To sekunder skilte rivalene Down Under

Foto: Mark Gunter (AFP/Scanpix)

Matthew Goss, Michael Matthews eller outsideren Cameron Meyer? Her får du svaret!

23.01.11 08:14

Én mann var merket under nattens siste, og herunder avgjørende etappe, i ProTour-rittet Tour Down Under.

Mannen har også et navn: Cameron Meyer.

23-åringen la ut på det som på mange måter fortonet seg som et umulig bruddforsøk, allerede etter litt over tre mils sykling under den 4.-etappen.

Men temposterke Meyer, som blant annet er australsk mester på tempo og verdensmester i banesykling, holdt unna veien til målsnøret i Strathalbyn.

Første stikk: Matthews
I rundløypa i hjertet av Adelaide, var det først og fremst Michael Matthews (Rabobank) og Matthew Goss (HTC-High Road) som ledet an i kobbelet mot Garmin-Cervélo-rytteren.

Før start hadde Meyer åtte sekunder på Goss, og ytterligere fire ned til Matthews. Totalt kjempet man om 16 bonussekunder i løpet av 90 kilometer.

Under oppbyggingen til den første innlagte sprinten gjorde Travis Meyer, Matthew Wilson og Brett Lancaster alt de kunne for å nøytralisere de tøffeste utfordrerne i sammendraget.

Likevel maktet Goss å sikre seg andreplassen og to bonussekunder, mens Matthews vant sprinten og kuttet forspranget ned til ni sekunder totalt.

Press på Goss og Matthews
Foran den andre bonussprinten opplevde Garmin-Cervélo-laget langt lettere arbeidsforhold.

Riktignok maktet HTC-High Road og Rabobank å kjøre inn et brudd bestående av David Tanner (Saxo Bank), Bruno Pires (Leopard-Trek), Juan Horrach (Katjusja) og Luke Roberts (UniSA-Australia), men Graeme Brown (Rabobank), Jos Van Leijin (Vacansoleil) og Alan Davis (Astana) plukket med seg bonussekundene.

Dermed var det opp til «the last showdown» på oppløpet i Adelaide. Goss lå nærmest og ville sikre seg sammenlagtseieren med første- eller andreplass.

Matthews var også innenfor skuddhold, men var pent nødt til vinne etappen for å hente hjem sin hittil største proffseier.

Team Sky viste vei
Like før sisterunden startet, skapte Jack Bobridge (Garmin-Cervélo), Francesco Reda (Quick Step), Nicki Sørensen (Saxo Bank), Mitchell Docker (UniSA), Stuart O’Grady (Leopard-Trek), Simon Zahner (BMC Racing), Alessandro Spezialetti (Lampre-ISD) og David Tanner (Saxo Bank) fryd hos de frammøtte ved å arbeide seg opp et forsprang til hovedfeltet.

Et stykke inn i finalen ble imidlertid restene (O’Grady, Zahner og Sørensen) spist opp.

Inn mot oppløpet la Team Sky seg ubeskjedent i front. Mange hadde nok Greg Henderson og Chris Suttons dobbelttriumf under fjorårets Cancer Council Helpline Classic i Adelaine i tankene, da britene regisserte et praktfullt sprintopptrekk på oppløpet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Mark Gunter

Simon Gerrans, Michael Rogers, Matthew Hayman og Gerant Thomas – de gjorde alle en jobb for å gi Sky-lokomotivets raketter optimale posisjoner foran spurten.

Denne gangen var det Ben Swift som suste over målstreken først, tett fulgt av lagkompisen Henderson. Nok en strålende opptur for britene på australsk jord!

Forsmedelig margin
Men hva så med Goss og Matthews?

Jo, her snakker vi drama. Goss kjempet seg til tredjeplassen i sprinten, og fikk ytterligere fire bonussekunder for den bragden. I sammendraget holdt ikke det. HTC-High Road-rytteren endte to – 2 – forsmedelige sekunder bak Meyer.

Det banet vei for Garmin-Cervélos aller første sammenlagtseier som lag.

- En stor gratulasjon til Cameron Meyer og hele Garmin-Cervélo, triumferte sjefen selv, Jonathan Vaughters, via sin eksentriske Twitter-profil.

Meyer: - Helt sjokkert
Hovedpersonen selv visste neppe selv om han holdt unna for konkurrentene sine under den heseblesende avslutningen.

- Jeg er helt sjokkert, men samtidig svært lettet. Det var et svært jevnt sykkelritt, og jeg kunne ikke gjøre annet enn å krysse fingerne. Jeg skylder laget mitt en stor takk etter det. Jeg hadde aldri klart dette uten lagkameratene mine, forteller Cameron Meyer til AFP.

Michael Matthews ble for øvrig nummer 11 i spurten og falt ned til fjerdeplass i sammendraget. Ben Swift tok tredjeplassen etter sin giftige avslutning, og at Sky-laget lå såpass langt bak i sammendraget før etappen – gjorde nok sitt til at de hadde mest krefter igjen til oppløpet i Adelaide.

PS! Den eneste norske deltakeren, Alexander Kristoff, var uheldig og punkterte i forkant av spurten. Stavanger-gutten ble nummer 66 på etappen og tok 100.-plassen sammenlagt.

Diskuter Tour down Under i procycling.nos nye forum!

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag