror England skal ha brukbare sjanser i dag, men bortekamp i Sveits må ikke tas lett på, og kanskje flyr man litt høyt etter 4-0 seier sist. Det sveitsiske forsvaret kan godt holde England til 0-0 på en god dag, og skal det skje noe uventet i dag, kan det kanskje være en engelsk kollaps i Basel. Bare 19 prosent på Sveits på folkerekka i øyeblikket er veldig lite. Vi drømmer om bonuspotten og markerer HUB i kamp 3.

Slik tenker Andreas når han tipper: Hvordan vinne i tipping

Nederland - Finland
Gruppe E. Nederland gjorde ingen feil mot lilleputten San Marino og vant 5-0 uten å svette. Selveste Ruud van Nistelrooy kom innpå etter hvert og scoret, som vanlig, men for første gang på to år. Trener Bert van Marwijk var tross det gode resultatet ikke helt fornøyd med kampen, han synes spillerne var for trege i første omgang. Det ser meget bra ut med troppen i dag.

Finland var favoritter borte mot Moldova, men tapte 0-2. Resultatet er meget skuffende for finnene, og mange føler allerede nå at gruppeseier i realiteten er umulig. Som trener Stuart Baxter sier: "The defeat was a huge disappointment; it will not be easy after that result."I dag er gode Sami Hyypiä ute for finnene, en klar svekkelse.

Nederland har 4-1-0 statistikk hjemme mot Finland. Totalt står det 9-2-1 fordel Nederland uansett bane.

Nederland er et av verdens beste fotballag, og kanskje det mest profesjonelle i den forstand at de så uhyre sjelden går på smeller. De vant alle kampene i VM-kvaliken og alle kampene i gruppespillet i VM, selv om de ikke måtte. At de avgir poeng hjemme mot et svekket Finland er bortimot utenkelig. H i kamp 4.

OBS!Nå kan du tippe på Android-telefoner

Ungarn - Moldova
Gruppe E. Ungarn åpnet med 0-2 tap i Sverige. Trener Egervari mener likevel at han så mye positivt laget skal bygge videre på i dag. Ikke desto mindre varsler han flere endringer i laget foran dagens kamp, til tross for null skadeproblemer. "I hope that we will achieve much more at home with some fresh, young players," sier Egervari.

Moldova er ingen stormakt i europeisk fotball, men sannelig klarte de ikke å slå Finland 2-0 forrige uke. Nå er optimismen stor og trener Balint uttaler at Moldova nå skal gå hardt ut og ta tre nye poeng i Budapest. Han varsler en helt annen spillestil og taktikk enn mot Finland, uten å gå nærmere inn på saken. Petru Racu, forsvarsspiller på Norrköping, er ventet tilbake etter skadefravær sist.

Ungarn har ikke bedre enn 2-2-1 mot Moldova opp gjennom tidene. Hjemmetallene er 1-2-0.

En viss fare for uavgjort må det være nå som Moldova er i siget. Men når dommeren blåser i fløyta bør Ungarn ha rukket å vise at de er det beste laget på banen i dag. En indikasjon på Moldovas bortestyrke, eller svakhet, fikk vi i kvalifiseringen til VM. Det ble 0-0 i Luxemburg, ellers tap mot Hellas, Israel, Latvia og Sveits. Ungarn har ikke nådd EM siden Tyskland 1972, men i dag skal de vinne på hjemmebane. H i kamp 5.

Bosnia-Hercegovina - Frankrike
Bosnia vant greit over Luxemburg på fredag og topper gruppe D. De drepte kampen med noen tidlige scoringer og cruiset inn til 3-0. Ingen problemer med troppen for trener Safet Susic.

Frankrike skulle være favoritter til å vinne gruppen, men mange begynner å lure hva som egentlig skjer med Les Blues etter 0-1 hjemme for Hviterussland på fredag. Man har startet på nytt etter fiaskoen i VM, med ny trener og mange nye spillere, men noe er fortsatt galt. De har nå tapt fire kamper på rad, og likevel er de favoritter hos mange i dag. Spissene Hoarau, Remy og Saha er ute med skader. Man har hentet inn Lyon-spissen Briand som mulig erstatter, og i tillegg er Benzema klar for spill igjen etter skade sist, ved siden av Gameiro.

Lagene har bare møttes to ganger, begge var privatlandskamper. 1-1 i Rennes i 2004 og 2-1 til Frankrike i Sarajevo i 2006.

Ingenting Frankrike foretar seg tyder på at de skal ha noe å hente i Sarajevo i dag. De har spillere i verdensklasse på alle plasser, men mangler for mye annet. Det kan være samspillet, innsatsen, samholdet, holdningen til trener og lagkompiser, hva vet vi, annet enn at Les Blues er syke og ingen kjenner kuren ennå. Og det er jo ikke slik at de prøver veldig hardt, har så veldig stang ut, eller at det bare er et tidsspørsmål før de vinner og så videre, de er rett og slett et svakere lag enn Bosnia og veldig mange andre lag i øyeblikket. Man må være på topp for å vinne i Sarajevo og HU skal holde i kamp 6.

OBS!Nå kan du tippe på Android-telefoner

Tyrkia - Belgia
Gruppe A. Tyrkia virket solide da de vant 3-0 i Kasakhstan på fredag. På hjemmebane er de tradisjonelt sterke, og ingen lag liker å spille i Tyrkia. 2-0 over Armenia og 2-0 over Honduras i de to siste hjemmekampene. Spania vant 2-1 i 2009, ellers er det langt tilbake til forrige tap for Tyrkia som hjemmelag. Gönül og Sentürk var skadet på fredag og ser ikke ut til å rekke denne heller.

"We took a good step by beating Kazakhstan," sier Tyrkias trener Guus Hiddink. til UEFA.com "Maybe they are not playing the best football in the world but Kazakhstan are a side which can surprise you unless you concentrate well. Belgium will be harder than this game because they have a new squad containing young and promising players."

Belgia holdt stand mot Tyskland en stund, men det endte med 0-1 og null poeng til belgierne. Man kan trolig ikke regne med noe mer enn tredjeplass i denne gruppen. Belgia er ikke noe stort bortelag, og de siste bortekampene er tapt 0-2 for Estland, 1-2 for Armenia, 0-5 for Spania, 1-2 for Bosnia, og så langt tilbake som i 2008 finner vi det siste bortepoenget: 1-1 i Luxemburg. Belgia bytter målvakt til denne kampen. Sunderlands Mignolet, som spilte U21-fotball sist fredag, erstatter Verbauwhede. Forøvrig ser det bra ut med troppen.

Tyrkia har svak statistikk mot Belgia. De tre siste har bare gitt 0-2-1, og siste hjemmekamp, i 2008, endte 1-1.

Dette skal være en hjemmeseier, men vi stoler ikke helt på Tyrkia, som i blant har noen tunge dager på jobb. En liten nedtur i dag etter en litt for enkel 3-0 seier sist er ikke utenkelig, samt at Belgia har hevdet seg mot Tyrkia tidligere. Vi markerer HU i kamp 7.

Vinn penger på trav i lunsjen: Sjekk Sportspills eksperttips og spill her!

Østerrike - Kasakhstan
Gruppe A. Dette er Østerrikes første kamp. I VM-kvalifiseringen hadde de 4-0-1 hjemme, bare Serbia vant her mens lag som Frankrike og Romania tapte, og trolig vil Østerrike ta et par skalper på hjemmebane denne gangen også. Korkmaz er ut på grunn av sykdom i dag.

Kasakhstan fikk en forventet dårlig start med 0-3 hjemme for Tyrkia. Det er ikke ventet at de vil klare å hevde seg i denne gruppen. Det går som regel flere år mellom hver gang de tar poeng i en bortekamp. Trener Bernd Storck varsler at han endrer på laget som tapte for Tyrkia. I sine uttalelser rundt kampen sist fredag går han i forsvarsposisjon: "Did anyone really think we would win against Turkey?" spør Storck retorisk "We played a team 28th in the world rankings after all. Now all my focus is on the Austria game, where we must show total concentration for the whole 90 minutes." Dagens kamp blir minst like vanskelig som mot Tyrkia, og vi mistenker at ikke engang Storck selv tror på seier i Salzburg.

Lagene har aldri møttes før. Klar hjemmeseier i kamp 8.

Makedonia - Armenia
Gruppe B. Makedonia så ut til å klare ett viktig poeng borte mot Slovakia sist, men et sent baklengsmål ødela Makedonias sjanser i gruppen og vår tippegevinst sank fra 445 til 115 kroner. Men selv om det ble tap må Makedonia ha sett at de har sjanser til poeng selv mot de store gutta, og i dag kommer den nest minste pjokken i gruppen på besøk. Spissen Stojkov er ute med skade, mens forsvarsspiller Sikov er suspendert.

Armenia tapte 0-1 hjemme for Irland, og de skal i realiteten være sjanseløse i denne gruppen. I VM-kvalifiseringen tapte de alle bortekampene. Venstreback Edigaryan er skadet og erstattes av Hambardzumyan.

Det står 2-1-1 fordel Makedonia på innbyrdes oppgjør. Siste møte fant sted i Skopje i 2004, da Makedonia vant 3-0, etter mål av blant andre Inter-spissen Goran Pandev.

Her skal Makedonia være det klart beste laget, og vi mener også at mellom disse to relativt unge nasjonenes landslag er det Makedonia som er mest i vinden, har bredest stall og størst potensiale, et potensiale de er i ferd med å realisere. Det må bli H i kamp 9 også.

Tsjekkia - Litauen
Gruppe I. Dette er Tsjekkias første kamp i gruppen. I VM-kvalifiseringen feilet de ved et par anledninger og 4-4-2 holdt ikke til mer enntredjeplass bak Slovakia og Slovenia. Forsvarsspiller Sivok er skadet og ute av laget en stund, og erstattes av 22 år gamle Marek Suchy.

Litauen klarte 0-0 hjemme mot et skotsk lag som har sluttet å score mål på bortebane. De skal være sjanseløse i denne gruppen, og havner trolig på nest sisteplass foran Liechtenstein. Men de har et par gode resultater å vise til de siste årene, blant annet 2-1 hjemme mot Serbia og 2-0 hjemme mot Østerrike. De vant også 3-0 borte mot Romania i 2008. Siden da har de bortetap mot både Østerrike og Færøyene på samvittigheten.

Deividas Cesnauskis var ute sist og er ute i dag også. To andre spillere er tilbake fra skade. "The Czechs play more technical football than the Scots, besides it's an away match so it's always harder, sier midtbanespiller Deividas Semberas. "We expect a very tough game."

Tsjekkia har god statistikk mot Litauen. 4-0-0 og målforskjell 13-3 totalt, og alle Litauens mål kom i 5-3 vennskapskampen i 1994.

Tsjekkerne trenger en god start i gruppe I og denne sjansen kan de ikke la gå fra seg. De slo Latvia 4-1 i en treningskamp forrige måned og står ovenfor en liknende oppgave i dag. H i kamp 10.

Serbia - Slovenia
Gruppe C. Serbia viste oss både sine gode og sine mindre gode sider i VM. De slo Tyskland 1-0 bare for å tape for Australia og Ghana og ende sist i sin gruppe. I kvalifiseringen var de meget sterke og vant sin kvalikgruppe foran Frankrike, mens Frankrike ennå var litt i form. 11. august tapte de på hjemmebane for Hellas i en treningskamp.

Serbias trener Antic har ingen nye skader i troppen og det hele ser ganske så lyst ut foran dagens kamp. "In last round we were brilliant at home," sier han. "I believe that we will continue and games in Belgrade will be our strongest weapon. I have respect for the Slovenian team, who were good at the World Cup, but there is lots of confidence in our squad. After a good start we want to continue and stay in a good position in the group."

Slovenia tapte litt overraskende 0-1 hjemme for Nord-Irland på fredag. Det var en dårlig start i en gruppe der de skal stå på virkelig hardt for å komme foran Italia eller Serbia. I VM slo de Algerie og spilte 2-2 mot USA, men tapte 0-1 for England og ble nummer tre i sin gruppe. Slovenias siste bortekamper har endt med 1-2 tap for England, 2-0 seier i Slovakia, 3-0 seier i San Marino og 1-2 tap i Russland. I dag er forsvarsspiller Suler eneste mann på skadelisten.

Dette er første møte mellom disse ta landslagene i deres nåværende form, men Slovenia har tidligere møtt Serbia&Montenegro og Jugoslavia fire ganger. De har 0-4-0 på disse fire innbyrdes, tre av kampene har endt 1-1.

Serbia blir ganske klare favoritter på hjemmebane, men vi utelukker ikke helt at Slovenia tar seg sammen og kjemper til seg ett poeng i Beograd i dag. HU i kamp 11.

OBS!Nå kan du tippe på Android-telefoner

Kroatia - Hellas
Gruppe F. Kroatia fikk en fin start med 3-0 borte i Latvia. Trener Slaven Bilic sa på forhånd at Latvia-kampen var den tøffeste bortekampen, så 3-0 er langt over forventning. Kroatia misset VM da de bare ble nummer tre i sin kvalikgruppe, bak England og Ukraina. Man hadde da 6-2-2 totalt, der tapene kom med 1-4 og 1-5 for England. I dag returnerer gode Luca Modric til laget, han er lagets playmaker og en viktig brikke. Ingen skader forøvrig.

Hellas er et lag mange elsker å hate, da de er kjent for kjedelig fotball der man prioriterer å ødelegge motstanders spill fremfor å skape eget. Dette lykkes man dårlig med da man som enorme favoritter feilet hjemme mot Georgia i 1-1 kampen på fredag. Spyropoulos, målscorer mot Georgia, er ute med kneskade denne gangen.

Det står 1-2-1 i innbyrdes oppgjør. Lagene har ikke møttes siden 2001.

Kroatia er selvsagte favoritter på hjemmebane i dag med sin gode form og sitt skedfrie lag. Vi ser ikke helt bort fra at Hellas kan heve seg et par hakk etter skuffelsen sist, og muligens klare en uavgjort på Maksimir Stadion i Zagreb. Vi prøver HU i kamp 12.

Klikk her for å levere vår 96-rekker

Klikk her for å levere vår 486-rekker

Med TippSt@tion kan du levere vårt store tippesforslag til redusert pris!

96-rekker

Tipping Midtuke, frist: 07.09.2010 19:55
1. Norge - Portugal U B
2. Danmark - Island H
3. Sveits - England H U B
4. Nederland - Finland H
5. Ungarn - Moldova H
6. Bosnia-Hercegov - Frankrike H U
7. Tyrkia - Belgia H U
8. Østerrike - Kasakhstan H
9. Makedonia - Armenia H
10. Tsjekkia - Litauen H
11. Serbia - Slovenia H U
12. Kroatia - Hellas H U

486-rekker

Tipping Midtuke, frist: 07.09.2010 19:55
1. Norge - Portugal H U B
2. Danmark - Island H
3. Sveits - England H U B
4. Nederland - Finland H
5. Ungarn - Moldova H
6. Bosnia-Hercegov - Frankrike H U B
7. Tyrkia - Belgia H U
8. Østerrike - Kasakhstan H
9. Makedonia - Armenia H
10. Tsjekkia - Litauen H
11. Serbia - Slovenia H U B
12. Kroatia - Hellas H U B

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere