*Nettavisen* Sport.

To deilige vinnere

Foto: (Reuters/Scanpix)

KOMMENTAR: Langrennssporten seiret på en dag med norske nederlag.

16.02.10 11:24

WHISTLER (Nettavisen): Marit Bjørgen gikk for gull, men måtte nøye seg med bronse. De andre jentene var langt unna medaljene.

De norske langrennsherrene leverte tidenes svakest OL-renn.

Det er med andre ord mye å evaluere i den norske langrennsleiren etter første OL-øvelse.

Likevel er det grunn til å glede seg, hvis man velger å se litt større på det. Mandagens OL-øvelser ble nemlig vunnet av utøvere som er hundre prosent rene.

Sjekk siste OL-nytt her

Tvilsomt rykte
Langrennssporten har et tvilsomt rykte. At russerne er verst i klassen, er det ingen tvil om, noe seks utestengte løpere akkurat nå sier mye om.

Men det er ikke sånn at russerne er de eneste med en svart historie og et tvilsomt rykte. Løpere fra tidligere Sovjet-stater og andre deler av Øst- og Mellom-Europa må stadig finne seg i mistanke, både fra konkurrenter, publikum og media.

På startstreken står det også tidligere dopingdømte utøvere. For å si det sånn – de unnes ikke mye suksess av resten av startfeltet.

Spesielt i mesterskap er det alltid frykt for at noen skal ha «toppet formen» på måter som ikke er helt etter boka.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stefano Rellandini

Trøsten
Derfor var det rett og slett deilig å se Charlotte Kalla og Dario Cologna med gullmedaljene rundt halsen på torget her i Whistler mandag kveld (tirsdag morgen, norsk tid).

For både Kalla og Cologna er til å stole på. De har nådd toppen med lovlige midler og representerer ren idrett.

Det viser at det også i Vancouver-OL faktisk er mulig å vinne på ærlig vis.

Les også: Måtte avgi dopingprøve splitter naken

At både Kalla og Cologna i tillegg er jordnære, blide og joviale mennesker – ei jente og en gutt det er lett å bli glad i – gjør det selvfølgelig enda lettere å glede seg med dem.

Det var altså trøsten.

KOMMENTAR: Dopfritt OL? Neppe ...

Nær fiasko
Men det endrer ikke det faktum at den norske OL-starten i langrenn var så nær fiasko man kan komme. Hadde Marit Bjørgen hatt marginene mot seg på slutten, hadde det vært helsvart.

For sannheten er at bare én av åtte norske løpere var i nærheten av medaljekampen.

Les også: Derfor mislyktes Northug

Det belyser nok en gang det som har vært tydelig lenge, nemlig at det er tynt bak enerne Marit Bjørgen og Petter Northug.

Spesielt i distanselangrenn for herrer er syltynt.

Faktum er at Petter Northug var vårt eneste medaljehåp i mandagens 15-kilometer. Akkurat som han er vårt eneste reelle medaljehåp i de to gjenstående individuelle distanserennene.

Tar andre enn Northug medalje på tre- eller femmila, vil det rett og slett være en stor overraskelse.

Sånn kan det selvfølgelig ikke være. Med den statusen og den rekrutteringen langrenn har i Norge, burde vi hatt to-tre medaljekandidater på alle distanser.

Minimum.

Rekruttsatsing
Det har lenge vært lovet bedring. Da OL-fiaskoen i Torino ble oppsummert for fire år siden, var det ikke måte på hvor mange kommende stjerner som ble meldt i løypa.

Siden den gangen er det bare Petter Northug som virkelig har slått til, og han var jo i realiteten vår beste mann allerede da. I tillegg har Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby vist at de er i verdenstoppen i klassisk, i perioder der alt stemmer. Det har det så langt ikke gjort i mesterskap for noen av dem.

Om jobben som gjøres på elitelaget er god nok, er vanskelig å si. Den største utfordringen er uansett å løfte løpere opp på det nivået som kreves for å være på et elitelandslag.

Forhåpentlig er rekruttsatsingen sportssjef Åge Skinstad har varslet fram mot neste sesong det som skal til.

For nå må faktisk noe skje.

PS. Det var naturligvis helt riktig av Petter Northug å spare krutt mot slutten av mandagens løp. Det kan han få betalt for allerede i sprinten onsdag.

Les flere sportskommentarer her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.