*Nettavisen* Sport.

To magiske minutter

Stillingen er 18-18, og Preben Vildalen blir utvist. De neste to minuttene avgjør Norge kampen, med én spiller mindre på banen. Se Norges «verdensrekord» i undertall her.

02.02.05 11:12

De norske håndballherrene knuser all motstand i VM. Alt stemmer for Gunnar Pettersens menn - bortsett fra overtallsspillet. I undertall, derimot, er Norge best i verden. I går avgjorde Norge kampen med én spiller mindre på banen.

Aldri sett lignende
- Vi var fantastiske i undertall. Jeg har aldri opplevde lignende. Og det mot en motstander av Sveriges kaliber, sa en jublende Gunnar Pettersen etter kampen.

Larvik-trener og tidligere landslagsspiller Ole Gustav Gjekstad har vært med på mye på håndballbanen, men heller ikke han kan huske å ha sett slikt undertallsspill.

- Jeg har aldri sett maken, i hvert fall ikke i internasjonal håndball. Normalt skal man vinne 1-0 eller 2-0 i overtall, så dette var veldig spesielt. Svenskene spilte fryktelig dårlig, men samtidig var det sterkt av Norge å utnytte feilene, sier Gjekstad.

Slik forløp de to vanvittige minuttene i gårsdagens kamp:
Kampuret viser 5.47, og Sverige har akkurat utlignet til 18-18. Kampens danske dommere viser ut Preben Vildalen, og Norge skal spille to minutter i undertall i en svært viktig fase av kampen. I spill fem mot seks leverer Norge to minutter som går inn i håndballhistorien som tidens undertallsperiode.

  • 6.20: Kristian Kjelling går opp på ti meter og banker ballen knallhardt i mål. 19-18 til Norge.
  • 6.52: Glimrende redning av Steinar Ege. Norge kontrer lynraskt, og Marius Riise scorer alene med Sveriges keeper. 20-18 til Norge.
  • 7.05: Sverige roter ballen bort i påfølgende anpret, og Norge kjører en ny superkontring. Denne gang er Glenn Solberg sist på ballen. 21-18 til Norge.
  • 7.42: Nok en angrepsfeil fra svenskene - og nok en kontring tatt ut av læreboken. Johnny Jensen kjemer seg gjennom det svenske forsvaret og setter inn 22-18 til Norge. Fem skunder senere har Norge fullt lag.

Frustrerte svensker tar time-out, men kommer aldri til hektene. Norge har avgjort slaget om Skandinavia med én spiller mindre på banen.

Se for øvrig billedkarusell nederst i saken.

Det hører med til historien at Norge også gjennomførte strålende undertallsspill i andre faser av kampen. Tilsammen pådro Norge seg seks tominuttere. I løpet av utvisningsperiodene scoret Norge utrolige åtte mål - mens svenskene bare satte inn ett.

Etter Kroatia-kampen spøkte Gunnar Pettersen med at han måtte vurdere å ta ut én spiller når motstanderen får en utvisning - ettersom overtallsspillet ikke fungerer. Etter gårsdagens kamp sa en glisende landslagstrener til TV 2 at han nå vurderer å ta ut to spillere - slik at vi spiller undertall hele veien.

Du kan se de to vanvittige minuttene fra gårsdagens kamp på web-TV.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.