RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Tja - du var kanskje dopet»

Foto: Jaime Reina (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Norske eksperter mener det er merkelig å gi Alberto Contador ett års utestengelse.

Det spanske sykkelforbundet (RFEC) har besluttet å fremstille forslag om ett års utestengelse for Alberto Contador.

Under dagens pressekonferanse kalte Contador dommen for skammelig. Spanjolen har nå bestemt seg for å anke saken, noe som kan føre til frifinnelse eller at dommen blir stående – men som også kan ende opp i en toårig utestengelse. Én ting er sikkert, å behandle anken vil ta tid.

- Det er mulig at siste kapittel ikke er skrevet her, de kommer sikkert til å holde på til han er tilbake på sykkelen, sier Eurosports-kommentar Ole Kristian Stoltenberg til procycling.no.

DISKUTER CONTADOR-SAKEN HER!

Kurt Asle Arvesen forstår Contadors frustrasjon og han ser at saken er vanskelig.

- Contador uttaler i dag at han ser på seg selv som et eksempel på en ren rytter og at han aldri har dopet seg, stoler du på ham?

- Jeg har egentlig ingen formening om det. Vi er nødt til å stole på antidopingorganene våre, og når selv de er usikre forstår jeg at det føles frustrerende for utøveren. Jeg sitter ikke inne med nok informasjon om saken til å kommentere mer rundt skyldspørsmålet og hvordan stoffet kan ha kommet inn i kroppen hans, forteller Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

- Det er i hvert fall utrolig synd for ham, dersom han er uskyldig. Da er det tragisk, men dette er en svært vanskelig sak å bedømme, legger han til.

To år eller ingenting
Selv om den italienske ISD-Neri-rytteren Alessandro Colo fikk samme dom for samme fortredelse etter Vuelta Mexico i fjor, mener de fleste at det er merkelig at Contador skal få ett års utestengelse. Michael Rasmussen forklarer forskjellen slik;

- Det er forskjell på små og store fisk.

Rasmussen sa ifølge cyclingnews.com til tv2sporten.dk at han trodde WADA eller UCI ville anke saken. Contador kom de to organisasjonene i forkjøpet. Kurt Asle Arvesen mener avgjørelsen til det spanske forbundet er merkelig.

- Hvordan tolker du at han står i fare for å bli ilagt en ettårig karantene?

- Det synes jeg er merkelig. Når antidopingorganet har funnet ut at han skal straffes, er det fordi han har gjort noe galt. Da bør de også gi ham en toårig karantene. Nå blir avgjørelsen stående mer som et ”tja – du var kanskje dopet”.

- Ser du formildende årsaker i denne saken?

- Det spørs om man differensierer doping slik man gjør med alle andre straffer i samfunnet. Jeg er for eksempel enig i at man fortjener full straff med for eksempel misbruk av CERA (et kunstig stoff som må tilføres kroppen og som stimulerer til økt produksjon av røde blodlegemer, vår anm.), mens man ikke bør straffes like hardt dersom man blir tatt med feil astmamedisin. Det kan jo være slike avveininger som ligger til grunn her, mener Arvesen.

ARVESEN: Forstår Contadors frustrasjon.
ARVESEN: Forstår Contadors frustrasjon.

Ole Kristian Stoltenberg er enig med Arvesen.

- Jeg syns det er rart, enten så er du tatt for noe og får to år eller så får du null dager og null minutter hvis du ikke er tatt for noe. Det fremstår som en mellomløsning som egentlig ikke hører hjemme når det er snakk om doping, mener Eurosports sykkelkommentator.

- Det er ikke noe som heter at liten mengde gir liten straff, enten så er du tatt eller så er du ikke.

Det spanske sykkelforbundet har i løpet av prosessen forsøkt å skyve ansvaret med å ta en beslutning i saken over på UCI, men de fikk papirene i retur.

- Noen må bare bestemme, er det doping eller er det ikke? Og er det det så må han få to år som alle andre, sier Stoltenberg.

- Står ikke ribba igjen
Richie Porte, Chris Anker Sørensen og Gustav Larsson står igjen som sammenlagtkandidater i Grand Tours om Contador må følge årets sykkelsesong som tilskuer.

- Hvilke konsekvenser får denne saken for din tidligere arbeidsgiver?

- Det skaper i hvert fall rom for mange andre ryttere. Jeg tror ingen hopper opp og ned i senga etter denne avgjørelsen, men det er helt sikkert gutter på laget som for frie tøyler og som får kjøre Tour de France for aller første gang. Jeg regner med at gutter som Chris Anker Sørensen og Richie Porte ligger godt an til lederroller, men det kan jo tenkes at Riis henter inn erstattere også, påpeker Arvesen.

Denis Mensjov er lansert som en erstatter for Contador. Les mer her!

- De står ikke ribba tilbake. Saxo Bank kan få mye ut av det laget de har, men de blir vel ikke verdens beste lag uten Contador, sier Stoltenberg.

Saxo Bank sesongdebuterte i Tour Down Under, uten å skape de største overskriftene.

VAUGHTERS: Ole Kristian Stoltenberg tror Garmin-sjefen hadde håndtert situasjonen på annet vis enn Barjne Riis.
VAUGHTERS: Ole Kristian Stoltenberg tror Garmin-sjefen hadde håndtert situasjonen på annet vis enn Barjne Riis.

- Vaughters hadde ikke tatt han inn i varmen
Riis sa under fredagens pressekonferanse at han vil støtte Contador til en endelig avgjørelse er tatt i saken.

Hva andre sportsdirektører ville foretatt seg i samme situasjon er umulig å si, men Stoltenberg forteller at han liker sportsdirektører som «ikke åpner for noen mellomting, det skal være svart - hvitt i forhold til doping. Det er det sykkelsporten trenger».

Thor Hushovds sjef i Garmin-Cervélo, Jonathan Vaughters, er kanskje den sportsdirektøren i det ypperste selskapet med det klareste antidoping-budskapet. Stoltenberg tror amerikaneren ville behandlet saken på en annen måte enn hva Bjarne Riis har gjort.

LES OGSÅ:Derfor måtte han forlate Garmin-Cervélo

- Jeg tror ikke Vaughters hadde tatt Contador inn i varmen før saken var ferdig behandlet, men jeg tror også at en Jonathan Vaughters forholder seg til tatt - ikke tatt. Og så lenge Contador er under etterforskning syns jeg også det var rart at han absolutt skulle være med Saxo Bank på treningsleir, sier han til procycling.no.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

HTML EMBED

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere