*Nettavisen* Sport.

Tøff start for nordmennene i Frankrike

Foto: Tim De Waele (@TDWSport.com)

En ekstremt krevende prolog satte standarden for åtte norske deltakere.

18.03.13 23:04

Tour de Normandie startet mandag med en 3,4 kilometer lang prolog.

Joker Merida, Jo Kogstad Ringheim (Team People4you-Unaas Cycling) og Vegard Stake Laengen (Bretagne-Séché Environnement) er de norske deltakerne i rittet.

Stake Laengen ble beste nordmann på 38.-plass. Han brukte 4'51 på prologen. Det var tolv sekunder treigere enn vinneren.

- Det var en grei start for meg. Jeg trives bedre på lengre tempoetapper. Det er uansett ikke store tidsdifferanser, så det blir et åpent ritt i morgen, forteller Stake Laengen til procycling.no.

Thomas Scully (Team Raleigh-AGC) vant prologen på tiden 4'39. Alexis Gougeard (USSA Pavilly Barentin) ble nummer to, like foran Bryan Naulleau (Vendée U) på tredjeplass.

Tour de Normandie fortsetter i morgen med en 201 kilometer lang etappe.

Joker Merida uten fullklaff
Reidar Borgersen ble nest beste nordmann på tiden 4'52.

- Jeg kjørte defensivt og bremset altfor mye. Det var mange svinger og mye opp og ned. Jeg fikk aldri den gode følelsen, forklarer Borgersen til procycling.no like etter målgang.

Norgesmesteren var uheldig med forholdene. Et lite regnskyll før han startet ga våte veier i de snaue fem minuttene han syklet. Det bidro til å gjøre han mer defensiv.

Tidligere i mars fortalte Borgersen til procycling.no at Tour de Normandie er ett av hovedmålene hans denne sesongen.

- Jeg er trygg på at formen er bra. Å tape ti sekunder her betyr ikke mye for sammendraget. Det kommer etapper som vil skille mer, forteller han etter målgang.

Det var en uhyre teknisk prolog som inneholdt alt. Rytterne måtte beherske to bakker, ei utforkjøring og flere tekniske svinger.

Nordmenn i sving
I tillegg til Joker Merida og Borgersen deltar også Vegard Stake Laengen (Bretagne-Séché Environnement) og Jo Kogstad Ringheim (Team People4you-Unaas Cycling).

- Jeg kjørte elendig, og bommet skikkelig på én sving, forteller Kogstad Ringheim til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Björn Nordgaard

Prologen endte likevel bra for det svensk-norske laget han sykler på. Lagkameraten Fredrik Ludvigsson ble beste nordiske rytter på fjerdeplass. Svensken brukte 4’41 på den krevende løypen.

- Jeg er fornøyd. Jeg hadde god bein og kjørte nesten perfekt. Jeg bommet litt på et par svinger, men ellers var det bra, sier Ludvigsson til procycling.no på telefon fra Frankrike.

Krevende ritt
Tour de Normandie er et tøft ritt som blir syklet nordvest i Frankrike. Det fortsetter med seks fellesstartetapper de kommende dagene, siste etappe er 24. mars.

Det er særlig vindforholdene og regnvær som gjør rittet ekstra utfordrende for rytterne. Ofte blåser det kraftig sidevind på etappene, og de som ønsker å kjempe om seieren er nødt til å sitte riktig posisjonert i feltet.

Rittet har en historie tilbake til 1939, men har hatt to lengre perioder der det ikke ble arrangert. Den forrige norske vinneren er Thor Hushovd. Stjernesyklisten vant rittet i 2001 da han syklet for Crédit Agricole.

Resultater:
1. Thomas Scully (Team Raleigh-AGC) 4'39
2. Alexis Gougeard (USSA Pavilly Barentin)
3. Bryan Naulleau (Vendée U)
4. Fredrik Ludvigsson (Team People4you-Unaas Cycling) +2
5. Pierre-Henri Lecuisinier (Vendée U) +3
(...)
38. Vegard Stake Laengen (Bretagne-Séché Environnement) +12
40. Reidar Borgersen (Joker Merida) +13
50. Christer Jensen (Joker Merida) +16
52. Vegard Breen (Joker Merida) +17
57. Kristoffer Skjerping (Joker Merida) +18
91. Sondre Sørtveit (Joker Merida) +25
126. Jo Kogstad Ringheim (Team People4you-Unaas Cycling) +35
132. Stian Remme (Joker Merida) +38


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.