Gå til sidens hovedinnhold

Tøffere sommersatsing for hopperne

Fjorårssesongen ble reddet med et nødskrik. Nå skal de norske hopperne bygge selvtillit i plastbakkene verden over.

Mika Kojonkoski tar grep for å forhindre at den kommende OL-sesongen ender opp på samme vis som årets VM-sesong. Da startet de norske hoppgutta elendig, og de kom seg heller aldri helt etter det.

Sesongen ble reddet med Anders Jacobsens bronsemedalje og lagsølvet i VM. Utover det ble det en sesong godt under pari for de norske hopperne. Noen verdenscupseier ble det for eksempel ikke.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Skal bygge selvtillit
Etter en grundig analyse av fjorårssesongen, har hopplandslaget blant annet endt opp med flere treningshopp i sommer, og ikke minst et større fokus på Sommer Grand Prix-rennene (tilsvarende verdenscup på sommerstid).

Sommerfokuset gjøres spesielt av én grunn: Å bygge selvtillit til det virkelig braker løs i vinter.

– I fjor tapte vi selvtillit på dårlige sommerrenn. Dette vil vi endre på i år, ved å øke fokuset på konkurranser og konkurransetrening allerede i sommer, sier landslagstrener Mika Kojonkoski til Avisens Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi var og er ydmyke etter sesongen i fjor, og snakket mye sammen om hva som gikk galt. Nå skal vi løse den floka fra fjorårssesongen, legger den karismatiske treneren til.

Sensitive
De siste årene har de norske hopperne vært svært sensitive i forholdet sesongstarten kontra sesongen sett under ett. En dårlig sesongstart betydde i fjor en dårlig sesong.

– Vi har ikke klart å bygge den gode følelsen på sommerstid tidligere. Da blir du nærmest avhengig av en god start når vinteren kommer. Hvis ikke, blir det en kamp med ryggen mot veggen gjennom resten av sesongen, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til ANB.

– I tillegg ser vi etter hvert en større sammenheng mellom det som presteres i plastbakkene på sommeren og det som presteres på vinteren. Derfor må vi være mer med, legger han til.

Mandag tok sportssjefen med seg hoppgutta på storsamlingen i Örnsköldsvik. Der samles stort sett alt som kryper og går av norske hoppere med en tropp på 350 i tallet. Deretter reiser landslagsgutta videre til Helsinki og Kuopio, for vindtunneltesting og mer plasthopping.

I rute
Legg til at gutta i år hadde sin første samling 1,5 måned tidligere enn i fjor, og det blir fort tydelig at flere grep er gjort etter fjorårssesongen.

– Vi har tatt konsekvensene av det som skjedde i fjor, sier Bråthen.

Sommergrepene skal etter planen gi norsk hopping et løft inn i den kommende OL-sesongen.

– God trening og gode resultater i sommer vil gi selvtillit og motivere. Det vil igjen gi bedre resultater i vinter, sier Kojonkoski.

Gutta deltar derfor i alle av sommerens 10 Grand Prix-renn, med start i Hinterzarten og Tyskland 8. august. Verdenscupen starter som vanlig i Kuusamo , med første renn 26. november.

Og hopperne har all grunn til å glede seg til den kommende sesongen. I februar er det OL i Vancouver, Canada. En måned senere er det i tillegg VM i skiflyging i Planica.

– Vi har en stor sesong foran oss, det er det ingen tvil om. Det motiverer oss alle, sier landslagssjefen. (ANB)

FAKTA: Grand Prix-rennene
Slik hoppes Grand Prix-rennene i sommer:

8.-9. august: Hinterzarten, Tyskland (2 x normal bakke)

12. august: Pragelato, Italia (stor bakke)

14. august: Courchevel, Frankrike (stor bakke)

16. august: Einsiedeln, Sveits (stor bakke)

22.-23. august: Zakopane, Polen (2 x stor bakke)

29.-30. august: Hakuba, Japan (2 x stor bakke)

3. oktober: Klingenthal, Tyskland (stor bakke)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Årets julegave? Ball-genseren er tilbake!